PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=866836}
6,6 14 tys. ocen
6,6 10 1 14416
6,1 11 krytyków
Star Wars: Ahsoka
powrót do forum serialu Star Wars: Ahsoka

Wreszcie coś co wygląda jak star wars. Nawet jak fabułę zepsują, do tej pory wszystkie filmy i seriale zrobione przez disneja miały powtarzalną, prostą i przewidywalną fabułę, także od fabuły najlepiej w ogóle nic nie oczekiwać. Po jednym trailerze widać, że chociaż wizualnie będzie w końcu na co popatrzeć:
-fajnie wyglądające postacie
-dużo różnych mieczy świetlnych
-różne pojedynki na miecze świetlne
-statki kosmiczne od małych pojedyńczych do dużych flotylli
-różne postacie i "frakcje" -rycerze jedi i sith, mon mothma i rebelia, thrawn i imperium
-różne planety, światyna jedi, chyba coruscant
W jednym trailerze jest tak dużo tego napakowane, że wizualnie wygląda to zachęcająco. Dla porównania trailery do manadaloriania i andoru, były dokładanie tak samo blade i nijakie jak i same seriale, nie chciało się ani tych trailerów ani tych seriali oglądać, nie dość że fabuła prosta i schematyczna to wizualnie tam nic nie było do oglądania oprócz jednego nowego robota i zbliżenia na jakiś myśliwiec i posłuchania dźwięku jego przelotu.

Wskazówka - najlepiej pierwszy raz oglądać bez dźwięku, fabuły u disneja i tak nie ma (i pewnie nie będzie nigdy) a można się skupić na aspektach wizualnych

dubbelvla

Tylko skąd oni nabrali tych Jedi czy Sithtów z mieczami świetlnymi, w świecie gdzie obie frakcje są na wymarciu? Oczywiście kolejni którzy przeżyli rozkaz 66, a że to nie ma sensu? A co tam....

No i patrząc na trailer - autorzy/Disney/scenarzyści w końcu osiągnęli wymarzoną równość, w serialu nie ma ani jednego białego mężczyzny (jak już to tylko jeden starszy brodacz i to oczywiście po stronie złych)...

ocenił(a) serial na 6
skoczek_narciarski

nie wiem skąd ich nabrali, fabuła u disneja nie ma znaczenia; mnóstwo różnych głupot było np. w serialu obi wan kenobi było pełno inkwizytorów z mieczami świetlnymi, gdzie sithów jest tylko dwóch albo absurd że darth maul przeżył przecięcie mieczem świetlnym i gdzieś tam chodzi dalej

dubbelvla

Jak Darth Maul przeżył było przestawione w serialu Star Wars: Wojny Klonów i to jeszcze zanim Disney kupił prawa do marki, natomiast inkwizytorów kanonicznie zapoczątkowali w serialu Star Wars: Rebelianci natomiast juz w legendach byli oni obecni.

Dla osób które oglądają tylko filmy i seriale Live-action i pomijają animacje niektóre rzeczy będą niezrozumiałe, ale dla osób które chcą chłonąć to uniwersum polecam wszelkie seriale animowane także obejrzeć :)

Avilly

Mam wątpliwość ść czy da się "chłonąć" to uniwersum. Wojny Klonów i Rebeliantów rzeczywiście warto znać, ale generalnie animowane star wars są słabe. Tylko Wojny Klonów i to tylko w części są niezłe.

ocenił(a) serial na 6
Avilly

chodziło mi o sens tego wszystkiego - bo że darth maul po przecięciu mieczem na pół został "sklejony" nie jest dla mnie sensowne, nieważne kto to wymyślił, disnej czy lucas; tak samo zasada dwóch, że sithów jest tylko dwóch uczeń i mistrz, czyli vader i imperator, a potem dodali im kilku inkwizytorów, dart maul chodzi dalej w tle, który też jest sithem, jak był palpatine i dooku to dooku miał ucznia asaj ventress, czyli 3 sithów i tak dalej; sensu to nie ma żadnego; patrząc z perspektywy rozkazu 66, który we wczesniejszej wypowiedzi był poruszany to ten serial ahshoka nie powienien istnieć bo ona powinna zginąć w trakcie tego rozkazu; duzo ludzi tworzy świat star wars dlatego jest bałągan i kupy sie to wszsytko nie trzyma; jak lucas był właścicielem to prawie o wszystkim decydował, co wolno, czego nie wolno w najważniejszych sprawach daltego trochę lepiej się to łączyło wszsytko w całość

dubbelvla

To takie typowe narzekanie fanów SW, Maul nie został sklejony tylko na śmietnisku w które spadł zmajstrował sobie nogi pająka dopiero później kiedy odnalazł go jego brat i zabrał do sióstr nocy one za pomocą magii zrobiły mu normalnie lecz wciąż mechaniczne nogi. Uniwersum się rozwija zdążają się głupotki ale powrót Maula jest najlepszą rzeczą jaką się zdążyła i jest bardziej wiarygodny niż powrót Palpatina który przeniósł swoją świadomość do klona który się rozpada i ten potrzebuje wchłaniać innych jak z tego filmu Mumia - to jest głupota Disneya czyli całą nowa trylogia wszystkie wątki przed nowa trylogia na razie trzymają się kupy i uzupełniają.

