1) Portal zostaje ponownie zamknięty. Dlaczego "Potwór" w scenie po napisach nadal żyje? Na forum jest wpis że Rosjanie mają kilka "Kluczy" więc możliwe że to mi umknęło.
2) Gdzie wyjechali Will Nastka itd.?
I i II sezon zdecydowanie lepszy. W III za dużo nic nie wnoszących scen i pseudo-humoru.
W MOJEJ Ocenie:
sezon 1 - 1/10
seson 2 - 10/10
sezon 3 - 1/10 (bo mniej dać nie można)
1) Tak, Rosjanie mają wiele tych kluczy, które poza tym w Hawkins podobno nie działały, ale w gruncie rzeczy nie wiadomo - czwarty sezon nam to wyjaśni. Twórcy mogą tak wiele zmian wprowadzić do świata serialu, że przewidywanie nie ma sensu (kto się spodziewał, że po zamknięciu portalu w drugim sezonie SPOILER Rosjanie wybudują w Hawkins centrum handlowe, a pod nim podziemną bazę wojskową z kolejnym portalem - raczej nikt).
2) Znowu - dowiemy się w kolejnym sezonie. Na ten moment wiemy tylko, że wyjeżdżają, bo mają dosyć miasta + już wcześniej Joyce planowała wyjechać, a po śmierci Hoppera była już pewna. A przy okazji z rodziną wzięła Nastkę, która bez Hoppera też nie miała zbytnio gdzie się podziać.
4 sezon ma się dziać w dużej mierze poza Hawkins.
Co do śmierci Hoppera to chyba nie jest tak jasne ,wostatniej scenie gdy strażnicy ida do cel jeden mówi americanina nie , więc może wrócić w kolejnym sezonie.
Twórcy w ogóle się nie kryli z tym, że Hopper mógł przeżyć. Też myślę że na 99% wróci jeszcze, szczególnie że po pierwszym sezonie wydawało się, że zginęła Nastka, po czym w kolejnym była cała i zdrowa, bo w momencie "śmierci" trafiła do świata Upsite Down. Hopper zniknął podczas wybuchu portalu do tego świata, co samo w sobie sprawia, że jego przeżycie jest bardzo prawdopodobne, a do tego jeszcze dochodzi właśnie ta ostatnia scena z Ruskimi i "Amerykanina nie". Po prostu dla bohaterów serialu na ten moment umarł ;)