PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=90364}

Tajemnice Smallville

Smallville
2001 - 2011
7,1 36 tys. ocen
7,1 10 1 36409
6,8 11 krytyków
Tajemnice Smallville
powrót do forum serialu Tajemnice Smallville

Właśnie zacząłem oglądać ten serial, pomimo tego, że jestem fanem komiksów o Supermenie, wcześniej nie było mi dane go widzieć, więc nadrabiam. I teraz moje pytanie.
Bez urazy, powiem szczerze, że przyjemnie mi się ogląda, o dziwo efekty są wciąż niezłe momentami, ale scenariusz tego serialu jest bynajmniej idiotyczny...jeszcze raz zaznacze...podoba mi się:>.

Ale popatrzmy na to bez przymrużania oka, 25 tysięcy mieszkańców w miasteczku, więc przyjmując że akcja dzieje się w czasie rzeczywistym, w Smallville dochodzi do conajmniej 22 morderstw rocznie.....w przeliczeniu na mieszkańców pobijają chyba new york....

Kolejna sprawa, kryptonit jako spełniacz życzeń---wiele mieszkańców Smallville mutuje pod wpływem kryptonitu, ale w sposób w jaki zazwyczaj chcą, np. w pierwszym sezonie gruba laska która chudła pod wpływem kryptonitu, i wiele innych atrakcji których już nie pamiętam.

Dobra koniec narzekań, teraz pytania. Interesuje mnie dalsze oglądanie więc chciałbym znać odpowiedzi na kilka pytań.

1. W którym sezonie Clark będzie dysponował pełnymi mocami?
2. Czy kiedykolwiek będzie pokazany strój supermana, i czy Clark go ubierze
3. Czy pojawia się dużo postaci z uniwersum DC Comics w serialu?, jesli tak to jakie?
4. Który sezon jest najlepszy?
5. Czy każdy odcinek jest autonomiczny jak do tej pory w serii 1, czy później jest jakaś większa fabuła/intryga?
6. Czy pojawia się Doomsday?
7. Czy Lex ciągle będzie kumplem Clarka?
8. Akcja pierwszego sezonu dzieje się w LIceum, więc mineło już 10 lat, w takim razie pytam się co Clark robi w ostatnim sezonie, skoro drogą dedukcji, skończył już, o ile w ogóle był-studia.

Za chęc odpowiedzi na mój chaotyczny post z góry dziękuje>

maxreal

1. Clark ma wszystkie moce poza lataniem (choć w 10 sezonie nieświadomie uniósł się w powietrzu). W tym sezonie poleci i zostanie Supermanem.
2. Tak, strój Supermana został pokazany (wygląda jak ten z "Superman Returns") i Clark założy go w 10 sezonie.
3. O rany... Jest naprawdę mnóstwo postaci z DC Comics... Lois Lane, Green Arrow, Black Canary, Suicide Squad, Granny Goodness, Furie, Supergirl, Aquaman, Zatanna, Doomsday, Brainiac, Zod, Justice League i JSA.... Długo by tu wymieniać:P
4. Wg mnie najlepszy jest 9 sezon.
5. Tylko w pierwszych dwóch sezonach są freaki, z którymi musi walczyć Clark. Potem akcja nabiera tempa, rozwija się fabuła itd:) Pojawia się Fortress of Solitude, jest walka z Zonerami. Generalnie to tak od 4, trochę 3 sezonu, fabuła ruszyła z kopyta:)
6. Tak:)
7. Nie, ale to było do przewidzenia:) Lex będzie ostatecznym przeciwnikiem Supermana.
8. W 4 sezonie Clark kończy liceum, w 5 chodzi na studia, potem troche snuje się bez celu po Smallville, aż w końcu na początku 8 sezonu zaczyna pracę w Daily Planet.

Jak przebrniesz przez odcinki z freakami to dalej będzie bardziej "supermanowo":)

użytkownik usunięty
Luelle

Według mnie najlepsze serie to: 4,6,9 - tyle, jak na razie oczywiście.;) ( 10 rośnie mi już na faworyta...choć jeszcze nim nie jest.;) )
Jeśli chodzi o resztę pytań, to Luelle na wszystko świetnie odpowiedziała.;)

Luelle

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Jeszcze tylko jedno, skoro w ósmym sezonie Clark pracuje w Daily Planet to w takim razie akcja przenosi się już do Metropolis? czy Clark dojeżdża do pracy?, Doomsday jak został pokazany, jako animacja CGI? w końcu człowieka to on nie przypominał. W komiksie jeśli dobrze pamietam Clark rozpoczął prace w DP już jako superman, ale cóż, w końcu Smallville prawie nijak trzyma się faktów komiksowych. Jedno co już mi się spodobało to nawiązywanie do symbolu S . Wpierw w odcinku premierowym Clark miał S na piersi od Sucker <Frajer>, a następnie w odcinku gdzie detektyw szantażował Clarka, pokazany był napierśnik Aleksandra Wielkiego z symbolem S, przypominający bardzo ten już nam znany.

