PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689479}

Star Wars: Rebelianci

Star Wars Rebels
2014 - 2018
7,4 8,3 tys. ocen
7,4 10 1 8292
7,5 10 krytyków
Star Wars: Rebelianci
powrót do forum serialu Star Wars: Rebelianci

Witam :) jest na tym forum moze jakas osoba ktora jest znawcą uniwersum star wars-a?? Troche czytalem na necie i z tego co wyczytalem dowiedzialem sie ,ze teraz cale Expanded Universe (gry, komiksy , ksiazki) nie jest juz w kanonie (wiem ,ze zostaly niektore ksiazki) wiec moje pytanie brzmi : Co teraz jest w kanonie?? filmy plus seriale ''wojny klonow'' , ''rebelianci' i kilka ksiazek'?? prosze zeby wypowiadali sie tylko Ci ktorzy maja o tym pojecie zeby nie zrobic zametu i nie wprowadzac w blad :) Fajnie jakby ktos rozpisal w punktach

ocenił(a) serial na 7
rotanimod

1. Epizody 1-6
2.Nowe epizody od Disneya 7-9 (i Spin-offy)
3. Film i serial Star Wars: The Clone Wars (2008)
4. Star Wars Rebels
5.Nowe Książki ( Star wars a NEW DAWN, Star Wars Tarkin itd. http://www.star-wars.pl/Tekst/3421 )
6.Komiksy wydawane przez Marvel od 2015r. (Star Wars,Star Wars: Darth Vader,Star Wars: Princess Leia )

ocenił(a) serial na 10
Ghostface_22

Potwierdzone :)

Gracu999

spoko

Ghostface_22

wielkie dzieki !! super to rozpisales :) juz nie ogarnialem tego tak poplątali ;p nie wiedzialem ,ze Marvel wydawac bedzie komiksy ... wiesz moze czy beda w jezyku PL? i Moim zdaniem disney spieprzyl sprawe ,ze stworzyl nowy kanon ;/

ocenił(a) serial na 7
rotanimod

Marvel w Polsce to tylko Wielka Kolekcja Komiksów Marvela, ale tam wydają starsze komiksy. Raczej na 99% w Polsce ich nie wydadzą.

Ghostface_22

Nie tylko. Mucha wydaje też inne pozycje Marvela.

A SW nie ma żadnego związku z WKKM, bo tam wychodzą komiksy z uniwersum Marvela do którego SW nie należy.

I jak zaczną wychodzić wydania zbiorcze tych komiksów to powinny niektóre u nas wyjść, ale jeszcze za wcześnie. SW jest u nas popularniejsze od uniwersum Marvela.

neo_angin

zobaczymy :) dziwne ,ze kotory nie sa w kanonie..... przeciez nie przeszkadzam w niczym fabularnie bo to jeszcze stara republika ;)

ocenił(a) serial na 7
rotanimod

Wiele książek i komiksów dzieje się w czasach Starej Republiki, i nie kolidowałyby z nową trylogią, ale niestety cały kanon poszedł do piachu. Niestety, bo jednak jego część to zwykłe gó*no.

ocenił(a) serial na 7
neo_angin

Wiem, że Mucha też wydaje, ale ich ceny są tak duże, że już bardziej opłaca się kupic oryginaly po angielsku

ocenił(a) serial na 8
Ghostface_22

z tego co wiem na razie Egmont w ramach Klubu świata Komiksu przestał wydawać komisy SW z powodu cesji praw z dark horse komiks do MARVEL'a - ale ponoć trwają negocjancie o prawa do nowego kanonu

ocenił(a) serial na 7
Blue_Beetle

Właśnie też o tym słyszałem. Miejmy nadzieję, że się uda :)

ocenił(a) serial na 8
Ghostface_22

zapewne Amber ma podobnie z knigami SW...
a jeśli chodzi o komiksy to udało mi się coś takiego wygrzebać:
http://www.star-wars.pl/News/19194

ocenił(a) serial na 7
Blue_Beetle

Już widziałem . Trzeba zacząć odkładać kaskę :D

ocenił(a) serial na 8
Ghostface_22

ta.. jeszcze Egmont wydaje NEW 52... nie wiem... sprzedam duszę albo coś...

ocenił(a) serial na 7
Blue_Beetle

https://www.facebook.com/swkomiks/photos/a.10150674229119652.405116.168575399651 /10153183320794652/?type=1&theater

ocenił(a) serial na 8
Ghostface_22

a widziałem widziałem - cieszymy się !

rotanimod

No właśnie Disney nie poplątał, co odplątał :) Jak teraz jest Ci ciężko się połapać, to co dopiero wcześniej przy kilkuset książkach, komiksach, grach.

Nowe komiksy na 100% będą w Polsce, jakoś po wakacjach. Egmont wydaje SW u nas i już ogarnął co trzeba.

marakeusz

super wiec mozna bedzie sie zaglebic w 100% w fabule ;)

Ghostface_22

Do tego, zdaje się, dochodzi jeszcze "Darth Maul: Son of Dathomir".

