PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=90364}

Tajemnice Smallville

Smallville
2001 - 2011
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 36453
6,8 11 krytyków
Tajemnice Smallville
powrót do forum serialu Tajemnice Smallville

jestem świeżo po obejrzeniu pierwszego odcinka 5 sezonu i oto moje wrażenia: [uwaga SPOILER - co jest skąd inąd oczywiste jeśli pisze o 5 sezonie :P]

przede wszystkim zmieniła sie czołówka, która moim zdaniem jest ładniejsza i bardziej profesjonalna, tylko napis Smallville trochę sztucznie wygląda jakby doklejony na szybkiego i na siłe, poza tym wszystko wygląda super, a szczególnie Erica Durance, która tym samym na stałe dołączyła do obsady, więc wszyscy fani Lois (w tym ja) będą zadowoleni :], poza tym efekty sa naprawdę imponujace jak na serial telewizyjny, tyle o stronie technicznej :)
jesli chodzi o sam odcinek, to dla mnie różni sie klimatem od wcześniejszych, robi się bardziej "supermanowo" a mniej "smallville'owo":P wreszcie pojawili się jacyś konkretni złoczyńcy, a nie tylko odcinkowi wrogowie, no i chyba raz na zawsze skończyła się przyjaźń Lexa z Clarkiem :) ku mojej uldze Lionel wciąż żyje i na dodatek zdaje się że posiadł jakąś głebszą więdze na temat kryptona, chociaz przy okazji chyba postradał zmysły :] w końcu też Clark wie, że Chloe wie :) na co usilnie czekałam, trochę mnie martwi powrót Clany (Clark i Lana po tym jak wyznali sobie miłość w ostatnim odcinku 4 sezonu, teraz zdają się być zdecydowani być razem :P), ale niech fani tych dwojga trochę się nacieszą, dla mnei wystarczy obecność Lois w serialu :P nie podobało mi się, że Clark tak łatwo załatwił ta dwójkę z kryptona, w końcu oboje dysponowali mocami takimi jak Clark, więc teoretycznie powinni być od niego silniejsi (w kupie siła:P), tymczasem Clarkie'mu zajęlo to mniej czasu niż walki w poprzednich sezonach z meteorytowymi dziwolągami :P ale w końcu nie zostali zabici, wiec być może jeszcze powróca :D no.. i oczywiście, najwiekszy plus serialu - James Marsters jako głowny złoczyńca sezonu (tak zakładam i mam nadzieje ;P), który wypełzał w postaci tego dziwnego płynu ze statku, który przechwycił Lex - ajj będzie się działo :D liczę na więcej Lois i Clarka (chcoiaz scenarzyści chyba postawili na Lane i Clarka:P), duuużo szalonego Lionela, efektowną konfrontację Clarka i Jamesem Marstersem i oczywiście na złego Lexa:D
ogólnie sezon zapowiada się super, mam tylko nadzieję, że Clark nie będzie latał w rajtuzach i pelerynie :P

p.s jedyna wyjątkowo głupia rzecz to utracenie mocy przez Clarka, Clark juz tyle razy je tracil i znów odzyskiwał, i tak wiadomo, że będzie je mial znowu wiec po cholere to?:P

anyanka

Siema ... Prosze podaj mi linka skad sciagnelas :)

ocenił(a) serial na 8
skibson

ściagnęłam z dc z osiedlowego huba, mam takie szczęście, że koles ma wszystkie odcinki dzień po premierze na bierząco :] ale myślę, że jeśli wpiszesz +"smallville 5x01" +torrents w google to powinno ci wyszukać :P

anyanka

Obejrzalem! Mnie w odcinku oslabilo pare rzeczy jak np scena gdzie przybysze atakuja policje: widac ze promieniami z oczu strzelaja przed pojazdami a one wybuchaja!:| Najpierw jest wybuch przed samochodem, a nastepnie wybucha samochod (coz efekty specjalne robia swoje dla widza hehe), ale odcinek ciekawy jak kazdy rozpoczynajacy sezon... Mam tylko nadzieje ze nie okaze sie sezonem zrobionym na szybkiego z wieloma bledami :) Polecam obejrzenie!!!
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
skibson

