PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=90364}

Tajemnice Smallville

Smallville
2001 - 2011
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 36454
6,8 11 krytyków
Tajemnice Smallville
powrót do forum serialu Tajemnice Smallville

WOW!

tak to krótko można ująć. Bizzaro wymiata. Lana w końcu zginęła, ale wydaje mi się że to wszystko ukartowane.Albo będzie w siódmym sezonie albo nie bo ta scena jej śmierci jest ciekawa, kiedy ta biała ciężarówka przejeżdża, mogła się w niej schować :)

Tak czy siak wspaniałe zakończenie sezonu. Zobaczymy co pokaże 7-emka.

ocenił(a) serial na 9
KriegaN

Super odciek.Bizzaro jest nie możliwy. Ciekawe jak go pokona, może w tym mu pomoże Marsjanin i może dołączy Liga Sprawiedliwości. Mi się też wydaje, że śmierć Lany była ukartowana. No i poznaliśmy zdolność Chloe. Wprost nie mogę się doczekać następnego sezonu. Ktoś wie kiedy ma się dokładnie zacząć?

blood

pewnie jak zwykle zacxznie sie w ostatni czwartek wrzesnia

ocenił(a) serial na 10
KriegaN

Nie wierze w to,ze w 7-mym sezonie nie będzie Lany!! Ona w końcu zginie ,ale bedzie to w ostatnim sezonie ,czyli 7-mym lub ósmym!! Mam Przynajniej taką nadzieje,że jeszcze nie zgineła!! Dla mnie bedzie to duża strata dla serialu! :-(

ocenił(a) serial na 8
michael_84

"Dla mnie bedzie to duża strata dla serialu! :-( "

A dla mnie wręcz przeciwnie. Widzę duże możliwości w jej śmierci. Nowy rozdział smallville i koniec telenoweli ciągnięcia na siłę ich miłosnego wątku. Tak jak czas dinozaurów się skończył, tak i czas Lany musi się skończyć. Postać została już rozleklamowana i psuje klimat serialu. Natomiast w 7 sezonie widzę nową furtkę dla Lois. Clark i LO powinni być razem i czas przestać temu zaprzeczać i przyjąć przeznaczenie.

Czego bym nie zniósł to kręcenia serialu bez Rosenbauna w roli Lexa. Jeżeli on odejdzie to 7 sezon powinien być ostatnim. Nie widzę narazie innego aktora w tej roli.

MackKL

Masz racje Mack co do Lexa. mysle ze nie podejma tak strasznej dezycji i nie wladuja kogos innego zamiast Rosenbauna bo to by zeszmacilo ten serial. Bez Lexa nie widze dalej tego serialu a takze bez Johna Glovera ktory jest genialny w swojej roli. co do Lany to mysle ze powroci jakims cudem w 7. sezonie bo juz nie raz finalowe odcinki zwiastowaly smierc bohaterow ( o ile sie nie myle to Lionel zostal na koniec ktoregos sezonu pchniety nozem, zreszta w 1. sezonie chyba tez strop sie na niego zawalil). mam nadziejew ze nie przekrecilem niczego bo jednak juz chwile temu ogladalem poprzednie sezony.

ocenił(a) serial na 10
Gobblin

W trzecim sezonie niby zginela Cloe i lex !!Ale oczywiscie wszystko potoczylo sie zupelnie inaczej!! Co do Lany to sie nie zgadzam!! Moim zdaniem jest bardzo dobrą postacią ( a Kreuk aktorką) i z chęcią bym ją zobaczył w sezonie siódmym!!
Nie oglądałem jecze ostatniego odcinka 6x22 ,ale z tego co tu piszecie to wpadła pod ciezarówke!! Myśle że śmierć Lany powinna być bardziej efektowna (oczywiście nie chodzi o efekty,zeby wyleciala w powietrze ,itd.). Ta dziewczyna za dużo znaczyła dla Clarka, myśle ,że smierc pod kołami cieżarówki to za mało i za szybko! Ja jej smierc widze np. w takiej sytuacji kiedy oddaje życie za Clarka !! To napewno wywoła na młodym supermanie wstrząs i zmieni jego życie diametralnie!!

ps. bardzo prosze nie piszcie mi dokldnie jak zginela dokladnie Lana (bez spoilerów) ;-)

ocenił(a) serial na 10
michael_84

nie powiem ci jak zgineła Lana, ale wierz mi nie wpadła pod ciężarówkę :D

michael_84

no Michel chlopie ciekawa interepretacja smierci Lany, jak obejrzysz odcinek to sie sa musmiejesz z tego jak to opisales :D

ocenił(a) serial na 10
Gobblin

W poniedzialek obejże dopiero ostatnie trzy odcinki smallville!! Mam nadzieje,ze sie nie zawiode!

