PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=750359}

Stranger Things

2016 - 2025
8,2 319 tys. ocen
8,2 10 1 318856
7,5 91 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Wszystkie odcinki są bardzo ciekawe, ale 4 jakoś w szczególności mnie poruszył. Szczególnie motyw bazowania demona na bólu. Powiedziałabym że ten serial ma nawet aspekty psychologiczne.
Osoby wybierane przez demona miały problemy o których nie mówiły i dlatego były łatwym celem.
Przeszkadzała mi wielowątkowość tej historii. To trochę psuje atmosferę...

tess22

Właśnie wielowątkowość powoduje że ogląda się to tak dobrze. Dodalbym jeszcze że oprócz bólu można wymienić poczucie winy i grzech który to spowodował. Zauważ że Chrissy z pierwszego epizodu haftowała do klopa co wskazywałoby na to że może być w ciąży z tym lalusiem z basket teamu . Więc co my tu mamy ? Bingo grzech cudzołóstwa a więc poczucie winy czyli najlepszy wabik na demony. Przykłady można wymieniać co do tego typa z drugiego epizodu i Max właśnie z czwartego.

mentronik

Wydaje mi się, że mogła wymiotować, bo miała bulimię, a wskazywałyby na to komentarze matki, że Chrissy jest gruba.

madzkee

Dokładnie, to było wręcz oczywiste ze chodziło o bulimię i o to ze dziewczyna choć piękna i o zdrowych proporcjach była wpędzana przez "ambitną" matkę w poczucie winy dotyczące swojego wyglądu. Wydaje mi się że Vecna tym się właśnie żywi, niczym innym jak tylko poczuciem winy(to jest wspólny mianownik wszystkich jego ofiar), i takie ofiary są dla niego smakowitym kąskiem.