PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=550100}

Szkoła przetrwania

Man vs. Wild
2006 - 2011
7,6 20 tys. ocen
7,6 10 1 20106
7,3 3 krytyków
Szkoła przetrwania
powrót do forum serialu Szkoła przetrwania

Dzięki temu gościowi czegoś się nauczyłem i morzę kiedyś przyda mi się to w życiu. Szkoda
tylko że ludzie którzy zazwyczaj go oczerniają gadką typu ,,wiecznie ogolony, je posiłki z kilku
osobową ekipa,, zazwyczaj są po prostu zazdrośni ; /
"Co oczy widzą, a uszy słyszą, w to umysł wierzy"

ocenił(a) serial na 8
Mali_fw

zgadzam się, ale i tak Les Stroud ze swoim "Człowiek, który przetrwa wszystko" jest dużo lepszy od "Szkoły przetrwania"

ocenił(a) serial na 7
Mali_fw

chodziło ci o morze czy może bo to zmienia kontekst zdania:P

sasunia

o sroki za błąd ;p

Mali_fw

Wybacz, ale stosowanie jego technik w przypadku zabłądzenia/rozbicia się, będąc pod wpływem stresu i wyczerpania, koczyłoby się najczęściej śmiercią delikwenta. Bear pokazuje "jak tego nie robić". Picie wody z odchodów słonia, zjeżdżanie po drzewie z klifu, bieganie jak opętany po dżungli. To wszystko w najlepszym przypadku prowadzi do ciężkiego uszczerbku na zdrowiu i nie odnalezieniu przez służby ratunkowe.
Program czysto rozrywkowy bez żadnych (no może oprócz technik rozpalania ognia) walorów poznawczych.

serious667

Po to właśnie jest ten program, żeby w sposób rozrywkowy i ciekawy przedstawić ludziom różne miejsca na świecie, w których znaleźliby się w kłopotach i jak z nich wybrnąć. Zazwyczaj w każdym z odcinków mówi żeby każdy twój krok był przemyślany i rozważany na spokojnie, oraz że w takich sytuacjach wystarczy spryt i pomysłowość człowieka. Stres i nie racjonale myślenie w sytuacji zagrożenia staje się być tym co własnie prowadzi do nieszczęścia. Czysto rozrywkowych to wątpię. Raczej tak pół na pół. Jeśli oglądasz program z zaciekawieniem to sprawia że więcej informacji do Ciebie dociera.
PS. te picie wody z odchodów słonia było fenomenalne ! ;)

Mali_fw

Jeden obraz wystarcza za tysiąc słów. Najpierw mówi jedno, a potem na ekranie robi drugie ;].
Wybrnięcie z sytuacji to pozostanie na swoim miejcu i czekanie na przybycie pomocy.
A picie z odchodów słonia? Wykończyłaby się sraczka, gorączka i wszystko co w błyskawicznym czasie by cię odwodniło na skutek wypicia takiej wody ;). No ale fajnie wyglądało. Może jak zaginę w buszu to zrobię tak samo i prześlę fotki na fejsa ;).

serious667

Raczej znalezienie odpowiedniego miejsca, które dostarczy nam schronienia, pożywienia i wody;) Jestem ciekawy co zrobiła jego żona gdy zobaczyła co jej mąż pije ;d Pewnie żadnego sexu przez miesiąc ;D

ocenił(a) serial na 10
serious667

A jeśli człowiek jest skrajnie odwodniony a jedyne źródło wody to właśnie to łajno słonia???Bear pokazuje jak radzić sobie w skrajnych wypadkach bo tylko wtedy możemu mówić o walce o przetrwanie.

