PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=253913}
6,8 12 tys. ocen
6,8 10 1 11582
7,0 2 krytyków
Tajemnica twierdzy szyfrów
powrót do forum serialu Tajemnica twierdzy szyfrów

a mi sie serial podobal:) fajne efekty wizualne, bombardowanie konwoju, potyczka z hitler jugen :) fajnie zagrali aktorzy. te zameczki dawaly takiego fajnego klimatu. jeszcze wywieszone na nich flagi rzeszy, nie jakies male, tylko takie duze. rzadko kiedy tak wszystko ladnie sie komponuje w tle w polskich serialach - nazwijmy to takich serialach, ktore wymagaja wysilku w odwzorowaniu pewnych historycznych realiow. na ogol jest tak ze w s cenie w polskich serialach, przechodzi dwoch statystow w ubiorach z jakies epoki, jakis rekwizyt w postaci starego roweru i wszystko. a tutaj czulo sie klimat. konwoj ktory byl ostrzelany w lesie przez hitler jugen : samochod za samochodem, czuc bylo ze sie nie konczy. nie, ze dwie ciezarowy, jeden motocykl i dżip i koniec:) tylko faktycznie rasowy konowoj, ktory sie ciagnal, wyladowany zolnierzami. albo jak topili skrzynie w rzece z tym zlotem. nie , ze 3 skrzynie na krzyz biedne, tylko faktycznie pelno skrzyni, wiezniowie przy tratwie, niecmy pilnujacy ich. byl klimat. bardzo dobry, ale niedoceniony serial. momentami widzialem w tym serialu takiego mlodszego brata ,,kompani braci" wlasnie pod wzgledem scenografi ze wspomnianym konwojem, w rekwizytach, dzipach, miejscach toczenia sie akcji. super czolowka:) jedna z lepszych w historii czolowek z polskich seriali:)

JEST JEDEN MINUS :) serial bylby rewelacyjny gdyby bylo 10 odcinkow a nie 13. powinni z tych 3 ostatnich po kilkanascie minut dorzucic do kazdego z 10 odcinkow. raz nie konczylyby sie od raz jak czlowiek zasiadal przed tv:) pare scen i koniec odcinka:) jeszcze wygodnie nie rozsiadlem sie na kanapie juz wstawalem z niej:) ale pewnie chodzilo o sianko:) zeby serial trwal jak najdluzej to go podzielili na 13 odicnkow:) dwa 10-odcinkowy serial bylby taki bardziej tresciwy, taki bardziej ,,scementowany" a nie takie 37,38 -minutowe nowelki:)

a i jeszcze jedn plus:) ! czuc bylo fajnie ta zaciskajaca sie pentle na szyji Niemcow w ostatnich tygodniach wojny:) juz te ich kalkulacje, ratowanie wlasnej skory, wlasne interesy. krecenie sie juz tylko po malym terytorium, ale caly czas dumnie w mudnurach:) to bylo dobre tez.

krzychu_k2

Ja też uważam, że serial jest niesłusznie niedoceniony. Dużo lepszy niż Czas honoru, gdzie denerwowało mnie to sztuczne, szpanerskie aktorstwo. Dobra gra, scenografia, efekty, ciekawa fabuła, zaskakująca. Polacy są arcymistrzami w krytykowaniu, tylko to nam wychodzi najlepiej. Kwestie pieniędzy zostawmy na boku... Nie jestem dobry w wylewaniu swoich spostrzeżeń na "papier", ale Krzychu już wszystko napisał co najważniejsze...

egonn87

dokladnie jesli chodzi o ,,Czas honoru". jeszcze ta pierwsza seria ewentualnie druga seria szlo jakos obejrzec dla niektorych kreacji zwlaszcza niemieckich oficerow. ale ogolnie ,,Czas honoru" to takie bylo ,,M jak milosc" osadzone w realiach II Wojny Swiatowej w okupowanej Polsce.