Stranger Things

2016 - 2025
8,2 341 tys. ocen
8,2 10 1 340527
7,3 76 krytyków
Stranger Things
powrót do forum serialu Stranger Things

Wszystkie odcinki są bardzo ciekawe, ale 4 jakoś w szczególności mnie poruszył. Szczególnie motyw bazowania demona na bólu. Powiedziałabym że ten serial ma nawet aspekty psychologiczne.
Osoby wybierane przez demona miały problemy o których nie mówiły i dlatego były łatwym celem.
Przeszkadzała mi wielowątkowość tej historii. To trochę psuje atmosferę...

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
ocenił(a) serial na 9
tess22

Właśnie wielowątkowość powoduje że ogląda się to tak dobrze. Dodalbym jeszcze że oprócz bólu można wymienić poczucie winy i grzech który to spowodował. Zauważ że Chrissy z pierwszego epizodu haftowała do klopa co wskazywałoby na to że może być w ciąży z tym lalusiem z basket teamu . Więc co my tu mamy ? Bingo grzech cudzołóstwa a więc poczucie winy czyli najlepszy wabik na demony. Przykłady można wymieniać co do tego typa z drugiego epizodu i Max właśnie z czwartego.

mentronik

Wydaje mi się, że mogła wymiotować, bo miała bulimię, a wskazywałyby na to komentarze matki, że Chrissy jest gruba.

madzkee

Dokładnie, to było wręcz oczywiste ze chodziło o bulimię i o to ze dziewczyna choć piękna i o zdrowych proporcjach była wpędzana przez "ambitną" matkę w poczucie winy dotyczące swojego wyglądu. Wydaje mi się że Vecna tym się właśnie żywi, niczym innym jak tylko poczuciem winy(to jest wspólny mianownik wszystkich jego ofiar), i takie ofiary są dla niego smakowitym kąskiem.