I powiem wam że mam dość mieszane uczucia co do tego projektu z uniwersum DC... Zacznijmy od tego że Supergirl(CBS) ma prawdopodobnie konkurować z świetnymi Arrow i Flash (CW), a będąc świeżo po obejrzeniu odcinka mocno bym się zastanowił nad słowem "konkurencja". Jednak do rzeczy, momenty które mi się podobały to przede wszystkim ucieczka z kryptonu, przewijająca sie gdzieś w scenach smuga wielkiego "s", ciekawi adoptowani rodzice Kary :),wysoki budżet(efekty), całkiem niezłe walki i o dziwo baaardzo mocno opalony i napompowany Jimmy Olsen :o Zaś sama Melissa Benoist zagrała dobrze, lecz nie rewelacyjnie. Nie moge pozbyć wrażenia ze ta Kara jest zbyt grzeczna i ułożona, kuzynka Clarka zawsze kojarzyła mi sie z buntowniczką i ostrym temperamentem. Co do minusów to nie leży mi jakoś motyw rozbitego statku z super złymi skazańcami z kryptonu i w tym przypadku zła Ciotka (chyba) Kary.Ostatni takim minusem jest to ze serial może zalatywać troszeczkę nastolatkowym klimatem, ale zobaczymy w końcu to tylko pilot :)
Wgląda na to, że nie próbują być konkurencją dla Arrow/Flash/LoT bo wypuścili serial w przerwie pomiędzy sezonami. Po pierwszym odcinku można chyba też powiedzieć, że konkurencją nie będzie bo wygląda na trochę inny target. Ten raczej dla nastolatek (klimat raczej cukierkowy), tamte raczej dla trochę starszej widowni. Cale szczęście, że crossoverów raczej nie będzie bo wyglądało by to komicznie- duet Supergirl i Arrow (no bez jaj). Walki cóż, szczególnej choreografii (przynajmniej takiej jak w Arrow, marvelowskiego daredevila of netflixa) nie ma się co spodziewać bo bohaterka jest już wystarczająco "super" i nic szczególnego oprócz tego potrafić nie musi.
Tak zgadzam sie w 100% z mdłym i cukierkowym klimatem coś jak w Smallville, ale ocierając sie o legendy warto by było dodać temu trochę pikanterii :) W końcu jest to ogromny odskok od poziomu do którego przyzwyczaiło nas CW. Swoja drogą nawiązując do Arrow/Flash/LoT w necie nie brakuje spekulacji o wspólnych projektach... Choć i tak wiemy że to się nie stanie...
http://cdn1-www.craveonline.com/assets/uploads/2015/05/The-Flash-and-Supergirl.j pg
A tego zdjęcia nie widziałem, jeśli wpadną na pomysł crossoverów to może chociaż w jakiejś późniejszej fazie (koniec 1 sezonu, drugi sezon), kiedy bohaterka trochę dojrzeje. Jak Flash pojawiał się z Arrowem na początku to wyglądało to trochę na spotkanie mistrza z uczniem (te spotkania aż do wspólnej walki z Thawne tak mi wyglądały). Tutaj tego nie widzę.
Chociaż biorąc pod uwagę, że produkują je dwa inne studia to szanse są raczej niewielkie. Jakby cw się za to zabrało to może by to wyglądało trochę inaczej, chociaż superman/girl to jak dla mnie bohaterowie raczej nijacy.
O ile Supergirl jest faktycznie nijaka to o tyle Superman jest bardzo ciekawą postacią, lecz niestety na przestrzeni ostatnich lat mocno "przemaglowaną". Osobiście to nie chciałbym aby powstawał kolejny serial o człowieku ze stali, po nowych przygodach Supermana i Smallville obawiam sie ze kolejny serial po raz kolejny nie oddałby "blasku" tej legendy... Niech pozostanie w rękach kinowych magnatów, zresztą tak samo jak ponury Gacek :)
A tu kolejny ciekawy obrazek:
http://cdn2-www.superherohype.com/assets/uploads/2015/05/flash-n-sggg.jpg
Jak dla mnie pierwszy odcinek byl tandetny... Widac ze nie maja wyklupionych praw czy jak to tam nazwac zeby chociaz powiedziec SuperMan... Sceny walk moze i fajne efekty ale sam 'efekt' jej latania czy odrywania sie od ziemi jak na moje srednio im wyszedl.. nie wiem moze to dlatego ze jest pozno w nocy czy dlatego ze jestem po finale Flasha ale na chwile obecna 4/10 to za dobra ocena. Nie wiem czy beda nawiazywac do komiksow, ale znajac zycie powymyslaja po swojemu. Jest slaba, to sie zgadza, powinna byc slabsza od SuperMana, inny kolor heat-vision tez by sie zgadzal, jako iz slonce inaczej wplywa na kobiety i mezczyzn z kryptonu. Sama aktoreczka cud miod i orzeszki <3 ale serial jak na razie dupy nie urywa :).