PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=253913}
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 11603
7,0 2 krytyków
Tajemnica twierdzy szyfrów
powrót do forum serialu Tajemnica twierdzy szyfrów

Żal **** ściska

użytkownik usunięty

Książkę Bogusława Wołoszańskiego "Sieć" uważam za bardzo dobrą. Gdy tylko dowiedziałem się, że na jej podstawie tworzony jest serial, bardzo się ucieszyłem, oczekując naprawdę dobrego widowiska....
Niestety wyszło jak zawsze... coś tragicznego. Nie chodzi tu o "słabe" efekty, czy dziadowską muzykę tylko o........ no właśnie trudno to wszystko opisać. Po raz kolejny TVP pokazało jak bardzo słabe jest w tworzeniu czegokolwiek. Zamiast dobrego serialu przygodowego w czasach II wś. powstało coś, co jest krzyżówką "świadka koronnego" i "ranczo"

Ale do rzeczy:
1. Aktorzy. Pierwsze skrzypce oczywiście gra "przekapitalny" małaszyński, który ma jeden wyraz twarzy do wszystkich emocji. Bardziej pasuje do kolejnej telenoweli z herbusiową niż do takiego filmu. Wygląd to nie wszystko...
Reszta tak sobie. Bardziej słabo niż dobrze. Trochę nie pasuje mi tu Żak... jakoś tak RANCZOWO sie robi jak on gra. 3/10
2. Fabuła za bardzo oderwana od książki. Watki często za długie i nudne. Średnio. 5/10
3. Efekty i muzyka to dno. Aż nie wiem co napisać. 2/10
4. Kostiumy, pojazdy, miejsca itd. Tu na szczęście klasa. To chyba jedyny plus tego czegoś. 9/10

Podsumowując:
Moim zdaniem porażka, klapa i jeszcze nie wiem jak to nazwać. Reżyser podobnie jak Wajda z Katyniem chyba myślał, że wystarczy władować paru przystojniaków żeby sie podobało, a dalej jakoś to będzie... Nie tędy droga... 3/10 to wszystko co można tu dać. Szkoda bo można było stworzyć następce dla czterech pancernych.

ocenił(a) serial na 8

Chyba bardziej dla " Stawki większej niż życie" !!!

ocenił(a) serial na 1

Koleś? Ty jesteś fanem Wołoszańskiego? Przecież serial powstał na podstawie "Twierdzy szyfrów",a nie "Sieci". "Sieć" to inna książka....

użytkownik usunięty
quentintarantinofan

Po pierwsze, naucz się czytać. Gdzie napisałem, że jestem jego fanem?
Po drugie, zamilcz głupcze bo nie wiesz co piszesz... Film powstał utworzony GŁÓWNIE (jak nie w całości) na podstawie książki "Sieć - ostatni bastion SS"

ocenił(a) serial na 10

o lol przecież pisze nawet chyba na stronie Wołoszańskiego: Twierdza Szyfrów .Sieć skupia się mniej więcej na tym, czy kończyła się Tajemnica Twierdzy Szyfrów (13 odcinkek)

ocenił(a) serial na 10
kamilpiotr

o lol przecież pisze nawet chyba na stronie Wołoszańskiego: Twierdza Szyfrów .Sieć skupia się mniej więcej na tym, czym kończyła się Tajemnica Twierdzy Szyfrów (13 odcinkek) ...

OPIS:
Ostatnie dni wojny. Oficer polskiego wywiadu, Jan Tarnowski, który przez lata działał jako oficer Abwehry Martin Jorg, otrzymuje rozkaz przedostania się na Dolny Śląsk. Stamtąd napływają informacje o tajemniczych działaniach organizacji "Der Spinne" ("Pająk"), którą z rozkazu Heinricha Himmlera, szefa SS utworzył Otto Skorzeny. Do akcji przystępuje również wywiad radziecki, który ma swój cel w penetrowaniu hitlerowskiego podziemia. Co będzie najwyższą wygraną dla zwycięzcy tej walki: gigantyczne zasoby złota czy nieznana broń, a może...?

Czterdzieści pięć lat później, w marcu 1990 roku kanadyjski naukowiec Gerald Bull, konstruktor super działa, zostaje zamordowany pięcioma strzałami w kark. Co łączy te odległe wydarzenia?

ocenił(a) serial na 10
kamilpiotr

Grudzień 2006 - Dalsze losy bohaterów "Twierdzy szyfrów".
Tamten czas, ostatnie dni drugiej wojny światowej, pozostawił niewyobrażalnie wiele tajemnic. Ocieramy się o nie, patrzymy i nęka nas ciekawość. Czemu miały służyć betonowe tunele pod zamkiem Książ? Po co tysiące więźniów drążyło...

mogę ci przytoczyć jeszcze kilka tekstów przeczących twojej tezie co do samej oceny to jest żałosna.

PS: Nie wyzywaj innych bo siedzisz przed monitorem a nie mówisz komuś tego w oczy na co zapewne byś się nie odważył.

ocenił(a) serial na 9

AKURAT ŻAK ZAGRAŁ ŚWIETNIE - a co, że gra tramwajarza czy księdza gdzie indziej tutaj się popisał wariactwem :D:D

ocenił(a) serial na 10
KREATOR

zgadzam się co do Żaka był świetny , ale kapitalnie grał Frycz,a co do Małaszyńskiego to fakt nie popisał się osobiście zastanowiłbym się nad jakimś innym aktorem.

ocenił(a) serial na 7

Serial jak nazwa wskazuje jest na podstawie książki Twierdza Szyfrów dlatego nie pisz że wątki są oderwane... Z Sieci jest wziętych kilka wątków czyli organizacja Pająk Skorzenego i ostatnia scena jak Globcke udaje Ruska. To daje pomost do 2 sezonu.

mam pytanko, gdzie można dostać ebooka "Sieci"? Masz go może? Pozdr.

ocenił(a) serial na 10

Trochę nie pasuje mi tu Żak... jakoś tak RANCZOWO sie robi jak on gra. 3/10

To nie oglądaj takich gówien jak Ranczo to nie bedzie Ci sie tak kojarzyć, świetnie zagrał!