Ghostface_22

nie zapomniales o serialu ''wojny klonow'' ale w postaci rysunkowej?? chyba tez jest wliczane w kanon :)

ocenił(a) serial na 7
rotanimod

tylko ten z 2008 roku się liczy

Ghostface_22

jestes pewien?? ten rysunkowy ladnie zapelnia luke w fabule ;/

ocenił(a) serial na 10
rotanimod

Ale został "wykasowany" z kanonu i tylko z 2008 roku się liczy :)

użytkownik usunięty
rotanimod

To, co zapełnia luki w fabule nie zawsze jest kanoniczne.

Ghostface_22

Ale są też różne gry i książki które nie kolidują z fabułą ogólną. Czyli Takie Star Wars Unleashed i U2, można spokojnie wliczyć w kanon, tak samo można zaliczyć do kanonu książki opisujące Old Republic.

I czy Rozszerzone Uniwersum nie tyczy się tylko tych wszelkich dopisanych po 6 części? To głównie przez to skasowali większość, była tam śmierć Chewbacci i inne takie wymysły.

ocenił(a) serial na 7
Splitax

TTo co napisałem wyżej jest w oficajlnym kanonie SW . Cała reszta nie. Pewnie, niektóre gry czy książki nie kolidują z fabułą ogólną, ale jaką masz pewność, że nie wydadzą nowej książki która by się w tamtym okresie rozgrywała.

Ghostface_22

dla mnie spoko ,ze to wszystko ''wykasowali'' ale serial rysunkowy powinni zostawic ;/ fajnie wyjasnial pewne niescislosci wiec co im szkodzilo go zostawic jak nic nie przeszkadzal i dawal wyjasnienia -.-

użytkownik usunięty
rotanimod

Rzecz kanoniczna nie musi zapełniać luk w fabule. To co dobre nie zawsze jest prawdziwe :)

;)

ocenił(a) serial na 2
Splitax

Nie można wliczyć w kanon, bo nim nie są.

ocenił(a) serial na 7
Splitax

Force Unleashed 1 i 2 właśnie dzięki Rebeliantom kolidują z kanonem i tym samym zostają wykluczone.

użytkownik usunięty
Splitax

Niektóre rzeczy z EU mogą być w kanonie, dopóki nie będą z nim sprzeczne.

star wars wojny klonów rysunkowy serial jest w kanonie?

użytkownik usunięty
rotanimod

Nie.

a szkoda bo pasuje do fabuly i nie zaprzecza serialowi komputerowemu

użytkownik usunięty
rotanimod

Nie wszystko co dobre, jest kanoniczne.

Ghostface_22

To komiksy Dark Horse juz nie są kanonem odkąd zabrali im licencje? -.- Co za bzdura...

ocenił(a) serial na 7
Night4Light

No nie są, a szkoda bo niektóre były naprawdę świetne :(

ocenił(a) serial na 4
Ghostface_22

Ten serial Rebels jest w kanonie? Rety, co za crap. Jak można nakręcić coś gorszego i nudniejszego niż Clone wars

ocenił(a) serial na 7
Wolfman_PL

Czy ja wiem czy taki zły...Drugi sezon jest nawet spoko.

użytkownik usunięty
Wolfman_PL

Pogódź się z tym!

rotanimod

fajnie jakby zrobili serial z aktorami :)

ocenił(a) serial na 2
rotanimod

Mieli robić, mają nawet scenariusze, ale Lucas sprzedał SW Disneyowi, a Disney woli robić marne kreskówki dla dzieci niż prawdziwy dorosły serial.

ocenił(a) serial na 9
MistrzSeller

Serial aktorski powstanie. powstają nawet koncepty ale póki co disney skupia się na filmach.

mistrz_sheldon

Mam nadzieję że będzie to coś na miarę mojego ulubionego Daredevila albo Agents Of S.H.I.E.L.D :)

ocenił(a) serial na 9
DR16

Tu masz linki na temat MOŻLIWEGO serialu aktorksiego Star wars
http://star-wars.pl/News/19608,Plotki_o_serialu_aktorskim_i_nowym_kanale_Disneya .html
http://star-wars.pl/News/19296,Nowe_plotki_o_serialu_aktorskim.html
http://star-wars.pl/News/19313,Serial_aktorski_nie_tak_szybko.html

ocenił(a) serial na 8
DR16

Jest duża szansa że będzie kooperacja z netflixem, muszą tylko dojść do porozumienia co do grafików z innymi serialami :D
http://www.starwars7news.com/2015/07/rumor-new-live-action-star-wars-shows-heade d-for-netflix.html

ocenił(a) serial na 2
mistrz_sheldon

na razie są tylko plotki. Poza tym pewnie disney przerobi go na swoją modłę zmaiast zrobić ten mroczny serial zapowiadany przez ostatnie 10 lat.

ocenił(a) serial na 9
MistrzSeller

Daredevil jest mroczny, a był produkowany przez marvela którego właścicielem jest disney, poza tym Agenci też mają bardziej krwawe momenty np. scena wycinania organów czy torturowanie Bobbi.

ocenił(a) serial na 2
mistrz_sheldon

Daredevil jest netflixa.