Predator10

Zrozum, że każdy rozstrój żołądka, a co za tym idzie niekontrolowane wypróżnienia, gorączka, nadmierne pocenie tylko przyśpieszą odwodnienie. Z wypicia wody z gówna słonia nawet nie jest dobre na krótką metę, bo twój komfort zwilgotnienia jamy ustnej zabije ohydny smak.

ocenił(a) serial na 10
serious667

Tu nie chodzi o zwilgotnienie jamy ustnej a zmniejszenie uczucia pragnienia.Fakt ewentualna biegunka może odwadniać organizm ale jeszcze raz zaznaczam po takie metody należy sięgać w skrajnych przypadkach kiedy naprawdę nigdzie nie ma wody o czym zresztą sam Grylls mówił kiedy wyciskał łajno.Poza tym odcinek z łajnem słonia jest o afrykańskiej sawannie na której nie znajdziesz czystej wody bo wszystkie źródła wody to zanieczyszczone wodopoje dzikiej zwierzyny.A pić trzeba...

ocenił(a) serial na 1
Mali_fw

Kolego, gdybyś zastosował którąkolwiek z rad pana Misia, to już byśmy nie porozmawiali. Mówię to jako survivalowiec z ponad 20 letnim stażem terenowym. Chcesz się czegoś dowiedzieć o sztuce przetrwania, to czerp z dobrych źródeł, a nie z g... słonia

Piorun2323

Nie osądzaj go tak ostro. Fakty on daje tylko taki ogólny zarys jak przeżyć, takie podstawy w podstawach. Ostatnio przeczytałem dwie jego książki które stają się monotonne z czasem ze względu na częste powtarzanie tych samych zwrotów co dwie trzy kartki. Dlatego wypożyczyłem sobie kilka innych takich szczegółowych książek na temat przetrwania, nie które są dość dobre no ale nie ma to jak doświadczenie i przekonanie się na własnej skórze. Sam wybierasz si na jakieś wyprawy czy co robisz w tym kierunku ?

ocenił(a) serial na 1
Mali_fw

To nie są nawet podstawy - to zwykłe robienie show i "kozackie" wyczyny Misia.
Podstawy to "jak nie umrzeć przez około 24-48h i co zrobić by ratownicy znaleźli cię przez ten czas". To dwie podstawowe sprawy: jak się nie odwodnić i nie umrzeć z zimna lub z przegrzania. Wbrew pozorom nie jest to takie proste, większość wypadków śmiertelnych związanych z sytuacjami "survivalowymi" ma miejsce w zasięgu max dnia drogi od "cywilizacji".

Piorun2323

Sam wybierasz się na jakieś wyprawy czy co robisz w tym kierunku ?

ocenił(a) serial na 9
Piorun2323

Sorry ale jest to serial w większej mierze rozrywkowy niż pouczający. Chyba niektórzy tutaj (@ Piorun2323) mają jakieś kompleksy albo po prostu zbyt poważnie traktują program robiony dla milionów osób. Otóż nie jest to kompendium wiedzy na temat sztuki przetrwania i myślę, że 99% osób ogląda go w czysto rozrywkowym charakterze i nie ma zamiaru czegokolwiek się z tego uczyć. Lubię Man vs Wild bo po prostu fajnie się ogląda różne odległe miejsca na ziemi i tyle! Więc kolego nie spinaj się tak bo naprawdę nikt nie chce słuchać twoich przechwałek jakim to jesteś survivalowcem. A po drugie to tyko zwykły serial z discovery więc nie wiem nad czym tak lamentujesz.

Kamiskl

Ładnie to ująłeś ;D

Mali_fw

panowie no nie przesadzajmy
ja na jakąkolwiek wycieczkę czy wakacje wktórych można się zgubić biore krzesiwo nóż i książke bear'a
ten facet rządzi!!!!

ocenił(a) serial na 10
Piorun2323

Jak się zgubisz na pustkowiu to muszisz korzystać z tego da naturaa tu podstawą jest znajomość niebezpiecznych roślin i zwierząt bo po zjedzeniu trującej rośliny czy ukąszeniu jadowitego węża o wiele łatwiej kopnąć w kalendarz niż od łajna słonia

Predator10

zgadzam się wilson (cast away):-)