PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=402989}

Teoria wielkiego podrywu

The Big Bang Theory
2007 - 2019
8,0 172 tys. ocen
8,0 10 1 171826
6,5 19 krytyków
Teoria wielkiego podrywu
powrót do forum serialu Teoria wielkiego podrywu

Po zakończeniu TBBT postanowiłam obejrzeć jeszcze raz pilota, ot tak żeby przypomnieć sobie jak sie to wszystko zaczęło... i oh, boy dostałam małego szoku. Nie zamierzam tu rozprawiać o tym że ostatnie sezony to dno, wiadomo że jak serial ciągnie się 12 lat w końcu straci swój polot. Nie zakładam tego wątku żeby wylewać swoje żale czy coś, po prostu oglądając pierwszy odcinek po latach, przypomniałam sobie jaki był początkowy zamysł dla fabuły i jak inne były postacie. Najbardziej zaskoczona byłam Sheldonem. Odniosłam wrażenie że w pilocie jest bardziej „ludzki” niż w późniejszych seriach. Tak, owszem jest totalnym nerdem i geekiem jak Leonard, ale mimo wszystko wydawał się być bardziej życiowo rozgarnięty. Cały odcinek rzuca sarkastycznymi uwagami, wytyka Leonardowi śmieszne zauroczenie do nowej sąsiadki i jest głosem rozsądku ( coś co w późniejszych odcinkach się nie zdarza). A wisienką na torcie jest fakt że Sheldon kreowany przez cały serial na niezainteresowanego seksem, tutaj dosłownie w pierwszej scenie jest w banku spermy, a na pytanie Penny: „ Co robicie dla zabawy?” odpowiada: „ Dziś próbowaliśmy masturbacji za pieniądze…”
Wiem że to tylko jeden odcinek ale już w pierwszym odcinku trzeba zarysować charakter postaci. I moim skromnym zdaniem gdyby Sheldona zostawili w tym „pilotowym” założeniu i pod tym kątem go rozwijali, jego postac bylaby ciekawsza. A tak to, rozwój tej postaci polegał na zrobieniu z niego narcystycznego, stroniącego od płci przeciwnej dupka, który jest tak genialny jak i zdziecinniały, traktuje swoich przyjaciół jak śmieci a siebie samego ma za wielkie olala. Wiem ze dla wielu Sheldon „trzymał” serial, ale mnie jego absurdalne zachowanie po pewnym czasie zaczęło nużyć, a później irytować… no ale cóż, kwestia gustu.

kiciamiciaxd

Zgadzam się, że postać Sheldona była lepsza. Myślę że to wynika z tego, że pilot często kręcony jest dużo wcześniej, żeby pokazać serial stacji, stąd te różnice. Trzeba pamiętać że pierwszy sezon był krótszy około 16 odcinków i zaczął się trochę później niż następne.