ocenił(a) serial na 8
michael_84

świetny odcinek... już nie moge doczekać się następnego... tylko kurde kiedy to będzie?
a powiedzcie mi czy ktoś ma pomysł co się stało z Chloe? tzn. miałam wrażenie, że ona już kopnie w kalendarz w tym odcinku... jakby te jej zdolności były jednorazowe... czy komuś też się tak wydawało? bo szkoda by była.
a poza tym ja również w śmierc Lany nie wierzę ;) myślę, że była szybka ukartowana akcja ratunkowa przez ludzi Lexa z ciężarówki...

ocenił(a) serial na 9
jay_jay

Mi się wydaje, że to nie byli ludzie Lexa, bo jak to byliby oni to Lex nie został oskarżony o zabicie Lany. Prędzej ona sama to wszystko zaplanowała, żeby zniknąć,ale ja chciałbym żeby ona zginęła, bo byłoby ciekawej. Klark w końcu przestał by się za nią uganiać i zająby się innymi sprawami, a może nawet Lois. A co do Chloe, to było pokazane jakby zginęła, ale nic nie wiadomo na 100%, chciałbym żeby ona jakoś przeżyła.

ocenił(a) serial na 7
blood

Lana nie zginela mowie wam to na 100 % co do reszty wydaje mi sie ze wszyscy beda zyli nie bedzie przez pewien czas Lany i Marthy . Teraz moim zdaniem w sezonie 7 powino byc cos nowego wiecej akcji wiecej mozliwosci dla Clarka zeby wiecej razy pokazywali jego zdolnosci i zeby to naprawde fajnie wygladalo .Fajnie jak by Clark w kturyms momecie wpadl w szał ale taki prawdziwy najlepiej przy tej walce z tym swoim sobowtórem i zeby to nie trwalo przez jeden odcinek ale przez minimum dwa .Tak samo Lex przeciez widzial jak szybko Clark do niego podbiegl w tym tunelu albo mogly byc gdzies tam jakies kamery i lex ma to wszystko nagrane czyli moim zdaniem powinni zdobic piekny SMALLVILLE SEZON 7 to powinno byc cos naprawde dobrego . I jeszcze raz na bank wszyscy przezyja ale to juz bedzie ich ostatnia szansa bo co nie duzo to nie zdrowo Lana wroci w polowie sezonu 7 Martha bedzie pokazywana juz rzadziej i rozpocznie sie w koncu wojna LeX moe odpali te sowje maszyny co on tam je mial i zacznie sie wojna gdzie kazdy bedzie dazyl do wladzy a ten nie wime jak on sie nazywa te murzyn co tez ma te zdolnosci jak Clark moim zdaniem on nie jest taki dobry na jakiego wyglada . Pokladam duza wiare w SV SEZON 7 mam nadzieje ze bedzie warto czekac na to :):)

MackKL

Masz racje ,też uważam że Lois i Clark powinni być razem.Lois jest niezła.Zawsze rozbawiało mnie jej zachowanie i sposób w jaki rozmawiala z Clarkiem.Dobre było z psem- chciała go nazwać Clarky.

KriegaN

A ja myślę, że to ludzie Lionela ukartowali to wszystko, aby wpakować Lexa w kłpoty, co do Chloe to mam nadzieję, że przeżyje to wszystko (bez niej ten serial duuuuużo straci), ale oglądając wydawalo o mi się, że oddała swoje życie za Lois. Co do tego klona Clarka, to też jestem ciekawy jak go pokona, mam skrytą nadzieję, że Oliver ze swoją ligą się przyłączy :D Smallville uwielbiam właśnie ze względu na takie odcinki :D

Showtime_2

coś mi sie wydaje ze w pokonaniu phantoma moze pomoc tez lex ze swoja banda zołnierzy bo troche głupio by było jak by ten watek sie skonczył. pomyslcie lex cala serie 6 tworzył armie i ma sie okazac ze nic z nich nie bedzie troche nie chce mi sie w to wierzyc ale zobaczymy.
a co do lany to mysle ze to bylo ukartowane przez olliwiera....

ocenił(a) serial na 9
rafal1005b

Mi się wydaje, że Lex mu nie pomoże ponieważ nie ma dużo "paliwa", czyli obcego DNA, do swoich żołnierzy. Jedynie jedną ampułkę krwi, ale chyba to jest za mało, bo miał całego Tytana i co stworzył tylko jeden prototyp.
A co od Lany to możliwe, że to ukartował Olliwier, ale nie byłbym tego pewien może ona (wreście) na prawdę odeszła ze tego serialu.