oj, ja nie zauważyłam :P taka masa wybuchów to mnie osłabiła z uwagi na swoją ilość :] no i w dalszym ciągu upieram się, że to jednak wciąż serial, więc ograniczony budżet itp itd (chociaż ten budżet to nam w Polsce i tak by sie w głowie nie mieścił:P) ja zauwazylam coś innego :P w czołówce jest napisane KritEn Kreuk, a z tego co wiem to ona sie nazywa KritIn Kreuk :) chociaż fanką jej nie jestem :P (Lois Lois Lois!!!:P)

anyanka

Kurcze rzeczywiscie masz racje :] Nie zauwazylem tego! Moze sie pomylili? :| hehe Zobaczymy jak to bedzie wygladalo z dalszymi odcinkami, a co do budzetu to tez watpie zeby u nas nakrecili taki serial! Malo prawdopodobne:) Jezeli chodzi o postacie, czy aktorki to rowniez wole Lois !!! :)
Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
skibson

Witam. Miałem już przyjemność oglądac ten odcinek i powiem jedno - WYMIATA! Od momentu pojawienia się "Lodowego Zamku" odcinek cały czas zaskakiwał mnie! Już nie wspominając o końcówce!
Mam tylko jedno pytanie: czy wie ktoś co to za piosenka, i kto jest wykonawcą, która zaczyna się w momencie gdy Lana czyta gazetę i trwa aż do końca odcinka? Jeżeli ktoś wie, to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam. No i czekamy do czwartku, na "Mortal" xD

PS. Pierwsze 3 sezony mam wersję DVDrip, 4 sezon wersję LOL, a 5 sezon, bynajmniej ten odcinek, mam FQM. Wiadomo, DVDrip najlepszy, ale FQM jakością nie ustępuje LOL'owi, bodajże jest nawet lepszy jakściowo!

rybaq

Hehe no ja tez czekam na nastepny odc. hehe Tytul tej piosenki to:

"Depeche Mode - Precious" :)

skibson

Ja jak obejrze to powroce dotego forum i tez sie wypowiem niezaleznie jaki bedzie juz sie ciesze ze go zobacze hehe

Remington_Steele

Czy ściągał ktoś już przez eMule odcinek 5x03 "Hidden" ?

Zajebisty_Spojrzeniem

O ilemi wiadomo to jeszcze nr 2 nie ma lub bedzie lada moment.

ocenił(a) serial na 8
Remington_Steele

ja właśnie obejrzałam nr 2 i... no cóż :P

przede wszytskim wszyscy fani Clarka i Lany 2gether bedą zachwyceni :]
co do reszty akcji, niestety, co już się stało pewna prawidłowościa jeśli chodzi o Smallville, pierwszy odcinek sezonu jest świetny, z mnóstwem fajerwerków i zapowiadający jakiś wielki przełom, następnie akcja zwalnia i znowu powrót do "zwykłych" meteorytowych dziwolągów i Clarka ratującego Lanę i swoich rodziców z opresji, tym razem jednak Clark musiał to zrobic bez swoich mocy i przy dużej pomocy ze strony Chloe, co było sympatyczne widzieć jak ta dwójka razem współpracuje (notabene Allison Mack wyglada naprawdę ślicznie w tej serii :]), ogólnie jednak jestem nieco zawiedziona, pomijając już kompletny brak Lois w tym odcinku, co dla mnie jest zdecydowanym minusem, to miałam cicha nadzieję na coś więcej, z drugiej strony niektórzy mogą uznać ten odcinek za przełom (szczególnie fanatycy romantycznego związku Clarka i Lany;) no i... jest jeden niezaprzeczalny plus, który sprawił, że ten odcinek był lepszy niż większość episodycznych odcinków, tak przeze mnie zwanych "zapychaczami", czyli nie wiele wnoszących do głównego wątku... otóz... nareszcie(fizyczne!!!!) starcie Lexa z Clarkiem, czyli cos na co dawno czekałam :D

p.s poprawili czołówkę i KristEn stała się na powrót KrIstin :]

anyanka

No ale to normalne ze jest akcja, mydlana opera, akcja myslana opera a jak sie serial zakonczy i wytniemy odcinki ktore lacza sie akcja i sa polaczone fabula to wyjdzie nam np z 50 odc z 25 odc a te inne sa po to aby tylko wydluzyc caly cykl.

