Czy ktoś z was wie jak przyrządzić taką mieszankę wybuchową(tę którą Jaskcon i Stiles rzucili w Petera w 1x12) albo czy w ogóle takie coś jest możliwe ?
Zastanawiałam się czy to prawdziwa mieszanka,czy jeden z efektów specjalnych . :D
Pytam z czystej ciekawości :)
Wiec tak, na pewno nie jestem ekspertem:D Ale postaram się odp. Najwyżej mnie ktoś później poprawi jeśli coś źle napisze:) Wydaję mi się że to jest jeden z rodzajów butelek zapalających tylko nie ten najbardziej znany czyli tzw. koktajl Mołotowa, tylko butelka napełniona benzyną i ropą oraz jakimś środkiem chemicznym (może kwasem siarkowym?do tego kalichlorek i cukier. Substancja inicjująca znajdowała się pod naklejoną plakietką lub w kapslu albo korku. Po stłuczeniu butelki następowao wiązanie się substancji chemicznych, które inicjowały zapalenie. Na pewno coś takiego istnieje ale jakie składniki są tam pomieszane to niestety nie wiem:)
Przeczytałam też na pewnym forum że w przypadku butelek samozapalających się o 100% pewności działania o żadnym specjalnym zapalniku nie można mówić. Wiec to by się zgadzało bo na tych butelkach które rzucali Stilles i Jackson nie było nic widać. Czyli wybuchowa jest po prostu sama ta mieszanina:)
Nie bardzo wiedziałam, gdzie zadać te pytania, więc próbuję tutaj. Interesują mnie dwie rzeczy:
1) Jak nazywa się to miasto, gdzie dzieje się cała akcja (zapomniałam nazwy)
2) Jakim samochodem jeździł Derek
Byłabym wdzięczna za odpowiedź:)