Wiele osób jest zawiedzionych tym serialem. Mozliwe, że za bardzo porównywano go przed emisją do "Kompanii braci" a nawet opowieść nie jest "frontowa". Mam propozycję: porozmawiajmy tutaj o tym co się nam podobało a co nie, co byśmy poprawili itd. Tutaj każdy może mieć własne zdanie. Ja np. dałem dla filmu 2 na 10 o czym pisałem na innym poście.
Witam !!!! Pytasz co sie nie podobalo w serialu ?? Odpowiem krotko:
pamietasz scene rozmowy majora Czernego z amerykanskim oficerem ( ktorego gral Delag)?? Delag spojrzal na mundur polskiego oficera na ktorym byla gafa pilota rafu i bojowy znak spadochronowy - hehehe i pyta co to za odznaka - major Czerny z cala powaga odpowada - ten znak to za skoki bojowe - liczba 400!!!! Chyba dla tego majora otworzono specjalny most powietrzny miedzy Francja a Balkanami zeby mogl tyle skoków trzasnac. O innych bledach nie chce mi sie pisac bo zabrakloby miejsca ale ogolnie powiem tak : Panie Wołoszanski - byles pan scenarzysta i glownym konsultantem do spraw militarno- wojskowych na planie TTSz. Interesuje sie troche historia polskich sil zbrojnych podczas 2 Wojny Swiatowej i wiekszej fuszerki nie widzialem.
Congratulations!!!!
PS - serial Cichociemni bedzie mial zmieniony tytul poniewaz Zwiazek Cichociemnych po zapoznaniu sie ze scenariuszem stwierdzil ze nie wyraza zgody by firmowac nazwa CICHOCIEMNI to badziewie ktore wlasnie jest realizowane .
Pozdro
PS - serial Cichociemni bedzie mial zmieniony tytul poniewaz Zwiazek Cichociemnych po zapoznaniu sie ze scenariuszem stwierdzil ze nie wyraza zgody by firmowac nazwa CICHOCIEMNI to badziewie ktore wlasnie jest realizowane .
---
Poszukuję źródła tej informacji... Bedę wdzięczny...
Serial ma miec ponoc tytul WOJNA i MIŁOŚĆ a źródło - moj kolega z Grupy Rekonstrukcji Historycznych 1 SBS brał udzial jako pomoc i konsultant na planie 1 odcinka kreconego na lotnisku w Modlinie i tam wlasnie bylo to szeroko komentowane przez cala ekipe filmowa. Oczywiscie rezyser i scenarzysci tlumaczyli sie tym iz wiedza o tym ze naginaja prawde itp ale swiat filmu rzadzi sie wlasnymi prawami i dlatego beda delikatne zmiany :)
Pozdro
Dziękuję za informacje :)
Cenne dla mnie.
PS. Tytuł serialu został jednak zmieniony na "czas honoru", oto oficjalna stronka na itvp:
http://www.itvp.pl/event/czashonoru/
Kiedy oglądałem serial za drugim razem, już na DVD to, muszę przyznać, jeszcze bardziej mi się podobał. Zgadzam się, że porównywanie go do "Kompanii Braci" nijak ma się do rzeczywistości. KB, jak było wspomniane, to serial "frontowy", TTS to serial zakulisowy, jeśli można tak to nazwać.
Cieszę się że po 15 letniej stagnacji coś się ruszyło w zakresie polskiej kinematografii wojennej. W okresie od 1990 do 2005(?) powstały... (z produkcji znaczących) Lista Schindlera, Boże skrawki, Pianista. W ostatnim okresie TTS właśnie, Katyń, Jutro idziemy do kina, Halo Hans, powstaje serial o cichociemnych. A w kolejce do produkcji czeka cała masa tematów innych.
Jak już wspomniałem, za drugim razem oglądana TTS była jeszcze lepsza, by może dlatego, że cały serial można obejrzeć od razu a nie z tygodniowymi przerwami.
Cieszą zdjęcia, efekty, fabuła, gra aktorska większości. Jedyna sprawa, którą bym poprawił to wprowadziłbym oryginalne języki którym posługiwały się poszczególne armie. Tyle.
pozdrawiam
Oprócz języków którymi posługiwały się poszczególne armie zmienił bym jeszcze:
- kompozytora muzyki
- speców od efektów specjalnych
Niektóre efekty specjalne były fajne np. jak Jorg wskoczył do wody i widać było jak kule go omijały pod wodą albo gdy wysadzili na końcu elektrownie.
Ale efekty specjalne - batalistyczne są do kitu
Te samoloty za szybko latały i to wyglądało jak jakaś gra komputerowa. Mogliby te efekty trochę podrasować.