blood

w rzeczywistym swiecie w tzw reakcji PCR mozna w ok 5 min podwoic ilość DNA wiec to nie jest problem. a co do lany to z drugiej strony mogla by juz nie wystepować. ale to tak na marginesie bo cos mi sie wydaje ze to jeszcze nie jest jej koniec. ta jej "smierc" teraz, nie ma sensu. mam tylko nadzieje ze lionelowi nic nie bedzie....

ocenił(a) serial na 9
rafal1005b

Wiem, że idzie podwoić ilość DNA, tylko czemu nie skorzystał z tego jak miał DNA Tytana? Może DNA kosmitów jest za bardzo skomplikowane i nie można jego tak łatwo podwoić.

KriegaN

Jeśli Lana na serio nie żyje, to trochę bez sensu że zabili ja akurat wtedy kiedy jej postać przestała być taka rozmemłana. Jak chcieli ją zabić to mogli wcześniej, w 4-5 sezonie. Jak ją Lex uderzył to bylo WOW, nie spodziewałam sie ;p
Mam nadzieję że Chloe i Lionel przezyją bo to ejdne z moich ulubionych postaci w SV.
ten cały Bizarro Clark, nie wiem o co chodzi, bo nie czytałam komiksów ani nic ;p
Pożegnanie Clarka z Martha - o matko jak ja nienawidze takich scen w Smallville ;|
ogólnie odcinek w porządku

ocenił(a) serial na 8
oliina

odcinek super no i teraz sobie parę miesięcy poczekamy :( można tylko obstawiać kto przeżył co do Lany to też mi sie wydaje ze ona żyje , ale wolałabym by nie wracała na stałe może być gościnnie w 7 ale lubię tą aktorkę i chetnie zobaczę ja w czymś nowym .

to co wiadomo o nowym sezonie ze raczej nie będzie Olivera a raczej aktora który go gra wiec postaci tez chyba nie :(
za to będzie więcej Loise :)

ocenił(a) serial na 8
Bene

Moja opinia no cóż...Season finale jak season finale jednak nie nie za bardzo mi się podobał. Uważam, że 4 i 5 były lepsze. Jakość serialu dla mnie spada z sezonu na sezon. Bizarro zupełnie mi się nie podoba. Co to widmo, pobiera cżąstkę Kenta i ładuje się kryptonitem? Dla mnie to beznadzieja nawet jak na smallville. Wybuch i niby śmierć Lany nie przekonują mnie. Wszystko takie sztuczne. Pewnie i tak znowu zobaczymy ją w 7 sezonie. Co do Chloe to nie wiem, muszę przyznać, że ciekawi mnie ta sytuacja.

Ogólnie na plusy:

Marsjanin.

Clark wyjawia sekret Lanie - w końcu.

Moc Chloe - uzdrowienie Lois.

Efektowna walka Clarka z widmem.

Minusy

Kolejna dająca do myślenia śmierć Lany.

Bizzaro -- beznadziejny origin i w ogóle pomysł.

Afera z widmami, która mnie już nudzi.

Ocena 6 jako osobny odcinek, natomiast 5/6 jakby oceniać pod kątem season finale.

MackKL

O ile mi się dobrze wydaje to w spoilerach kiedyś czytałam, że ma odejść 2 z głównych postaci. A tu proszę: na dobrą sprawę mamy 4 kandydatów:
Martha - bo wyjechała
Chloe - poświęciła [?] życie dla Lois
Lana - wiadomo
Lionel - ten "wybuch" na końcu odcinka

Więc chyba połowę z wyżej wymienionych jeszcze zobaczymy ;)

ocenił(a) serial na 5
KriegaN

No i szósty, nieciekawy i ogólnie nudny, moim zdaniem, sezon Smallville dobiegł końca. Prawdą jest też, że kilka ostatnich odcinków ogólnie wypadło lepiej i zdecydowanie wyróżniały się na tle innych. Czas na finał, a ten przyznam okazał się jeszcze lepszy niż ostatnie epizody...

Zaczyna się iście dramatycznie wraz ze sceną żywcem wyjętą z ?Egzorcysty? Friedkina. Marjański Łowca Ludzi (po raz kolejny się zapytam- dlaczego on jest czarny?) chce odprawić czary mary, niestety nie udaje mu się i musi ratować się ucieczką. Nie powiem początek jest naprawdę rewelacyjnie nakręcony, w tej surowej scenerii rozpadającego się domku gdzieś na zadupiu, gdzie wydawałoby się, że nic złego nie powinno tu się wydarzyć. Dzieje się jednak i to naprawdę nieźle...