ocenił(a) serial na 7
Remington_Steele

I bardzo dobrze, niech się ciągnie, ja tam sobie lubie zawiesić oko na Smallville - zdecydowanie lepsze to niż Klan. A swoją drogą popatrz na Stargate - tego to juz 8 czy nawet więcej serii.

Kolbe

9 sezonów i planują 10 ale o kosmitach mozna wiele dlugo i non stop :)

Remington_Steele

10 sezonów? Oj, chyba masz zle informacje. O ile mi wiadomo to jeden z aktorów podpisał kontrakt na 6 sezon, ale bardzo prawdopodobne jest ze 5 sezon bedzie ostatnim.
A co do Arrival'a i Morta'a to pierwszy odcinek podobał mi się trochę mniej od drugiego. Nowa wersja poczatku bardzo mi się podoba, tez zauwazyłam te zniekształcone imie:P ale na szczescie zostalo to poprawione. Bardzo mi się podobało 'pojawienie' się fortecy samotności... było na co popatrzeć, oraz ujecie oka Chloe, w którym było widać ową fortecę. Zgadzam się z wypowiedzią latishii - Chloe wyglada bardzo ładnie w tym sezonie. Niepodobała mi się walka miedzy Clarkiem i kryptonczykami, za szybko ich pokonał. Co do utraty mocy to moze wydawac się to juz nudne, ale Clark nigdy nie utracił ich na tak długi czas. 2 odcinek był po prostu fantastyczny! Bardzo mi się podobał, nie tylko z powodu powrotu Clany, ogolnie wszysko bylo w nim interesujące, zabawne sytacje i wypowiedzi oraz blizniacy... no i oczywiscie niesamowita 'konwersacja' Clarka i Lexa... z niecierpliwoscią czekam na kolejny odcinek, ale niemoge się juz doczekać 5x05.

Ms_Anna

Nie no nie mówiłem o Smallville jedynie odpowiedziałem na pytanie odnośnie SG-1. No jak mi sie uda ja dzis obejrze 5x01 :-)

Remington_Steele

ah faktycznie, wybacz... nie doczytałam:P

anyanka

Niestety, nie jestem az pod takim wrażeniem jak przy odcinku 4x22. Fakt te samochody wybuchały ale wybuchy byly przd samochodami, ale moze chodzilo oto ze strzelali przed samochody a sila wybuchu rozwalla samochody. A dzis bede ogladal odcinek 5x02 licze ze bedzie ciekawszy. Ale usmiech mialem na twarzy jak ujrzalem nowa postać na samym końcu. Ale tu odrazu przypomniał mi sie inny serial (Angel)

Remington_Steele

Stało się w 5x02 Klark jest mężczyzną, no i jednak ten odcinek był lepszy, bylpoprostu normalny. Chyba za dużo oczekiwałem od 5x01 a teraz bedziemy czekać aż odzyska moc heheh. Pozatym mogliby dac pare odcinkow z normalnego zycia Kenta bez afer uswadamiajacych mu ze moce musi miec bo inaczej nikogo nie obroni !!!

ocenił(a) serial na 6
Remington_Steele

Ale coś mi się zdaje że długo nie poczekamy aż Clark odzyska swoje super moce. Długo nie pociągnie bez swoich mocy:P

anyanka

5x04 I jak wrazenia ktos to ogladal juz ?? Mnie siepodobali odrazu przyszla mysl do glowy mogliby zrobic odcinke gdzie sa wszyscy ci co maja szczgolne moce typu mlody Flash i ten z odcinka 5x04. Moze ktos wie czy to tez jakis bohater komiksowy itp ktory ma swoja wlasna historie ja Flash ???