PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689479}

Star Wars: Rebelianci

Star Wars Rebels
2014 - 2018
7,4 8,3 tys. ocen
7,4 10 1 8292
7,5 10 krytyków
Star Wars: Rebelianci
powrót do forum serialu Star Wars: Rebelianci

Doszło do nieuniknionego - pewnie każdy fan się tego spodziewał (osobiście pisałem o tym na początku tego sezonu) a jednak smutek pozostaje :(

"Jedi Night" - cóż to był za ODCINEK! Emocji co nie miara, lekka akcja tam gdzie być powinna i prawdopodobnie, wg mnie, najlepsze love story ever w 'obecnych' Gwiezdnych Wojnach zostaje zwieńczone. Scena śmierci Kanana, a wcześniej zmiana wyglądu po prostu nie mogły być lepsze. Fakt, ginie zaraz po scenie z wyznaniem Hery i to jest tragiczne i smutne, ale jeśli oceniać przez pryzmat wydźwięku tej sceny - kapitalnie się to ogląda, dużo emocji i nawet łezka w oku się może zakręcić, mi się zakręciła ;(
Bardzo podobało mi się na początku, jak Kanan powiedział do Ezry, że ten musi opracować plan bo uczucia Kanana mogą zniweczyć plan uratowania Hery - stara szkoła Jedi jednak w Kananie silna, hehe ;) I kalikori wróciło do obiegu, związane z postacią Hery (sympatycznie wyszło 'dawanie prezentu' :D)

Z innych rzeczy wartych odnotowania: Pryce odbija :P, Tarkin się przewija i ma fajną rozmowę z Thrawnem, który wybiera się na Coruscant do Imperatora (ciekaw jestem, czy pokażą ową rozmowę.. pewnie nie ale zrobili smaka), nawet Orson Krennic ponownie wpleciony do rozmowy, trochę przepowiadania mocy przez Kanana, i.. no scena na koniec wbija w fotel, i to logo serialu w czarnych odcieniach i brak podkładu muzycznego przy napisach końcowych - gdyby nie podwójna emisja odcinków nie wyczekałbym tygodnia do następnego odcinka, heh :)

"DUME" - kolejny zajebisty odcinek (i kto by pomyślał, że teoretycznie najlepsze rzeczy w serialu takie jak np. Darth Vader w s2 nie pojawiają się w najlepszym chyba sezonie (i ostatnim, duh) tego serialu a skupia się on na postaciach, które zostały wykreowane lub rozwinięte tutaj). Początek fenomenalny, ze zgliszczami w mieście i powrotem Hery, Ezry i Sabine na wyczekujących ich Zeba i Choppera, i logo, ponownie, w barwach żałoby :(

Hera dodała element to swojego kalikori reprezentującego Kanana jako 'część rodziny', coś pięknego.

Dopiero jak Zeb powiedział 'baby rancor' to naszła mnie myśl, że to hunter rancor ale nie przypomina do końca tej odmiany rancora. Ktoś coś odnośnie Rukha? Faktycznie to odmiana rancora czy tylko Zeb miał takie skojarzenia?

Ashoka wspomniana i świątynia na Malachor, mocne :) A jeszcze lepsza końcówka :))) Bohaterowie w ciągu jednego odcinka radzą sobie na swój sposób ze stratą bliskiej osoby: Hera z kalikori i 'rozmową' z Chopperem, Zeb i Sabine mając akcję solo z Rukhem i Ezra z.. mocą (czy wilk reprezentujący Dume'a to była manifestacja Kanana czy po prostu moc przemawiająca do Ezry?). I.. obwieszczenie nowej misji doświadczonych już bohaterów - lepszej końcówki nie można było zrobić po całej tej akcji z Jarrusem (w końcu to SW, serial, w sumie dla dzieci, ale mocne rzeczy były tu adresowane mimo wszystko). Jestem ciekaw misji ze świątynią bo paradoksalnie straciliśmy jedynego Jedi starej szkoły w serialu a jednocześnie zyskaliśmy misję związaną ze starą szkołą Jedi. Zapowiada się CO NAJMNIEJ ciekawie.

btw. całkiem ciekawy pojedynek dwóch małpo-podobnych istot xd
btw2. łowca 'pięknie' pokolorowany xD
btw3. w napisach końcowych w obsadzie: "The Force - Dume", haha :D

ocenił(a) serial na 9
matiiii

Baby Rancor to taki żarcik ze strony Zeba. Rukh należał do rasy Noghrich, którzy znani byli ze swojego zapału do polowań oraz walki. Co ciekawe, rasa Noghrich w EU przysięgła wierność Imperium i służyła pod rozkazami Thrawna jako jego osobiści ochroniarze. Po tym jak dowiedzieli się że zostali zdradzeni oraz że byli okłamywani przez wiele lat postanowili się zemścić. Rukh jako dowódca straży zamordował Thrawna wbijając mu nóż w plecy.

