PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689479}

Star Wars: Rebelianci

Star Wars Rebels
2014 - 2018
7,4 8,3 tys. ocen
7,4 10 1 8292
7,5 10 krytyków
Star Wars: Rebelianci
powrót do forum serialu Star Wars: Rebelianci

W sumie nie wiem co napisać o tym odcinku oprócz tego, że był.. ciekawy. Agent Kallus zawsze na plus aczkolwiek sam fakt, że myślał, że podstawienie 'Lysta' (czy jak się poprawnie pisze jego imię) było błędem: nie tyle Yularen to zauważył (swoją drogą fajnie go widzieć!) co oczywiście Thrawn. A tak mógł się udać z odsieczą i, myślę, byłoby interesująco widzieć go od strony Rebeliantów (znana postać w innym otoczeniu). Rozumiem, że może tak być w przyszłości ale szkoda, że Thrawn zyskał teraz przewagę (inna sprawa: nie zauważył jednak, że coś się nie zgadza wśród jego gwiazdozbioru planet.. a myślałem, że ma fotograficzną pamięć :P).

Z innych rzeczy: rozśmieszyły mnie 2 sceny z Kananem i Rexem w kokpicie, zanim wylądowali na statku Thrawne'a, haha (tak, nic śmiesznego ale sam fakt, że w zasadzie głównymi bohaterami odcinka byli Kallus, Ezra i droidy.. :D).

Kolejny odcinek, gdy nie mamy pełnej ekipy znanych Rebeliantów - w s3 w dużej mierze to norma :)

matiiii

I zapomniałbym: świetna scena otwierająca odcinek z perspektywy pierwszej osoby.

ocenił(a) serial na 7
matiiii

A mnie się właśnie wydaje, że tak długie wpatrywanię się w zbiór planet właśnie potwierdza, że coś mu nie pasowało. Może nie był w stanie powiedzieć dokładnie która planeta zmieniła położenie ale z pewnością sprawdzi czy mu się wszystko zgadza. Tym samym rebelianci nie tylko nie ukryli bazy przed Thrawn'em ale dokładnie pokierowali go na swoją wycieraczkę.

ocenił(a) serial na 7
terbi_2

Dodatkowo jeszcze skoro ten agent działający tyle czasu w szeregach Imperium działał tak sprawnie bez wykrycia to dlaczego miałby teraz nagle zacząć działać tak otwarcie kierując na siebie bezpośrednie podejrzenia. Chyba nie przemyśleli swojej strategii działania do końca.

terbi_2

Nie jestem do końca przekonany - gdyby faktycznie zauważył coś w swoim gwiazdozbiorze to najprawdopodobniej widz by się o tym dowiedział na koniec odcinka, gdzie w zasadzie pokazano, że Thrawn zdaje sobie sprawę, że to Kallus jest szpiegiem. Póki co wygląda to tak, że nic nie zauważył a jedynie ma w planach wykorzystać fakt, że zna tożsamość szpiega Rebelii w szeregach Imperium np. robiąc coś tak, aby Fulcrum o tym dało znać Rebelii a tak naprawdę chodziłoby o zastawienie pułapki lub wykrycie bazy Rebelii (chyba, że jest tak jak piszesz i np. specjalnie nie pokazano ale szczerze powiedziawszy wątpię w takie rozwiązanie).

Możliwe, że chodziło o to aby pokazać, że Kallus uważa siebie za lepszego niż w rzeczywistości jest :D

ocenił(a) serial na 7
matiiii

No na pewno Thrawn będzie chciał do maksimum wykorzystać nadarzającą się okazję. Był w końcu jednym z najlepszych (jak nie najlepszym) strategiem jakiego miało Imperium. Niby Wielkich Admirałów było 12 a z nim 13 ale nie wiemy jakie przymioty miała reszta bo się o nich nie wspomina.

No zobaczymy jak się sytuacja potoczy. Na razie w najbliższym czasie i tak nie będzie kolejnych odcinków i przyjdzie nam nieco poczekać aby zobaczyć jak Chiss wykorzysta tą wiedzę.

terbi_2

"Na razie w najbliższym czasie i tak nie będzie kolejnych odcinków i przyjdzie nam nieco poczekać aby zobaczyć jak Chiss wykorzysta tą wiedzę."
Mógłbyś doprecyzować? :) Patrzę na stronę z kalendarzem seriali i do końca sezonu mamy odcinki w każdym tygodniu, już bez żadnej przerwy.

ocenił(a) serial na 9
terbi_2

Tu masz wymienionych wszystkich Wielkich admirałów
http://swex.pl/2013/06/dziwactwa-wielkich-admiralow/

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Thrawn jest rewelacyjny i potwierdza, że warto wplatać ciekawe postacie z Legend do kanonu. Byłem dziwnie spokojny o to, że zorientuje się, iż to Kallus jest zdrajcą i nie rozczarowałem się. Intelektualnie Wielki Admirał przerasta swoich podkomendnych o dwie klasy. Bardzo podobała mi się też scena, w której Pryce upewniła się co do tożsamości Kanana-szturmowca po tym, że próbował zastosować 'mind trick'.
Brakuje mi trochę Hery, jakoś ostatnio nie ma jej zbyt wiele, a bardzo polubiłem tę postać.

