Star Wars: Ahsoka: Sezon 1 Star Wars: Ahsoka sezon 1, odcinek 5
odcinek Star Wars: Ahsoka (2023)

Star Wars: Ahsoka | Część piąta: Wojownik cienia

Part Five: Shadow Warrior 50m
8,0 1,4 tys. ocen
8,0 10 1 1441
Star Wars: Ahsoka
powrót do forum s1e5

Póki co serial bardzo średni, poziom nierówny, co drugi odcinek niedaleko dna. Część piąta znów napakowana durnymi dialogami i brakiem logiki. Okazuje się, że Ashoka nie umie pływać, dryfowała w wodzie (albo pod) cały dzień i w końcu jakiś chłopaczek usłyszał, że walczy we śnie na dnie oceanu... Wyciągnęli ją, rzucili na kojo i generalnie spoko, pospała cały dzionek i zdrowa. Pokazali by chociaż najprostszą akcję resuscytacji... Generał floty Hera - aktorka nienajgorsza, ale odzywki ma jak Julka z podwórka - "wezmę to na klatę, jestę generałę, mogę robić co chcę" itp. Dodatkowo w ogóle brak zrozumienia przez disney kim byli Jedi. To nie byli najemnicy do mordowania innych istot, tak jak się to w tym odcinku pokazało. Aaa szkoda strzępić ryja...

ocenił(a) serial na 8
Pioterkus

Jezu gorszych bzdur jeśli o komentarze nie słyszałem xd. No dobra po pierwsze to ashoka nie była cały czas pod woda po upadku z urwiska niemal umarła i została wciągnięta przez moc do świata między światami wiec gadanie o resutytacji to sobie w ogóle odpuść. Dwa brak logiki w świeci gdzie jest moc i jest podróż między wspomnieniami to sorry ale nie wiem czego oczekujesz, co do dialogów to nie najlepiej nic nie mówią tylko walczą zważywszy ze ahsoka miał odzyskać wiarę oraz dostać ostatnia lekcje od swojego mistrza. Trzy hera w live action może nie będzie miała takiego wydźwięku jak w serialu no ale bez przesady aktorka naprawdę dobrze ja odwzorowuje. Cztery jedi najemnicy ??? Wiesz kim jest najemnik bo raczej chyba nie. Jedi są obrońcami pokoju ale w czasie wojen klonów musieli stać się żołnierzami mimo tego ze starają się unikać przemocy wiec musieli się dostosować do sytuacji która ich spotkała i by przywrócić pokój wygrać wojny klonów. Jak ty ten odcinek oglądałeś, ze nawet anakin o tym mówi ze skoro jest wojna jedi musza porzucić swoje ideały by przetrwać i inni którym pomagają mogli przetrwać i mimo ze nie każdemu to pasowała z zakonu (np. Mace windu).

ocenił(a) serial na 6
rys_dawid

Jedi nie musieli zostawać żołnierzami, jako obrońcy pokoju powinni prowadzić dialog i mediacje pomiędzy stronami konfliktu. Opowiedzenie się po stronie Republiki i wejście w skład armii tylko pokazało, jak bardzo zepsuty był Zakon

ocenił(a) serial na 5
rys_dawid

Mądrala od siedmiu boleści. Szkoda mi się odnosić do takich wypocin w ogóle... Co do najemników to przeczytaj w słowniku albo na wiki kim są. Odnośnie wypowiedzi Anakina to widać też nie zrozumiałeś o czym mówił, z resztą jak na tacy pokazali kim przez to się stał, gdy porzucił ideały. Odnośnie Ashoki, gdzie było powiedziane, że moc ją wciągnęła między światy? Jeśli Możliwe, że już przewinąłem, bo nie chciało mi się tych durnot dalej oglądać. Nawet Luke jak zamarzł na Hoth to było pokazane jak dochodził do siebie, no ale disney jest zbyt tępy, by pokazać logiczny ciąg przyczynowo-skutkowy. A jeśli w tym odcinku dialogi były dla ciebie super, to w sumie współczuję ograniczenia ;)

ocenił(a) serial na 6
Pioterkus

"Pokazali by chociaż najprostszą akcję resuscytacji".

Serio domagasz się takich scen? Przecież nie wszystko musi być pokazywane na ekranie.

"Dodatkowo w ogóle brak zrozumienia przez disney kim byli Jedi. To nie byli najemnicy do mordowania innych istot, tak jak się to w tym odcinku pokazało."

Ale właśnie o to chodzi, że Jedi byli przez lata tymi strażnikami pokoju, a stali się wojownikami kiedy nastały Wojny Klonów. Serial Clone Wars zresztą dobrze to pokazał szczególnie w arcu, w którym Ahsoka miała przed nimi proces. Mając na uwadze to wszystko nie dziwi potem ich późniejszy upadek w Zemście Sithów.
I swoją drogą skąd ten wniosek, że w tym odcinku pokazano, że Jedi to najemnicy do mordowania innych? Masz na myśli scenę, w której Ahsoka podczas oblężenia Mandalore zabijała Mandalorian? Normalnie Jedi podczas walk niszczyli droidy tutaj Ahsoka akurat zabijała Mandalorian. Inni Jedi nie mieliby pewnie z tym problemu (patrz Zemsta Sithów i Yoda z Obi-Wanem w świątyni Jedi zabijający klony), ale 7 sezon Clone Wars i ten odcinek pokazał, że Ahsoce zależy na tym żeby inni nie tracili życia. Nie chciała przecież zabijać klonów z własnego oddziału, którzy wówczas zwrócili się przeciwko niej podczas Rozkazu 66.