ocenił(a) serial na 6
Avilly

powrót Palpatine'a jako klona to nie wymysł disneja, to było w komiksie dark empire z początku lat 90tych czyli praktycznie od samego początku expanded universe aż do kiedy disnej kupił lucasfilm przez kilkadziesiat lat w świecie star wars oficjalna wersją było, to że palpatine nie zginął w powrocie jedi tylko przenosił swoją świadomość w ciała młodszych klonów, może to kwestia gustu, ale dla mnie to bardziej sensownie brzmi jak potężny sith jest w stanie za pomocą ciemnej strony mocy przenieść swoja świadomość do ciała klona co wcześniej zaplanował, tym bardziej jeśli wcześniej był w stanie za pomocą tej samej ciemnej strony mocy i genetyki stworzyć Vadera co było opisane w książce Darth Plagueis i było pomysłem Lucasa; Darth Maul nie był potężnym sithem, on był tylko wyćwiczony w szermierce mieczem świetlnym, narzędziem w rękach imperatora, jeśli Qui Gon zginął od jednej dziury w brzuchu, to Darth Maul tym bardziej

skoczek_narciarski

Ktoś kto dzierży czerwony miecz świetlny nie musi być od razu Sithem, może być użytkowaniem ciemnej strony mocy a galaktyka jest ogromna, tak samo jak Ashoka nie jest juz Jedi. Ogólnie ten serial to jak kontynuacja serialu Star Wars: Rebelianci wiec polecam zapoznać sie z tym animowanym serialem przed Ashoka :)

Avilly

Zdaje się, że już potwierdzono, że to Jedi czy tam byli Jedi którzy przeżyli rozkaz 66. Trochę jak inkwizytorzy (też byli Jedi).

ocenił(a) serial na 6
skoczek_narciarski

chyba tylko ten główny inkwizytor był jedi wcześniej, Reva chyba nie była

dubbelvla

Była jeszcze nie wyszkolonym Jedi, no ale była.

dubbelvla

serial Ahsoka hest wedlug mnie bardziej oczekiwany jako kontynuuacja sw

ocenił(a) serial na 7
dubbelvla

"Najlepsza rzecz od czasu "Rise of Skywalker" nie bluźnij Kolego... Oby jak najdalej było do tej skandalicznej profanacji, której SW w ogóle nie można nazwać. Jednak serialowi Ahsoka raczej będzie do tego shitu bardzo daleko choćby z tego powodu, że produkcją zajęli się ludzie, którzy ogarniają i czują SW, a w wbrew pozorom nie jest ich zbyt wielu

ocenił(a) serial na 6
Maciej_Kowalewski

Wiem, że była nagonka na ten film, tak samo jak na "solo", oba filmy dostały za "last jedi", a akurat były najlepsze z 5 filmów, które disnej zrobił, patrząc z perspektywy, że najmniej się w nich powtarzalo ze starych filmów Lucasa

ocenił(a) serial na 7
dubbelvla

Nagonka?:) Nie porównujmy "nagonki" na RoS do Solo. Solo może nie był wybitny ale przynajmniej niczego nie zepsuł, nie sprofanował i filmem tym producenci nie napluli w twarz fanom SW i nie tylko tak jak w RoS. Ale już mniejsza z tym. Ja po prostu Rise of Skywalker nie uznaje, dla mnie nie ma nic gorszego, ewentualnie traktuje ten film jako parodie SW. Przez ten film również całą tzw. nowa trylogia została zdyskredytowana, której również nie uznaje ale przed RoS można ją było jeszcze uratować.

ocenił(a) serial na 6
Maciej_Kowalewski

A co tam było takiego złego ? Powrót palpatine'a, który zawsze był w expanded universe od początku od 1992 roku "dark empire" ? To była zawsze oficjalna historia imperatora, że on nie zginął na endorze, tylko w ciała klonów przechodził

ocenił(a) serial na 7
dubbelvla

Pytanie powinno brzmieć co było tam dobrego, bo złego to większość choć cześć jest niby konsekwencją Last Jedi, co próbowano po tym naprawić. Naprawdę nie mam ochoty o tym pisać, wszystko już było w necie napisane, przedstawione. Poza tym RoS to był jedyny film SW, który obejrzałem tylko raz - w kinie, dość długo po tym śniły mi się koszmary i wolałbym do tematu nie powracać, prawie udało się zapomnieć... :)
Ps finał Palpatine' a jest tylko jeden - ginie w Powrocie Jedi ;) Choć wolałbym zekranizowania pewnych kwestii z expanded universe - np. żeby Luke przeszedł na ciemną stronę od zrobienia z niego zapijaczonego, naćpanego żula tak jak w Last Jedi :)

ocenił(a) serial na 6
Maciej_Kowalewski

Rise of Skywalker był skreślony przez fanów jeszcze zanim pierwszy trailer wyszedł wszyscy pisali że to będzie zły film i dlaczego

ocenił(a) serial na 7
dubbelvla

Co jest jednak najgorsze jak już się wydawało, że Disney trochę się reformuje... że uświadomili sobie, iż im mniej odwołań do tzw pseudo nowej trylogii tym większy sukces i mniejsze zdenerwowanie fanów to odpalili "bombe" czyli powrot Daisy Ridley w roli Ray :)
Nawet fajnie i zwięźle podsumował to recenzent tu:
https://www.youtube.com/watch?v=fGdiXChH02o&t=441s
"Rai is as much Skywalker as I'm a Schwarzenberger" :)

ocenił(a) serial na 6
Maciej_Kowalewski

przecież nikt nikomu nie karze ogladać filmów z Rey, tak naprawdę były tylko 3 dobre filmy star wars ponad 40 lat temu, których już nigdzie się nie da obejrzeć; mogli już albo nic nie kręcić albo próbować nowe filmy robić tak jak Lucas prequele albo disnej sequele i te seriale potem, po tym serialu ashoka z rok czasu nic nie będzie; poza tym filmy nie są głównym centrum star wars, są lepsze rzeczy np książki np Zahna ale były też słabe książki tak jak słabe filmy star wars też były np mroczne widmo, atak klonów, zrobił się taki kogel mogel, każdy moze sobie coś znaleźć