RevanAvenger

Pryce ładnie to zrobiła - od początku s3 pokazywana jest jako osoba ogarnięta w tym, co robi (+ przypomina mi cały czas o innej, podobnej sobie kobiecie z filmu Indiana Jones 4 pod postacią Cate Blanchet :D).

W ogóle to rozbijają te odcinki skupiając się góra na 3 postaciach w jednym odcinku (ostatnio patrząc na końcowe napisy nie uświadczy się całej 'szóstki' aktorów od głównych postaci podkładających głos a właśnie np. jak w tym odcinku 3 nazwiska (nie licząc Choppera będzie 2). Nie, żeby mi to przeszkadzało ale wtedy dłużej się czeka na inne postacie bo narracja jest dłuższa. Do finału coraz bliżej więc chociaż na koniec s3 będą wszystkie postacie znów w odcinku (a przynajmniej tak zakładam).

btw. nie mogę się doczekać odcinka przed finałem o tytule 'Twin Suns' :)))

ocenił(a) serial na 7
matiiii

Będą jeszcze jakieś odcinki? Brałem jako główne źródło informacji właśnie Filmweb i na ten moment sezon trzeci kończy się na tym właśnie odcinku. Ale jak mówisz, że będzie więcej to po prostu "Niebo w Ziemi". :)

terbi_2

Wybacz, odpisałem powyżej nie czytając jeszcze wypowiedzi poniżej :D Wygląda to tak, że do końca sezonu mamy odcinki raz na tydzień, bez żadnej już przerwy aż do 'podwójnego' finału.

ocenił(a) serial na 9
terbi_2

Spis wszystkich pozostałych odcinków
*"Secret Cargo" - Gdy nie udaje się rutynowa misja, załoga "Ghosta", śledzona przez imperialne okęty wojenne, przypadkowo transportuje ważnego przywódcę(przywódczynię?) rebelii przez galaktykę.

*"Double Agent Droid" - Chopper i AP-5 razem infiltrują imperialną stację, w której mają znaleźć potrzebne kody, lecz imperialny specjalista zwraca droidy przeciwko załodze, aby zaprowadzić wśród niej chaos.

*"Twin Suns" - Po wizji Ezra, sprzeciwiając się Kananowi i Herze, wyrusza na odległą planetę, gdzie ma nadzieję na powstrzymanie planów lorda Sithów.

*"Zero Hour - cz. 1" - Eskadra Feniksów czyni ostatnie przygotowania do ataku na Lothal, lecz ich plan zostaje zrujnowany, gdy Wielki Admirał Thrawn odkrywa miejsce ich pobytu.

*"Zero Hour - cz.2" - Rebelianci są uwięzieni na Atollonie. Kanan i Hera walczą o przetrwanie, a Ezra stara się o pomoc z nieznanego źródła.

ocenił(a) serial na 7
mistrz_sheldon

Dzięki za faktygę. Skorzystałem z IMDB. :)

ocenił(a) serial na 8
matiiii

To skupienie na minimalnej liczbie postaci czasami mi przeszkadza, no ale w sumie należało się tego spodziewać, bo zmieniła się formuła serialu. Na początku tytułowymi Rebeliantami była tylko załoga Ducha, teraz to już cała formacja wojskowa, chociaż osią fabularną cały czas pozostaje Ezra.

Też czekam na "Twin Suns", bardzo jestem ciekawy jak poprowadzą ten odcinek :D Swoją drogą, w kontekście EU, wyszedł im baaaardzo fajny i wieloznaczny tytuł ;)

RevanAvenger

Przyznam szczerze, że nie lubię takiej narracji w serialach ogólnie ale z drugiej strony jest tak, jak piszesz: zaczynało się tylko z załogą Ducha + Ezra, a teraz mowa o z prawdziwego zdarzenia rebelii. Ważne, żeby odcinki były ciekawe a wtedy nie będzie mi przeszkadzać brak np. mojej ulubionej postaci :D (tak pół żartem pół serio z tą ulubioną postacią)

W kontekście legend? Możesz rozwinąć? :) Przychodzi mi do głowy z jedno inne nawiązane oprócz oczywistego więc chętnie poczytałbym co Ci chodzi po głowie ;)

ocenił(a) serial na 8
matiiii

Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy: zabójczynie-bliźniaczki z Kotora II i szwadron z wojny z Yuuzhan Vongami. Wiadomo, że w serialu tego nie wykorzystają, ale tytuł fajny :)