PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=90364}

Tajemnice Smallville

Smallville
2001 - 2011
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 36409
6,8 11 krytyków
Tajemnice Smallville
powrót do forum serialu Tajemnice Smallville

Według mnie chyba Reckoning (5x12- ten w którym Clark cofa się w czasie by uratować Lanę, a na końcu gine Jonathan), jest bardzo dobrze zrealizowany, poza tym ma specyficzny klimat, którego zabrakło innym.

Jednak dobrych odcinków jest tyle, że trudno wybrać:).

A jakie są wasze typy?

ocenił(a) serial na 8
orme

Tutaj odpowiedz jest prosta. "Justice" bezkonkurencyjnie wysuwa się na prowadzenie.

orme

według mnie najlepszy jest ostatni odcinek czwartego sezonu, czyli Commencement. genialne efekty i extra klimacik, dla mnie bomba.

ocenił(a) serial na 10
orme

Tez skłaniam się ku odcinkowi 5x12- w tym odcinku umiera jego mentor, jak również moim zdaniem swietnie jest przesdstawiony motyw ujawnienia prawdy Lanie!!

Tak naprawde jest dużo dobrych odcinkow- najbardziej podobają mi się te ,gdzie są nawiazania do Supermana. Np. w pierwszym sezonie byl taki odcinek ,w ktorym Clark dowiedzial sie za pomocą wyroczni(starszej niewidomej babci),iz przezyje wszystkich swoich bliskich, których najbardziej kocha! Była tam taka scena jak Clark kleczy,a wokól niego są nagrobki Lany,Ojca,Matki,Cloe. Natomiast scena Lexa jak dotyka slonecznik, a ten po chwili gnije wraz z wszystkim co go otacza pozostawiajac mase ludzkich kości to poprostu klasyka - i ta babcia,ktora umarla na wskutek tej wlasnie wizji-- dla tych odcinkow ogladam ten serial!!
Bylo takich nawiazan dosc sporo!! Na przyklad ,chyba w trzecim seznie byl odcinek o chlopaku,ktory dotykajac jakos osobe widzial jej smierc!! Dotknowszy Clarka zobaczyl "czerwną peleryne " falującą miedzy chmurami!!

Mam nadzieje,ze ostatni odcinek tego serialu pokaze nam jak mlody superman bedzie latal w stroju "S"

ocenił(a) serial na 7
michael_84

Ten odcinek o którym mówisz (chłopiec widzący śmierć dotykanej osoby) to Hereafter (3x12). Trzeba jeszcze wspomnieć Słońce z jego wizji o Clarku... (odcinek ten był chyba przed tym o wybuchach na Słońcu), pokazuje to jakby porównywalną siłę do siły Clarka, a zarazem jej źródło... jego przyszłość jako Supermena :)..

Ja tak to widze...

PS. Przypomniał mi się jeszcze jeden odcinek mogący kandydować do miana najlepszego :D. Mianowicie 3x06 Relic (1961)... super odcinek, dowiadujemy się, że Kent'owie nie znaleźli Clark'a przypadkowo i wreście poznajemy troche Jor-el'a... odcinek ten rozwiązał troche pytań, ale jak to bywa w Smallville postawił wiele nowych :D

ocenił(a) serial na 10
orme

No wlasnie!! Ale to w tym serialu jest wlasnie genialne!! Niby każdy z nas wie jak się ten serial skonczy,poniewaz wychowalismy sie na komiksach "S"! A mimo to serial zaskakuje - dobrze łączy poszczególne elementy komiksu , a przede wszystkim kultowego filmu "superman" z lat 70-tych!! I najwazniejsze - sam wystep zmarłego juz Christopher Reeve w tym serialu jest podstawą by sądzić, że "Smallville" jest jak najbardziej godny uwagi!!

ps. dla mnie to najlepszy serial jaki kiedykolwiek powstal!! Owszem ma swoje mankamenty, ale "dla mnie" nie odgrywają one znaczącej roli!!