Pod względem inscenizacji kolejnych scen odcinek wypada nad wyraz udanie. Tym razem nie jest to 20-sekundowe poprztykanie się paluszkiem, tym razem wszystko się wali, pęka i staje na progu totalnego zniszczenia. Nieźle wypada scenografia podziemi pod tamą, można też odnotować lepsze niż ostatnio efekty specjalne (widać, że wyłożyli wiecej baksów, choć chyba nigdy nie zaszaleją już tak jak w finale czwartego sezonu ? moim zdaniem najlepszym zresztą). Fajna demolka muszę przyznać...

Niezła szopka działa się także w tym odcinku z bohaterami Smallville. Lois dostaje zamaszysty cios nożem w bebechy, nasz urocza blondyneczka oddaje za nią życie, a nasza długowłosa Lana postanawia z bliska obejrzeć gwiazdy, po tym jak jej samochód wylatuje w powietrze. Przyznam, że ogląda się te sceny z zaciekawieniem i napieciem, lecz nie we wszystko się wierzy. Po cliffhangarze z finału 3 sezonu już myślę, że wiem co się święci i drugi raz oszukać się nie dam. Wszyscy się i tak z czasem wyliżą, więc taki cyrk chyba nie był do końca potrzebny, choć w każdym razie, dzięki temu było co oglądać...

Co prawda dwudziesta siódma woda po kisielu w relacjach Lana-Łysol (cholera łysy jak ja cię nie kocham) i Lana-Supcio (cholera jak ja cię loczku kocham) wypada po raz kolejny fatalnie, ale już chyba do tego przywykłem. Taka tania sentymentalna szmira zamknięta w brzydkim pudełku. Nic ciekawego...

Muszę z całą pewnością odnotować, że nie jest to najlepszy finał sezonu, jaki można było sobie wymarzyć, ale na pewno jest znacznie lepszy tego fatalnego z piątego, czy tego bez wyrazu z pierwszego. Szczególnie samo zakończenie "daje radę".

Podsumowując, myślę że ?Prototype? to jeden z lepszych odcinków sezonu szóstego. Zastanawia mnie, czemu wszystkie epizody nie mogą prezentować podobnego poziomu. Wtedy nie miałbym z pewnością powodów do narzekań. Niestety sprawdza się to, że 20-kilka odcinków w roku to mimo wszystko za dużo dla twórców tego serialu, by stale trzymać równy poziom. I jeszcze jedno- mam nadzieję (choć wiem, że spełznie to zapewne na niczym jak zawsze) rozwiązanie tej historii będzie miało miejsce na przestrzeni dłuższej niż 1 epizod ("Zod" był straszną porażką pod tym względem). Czego scenarzystom życzę...

Moja ocena (w skali Smallville) ? 9/10.

KriegaN

No to koniec, poki co :). Ale powiem szczerze ze ten finalowy odcinek nie zrobil na mnie duzego wrazenia. Bodajrze ten odcinek jak spadaly meteoryty byl o wiele ciekawszy. A teraz hmm troche beda musieli wyjasnic co i jak. CO sie stalo z Cloe i wogole.

Ale lagodnie potraktowali koncówke, no ale ten taki zwiaston ze wszystkich odcinkow byl super to mi sie podobalo :). To co teraz trzeba powtorzyc przez wakacje wszystkie lubostatni sezon :).

ocenił(a) serial na 10
KriegaN

Dopiero przed chwilą obejrzałem finał sezonu. Ogólnie to za brutalnie jak na Smallville i wydało mi się, że jest trochę kiczowato :-) Biedna Lana zginęła. Chloe chyba też nie żyje :-(

ocenił(a) serial na 10
____10

Oj slabą masz wyobraźnie!! Łatwo najwyraźniej Tobą manipulowac!! Albo nie ogladales poprzednich czesci smallville albo.......... W 7 sezonie zobaczysz i Lane i Cloe!!

ocenił(a) serial na 10
michael_84

Sorka ale na jakiem Kanale ida te odcinki!!!?? plx o odpowiedz

ocenił(a) serial na 10
marcin_89

na kanale sciągnij i obejrzyj :D

ocenił(a) serial na 7
KriegaN

Odcinek byl dobry. Chloe przezyje - musi. Natomiast Lana raczej zginela, gdyz poznala tajemnice Clarka, no i Lex nie pozwolilby jej od tak odejsc...

ocenił(a) serial na 8
aluniek1979

"Sorka ale na jakiem Kanale ida te odcinki!!!?? plx o odpowiedz"

Jak masz stacje CW to na niej. I juz nie ida bo sie skonczyl 6 sezon.