użytkownik usunięty
maxreal

Chyba po prostu biega w jedną i drugą stronę.;) Jemu tam samochód niepotrzebny hehe.;) Inaczej ma się sprawa z samolotem.;)
Doomsday to człowiek przebrany w kostium. Napiszę w ten sposób. O ile do samego wyglądu potwora nie mam zbyt wiele do zarzucenia, ( Jak na serial o tym budżecie - coraz mniejszym zresztą.;) ) o tyle sposób w jaki prowadzono historię tej postaci ( człowiek przechodzący transformację - coś jak Hulk ) to dla mnie jedna z większych porażek tego serialu. Także nie oczekuj zbyt wiele po tym wątku i...ogólnie 8 serii. Już prędzej 9 z Zodem.;) Plusem jaki postrzegam z występu tej postaci, to fakt odniesienia się do komiksu, iż potwór został w finale 8 zakopany pod ziemią. Można to odnieść do komiksu, w którym wydostał się spod ziemi i następnie załatwił Supermana.;) To już zdecydowanie bardziej wolę Brainiaca wyglądającego jak człowiek.;) Przynajmniej nie tracono czasu na wewnętrzną walkę przeciwnika.;) ( Fajne to było tylko w przypadku Lexa.;) ) Reszcie przeciwników na szczęście tego oszczędzono. ( Prócz Lexa.;) )
Do listy postaci ze świata komiksu dodałbym jeszcze: Metallo, Aquaman, Toyman, Bizarro - Według mnie bardzo dobrze przedstawieni jak na serial.;)
Symbol "S" w kształcie znaku Supermana ( Rodu El.;) ) ujrzeć można po raz pierwszy w 6 sezonie, a Clark postanawia nosić go na piersi od 9 serii.:)

maxreal

Jednym słowem- masz sporo do nadrobienia :)) Miłego oglądania :D

sophie15

sporo, bo nadrabiam jeszcze battlestar galactica, i parę innych ciekawych seriali które ominąłem przez uprzedzenie do seriali, które nie dawno dopiero na szczęście zanikło. Czy smallville zawsze bedzię takie cukierkowe, czy można liczyć wraz z dalszymi odcinkami na odrobinę chociąż mocniejszych scen rodem z DC?

maxreal

Smallville przestaje być cukierkowe (szczególnie jak skończy się ta nieszczęsna Lana). Np 9 sezon jest bardzo mroczny, Clark biega po Metropolis ubrany w strój rodem z Matrixa i z symbolem swej rodziny na piersiach:) rozwala wieże wzrokiem i poznaje członków JSA:)

a, no i nie zapominajmy o Legionie:D

użytkownik usunięty
Luelle

Smallville nie jest wysokobudżetowym serialem. ( Teraz to już nawet niskobudżetowym śmiałbym rzec.;) ) Nie jest też serialem typowo akcji. W dużej mierze opiera się na wątkach romantycznych, ( W przypadku Clarka i Lois w ogóle mi to nie przeszkadza.;) ) bądź obyczajowych. Nie licz więc na jakieś epickie grupowe bitwy, bądź mnóstwo długo trwających walk/pojedynków głównego bohatera.;) ( Co najwyżej dwie/trzy na sezon ) To jest serial o ludziach i ich wpływie na innych, na kształtowanie się tych innych. ( W tym serialu kształtują się na ludzi znanych w świecie Supermana.;) ) Typowa akcja jest tu dodatkiem.;) Na pewno wątki miłosne są w przypadku Clarka i Lois bardziej dynamiczne. Clark i Lana to długie, rozlazłe i niewiele wnoszące dialogi. Pomiędzy jednym zdaniem a drugim bywają 20 sekundowe przerwy i zabiera to cenny czas. Trzeba przyznać, że później znika coś takiego z serialu.;) Tylko i tak jestem zdania, że trzeba był popodcinać serie 7 i 8 i zrobić z nich jedną hehe.;) ( W 7 pierwszą połowę, w 8 drugą.;) ) Reszta, idąc od 4 ( poniekąd 3 ) jest super...według mnie.:) ( Oczywiście kilka odcinków na sezon z tych późniejszych tez mi nie odpowiada, ale to 2 czy 3 na sezon.;) A klimat jest super.;) Lubię każdy klimat w Smallville gdzieś tak od 3 serii, a każda seria ma swój własny, co jest według mnie świetnie rozegrane przez twórców.;) ) Chyba dość już tych pytań.;) Obejrzysz, to sam ocenisz.;)

użytkownik usunięty
maxreal

Jeśli jednak pytasz się czy klimat serialu stanie się mniej młodzieżowy, a bardziej mroczny i na serio...to tak, jak najbardziej tak.;)