Tutaj takie coś na pewno się nie wydarzy, bo nie zostało to niczym do tej pory podbudowane, ale czekam na to jak zakończy się wątek Łowcy i Wielkiego Admirała. Mam nadzieję że Niebieska Morda przeżyje i dostaniemy jeszcze wiele historii z nim związanych.

wifi_wifi

Dzięki za info!

Nie zdziwiłbym się, jakby Thrawn przeżył koniec sezonu a zarazem serialu. Bardziej mnie jednak ciekawi, czy Disney zostawi tutaj 'otwarte zakończenie', gdzie resztę historii pewnie opowie w dodatkowych komiksach/książkach (idąc tropem tego, jak obecnie Disney 'produkuje'). To, że uśmiercili Kanana praktycznie na koniec serialu mnie nie dziwi ale ciekaw jestem, co zrobią z postacią Ezry. Czy widzowie będą mieli się domyślać i wydać dodatkowo pieniążki na komiks/serial, który opowie jego dalszą historię? Czy może serial domknie to w jakiś sensowny sposób? Wiem, że Ezra może sobie istnieć nawet gdzieś z boku OT i nie wchodzić w paradę bohaterów ale dopóki należy do Rebelii i dopóki ma możliwość używania mocy - nie widzę tego. Możliwe też, że serial skończy się podobnie jak Wojny Klonów - zakończenie nie tyle będzie otwarte co w ogóle go nie będzie (tam było anulowanie serialu ale z drugiej strony ciąg dalszy miał miejsce w Zemście Sithów - tutaj jednak zostaje fakt, że Ezra nie wpasowuje się w OT bo to nie Anakin więc.. ciekawe).

matiiii

Mam nadzieję że w przypadku Ezry nie zrobią powtórki z rozrywki z Ashoki. Tzn. niby żyje, ale do końca nie wiadomo. To już by było nudne.

hornet

Właśnie, i jeszcze taka opcja istnieje - jeden wielki rozpierdziel, pyły, kurze i inne takie i koniec końców będzie tak, jakby Ezry nie było ale może niby jest.. W sumie nawet nie wiem, które rozwiązania byłyby gorsze :D

matiiii

Kiedyś pojawiły się komentarze (dawno temu), że Kanan zginie a Ezra przejdzie na ciemną stronę. Cóż - 1. się potwierdziło, co do 2. też istnieje taka obawa (choćby wcześniejsze odcinki z Maulem + holocron Sithów który otworzył). Zobaczymy.

slawek41

Czytałem na forum ale w ogóle nie rozumiałem, dlaczego ludzie zakładali, że przejdzie na ciemną stronę. Niby dalej istnieje ta możliwość, że Disney wypuści później książki/komiksy ale z tak drastycznym rozwiązaniem osobiście wolałbym już chyba otwarte zakończenie. I tak jak piszesz, holocron Sithów i motyw z Maulem to było chyba największe zbliżenie Ezry z ciemną stroną mocą (bodajże początek s3 był pod tym względem mocny). Jeśli tego nie pociągnęli dalej to ciężko mi uwierzyć, że teraz miałby przejść na ciemną stronę mocy (zwłaszcza, że odcinek z 'aftermath' po śmierci Kanana w ogóle nie wskazuje na to, aby Ezra miał coś nie ten tego a to był dobry moment na zalążki ciemnej strony). Chyba, że samo przejście na ciemną stronę mocy będzie zwieńczeniem serialu, w którym to będzie musiał zostać pokonany przez swoich dawnych towarzyszy i tak można się pozbyć Ezry.. ale czy Disney'a stać na taki ruch w takim serialu? Już pozbycie się Kanana jest czymś odważnym a tutaj mamy do czynienia z młokosem. Przyznam jednak, że byłoby to epickie rozwiązanie na finał serialu.

matiiii

Kto wie czy tu Obi-Wan nie zagra jakieś roli + Wyjazd do świątyni Jedi ... DUżo możliwości, każda możliwa. Wcale nie głupie by było spotkanie Ezry i Vadera ... Licho wie, bo to Disny i nijak to się ma do kanonu. Mogą tu zrobić co chcą.

slawek41

SPOILER ALERT
Ezra ocalił Ahsokę w Świecie pomiędzy Światami, wiadomo, że żyje. Trailer finału serii wskazuje na dramatyczny koniec, czyżby śmierć Ezry? Co do niego samego, można z całą pewnością stwierdzić, że jest po jasnej stronie Mocy.

maciejakub

"Ezra ocalił Ahsokę w Świecie pomiędzy Światami" - chodzi Ci o scenę kiedy walczyła z Vaderem? Jest gdzieś o tym więcej napisane lub ukazane? (Jeśli o ten moment chodzi)?

slawek41

@Maciejakub pisze już po odcinkach 12/13 - jest tam to, o czym dopiero co wyżej pisaliśmy, że Ashoka miała niedokończone zakończenie w finale s2 - teraz wszystko jest klarownie wyjaśnione, totalny odjazd. Ale nie spoiluję, szerzej rozpiszę się w nowym temacie :)