Sorry za OT ale czy wie ktoś może czy taki "styl pisania" nosi już może jakąś nazwę? Tzn. chodzi mi o taki "styl" np. "koffam ciem", "qrcze", "Chcesh poklikaćh". (ciężko tak pisać przecież :P)
Sorry za OT ale czy wie ktoś może czy taki "styl pisania" nosi już może jakąś nazwę? Tzn. chodzi mi o taki "styl" np. "koffam ciem", "qrcze", "Chcesh poklikaćh". (ciężko tak pisać przecież :P)
Chciałem coś napisać ale chyba na FILMWEB jest jakiś filtri się nie da. To chyba już nie nazywa się prowakacją :) Taki styl pisania zdaje się ma już nawet swoją nazwę. Wg. Wikipedi ( http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/1_(cyfra) ) jest to chyba zdanie z wyeksponowaną treścią metaforyczną :D Chciałem napisać coś w stylu "Chcesz poklikać?" tylko w tej drugiej wersji z powyższego linku ale post się nie pojawia. Sorry za OT.
To chyba już nie nazywa się prowakacją :) Taki styl pisania zdaje się ma już nawet swoją nazwę. Wg. Wikipedi ( http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/1_(cyfra) ) jest to zdaje się zdanie z wyeksponowaną treścią metaforyczną :D Sorry za OT.
Do Jordan
Wiem o tłumaczeniu AXN i wiem, że jest tragiczne ale jak oglądałem w TVP to wierz mi, że tez im dużo brakowało, w pewnych momentach zupełnie przeinaczali fakty bardzo ważne dla fabuły serialu, a w kilku innych po prostu przeinaczali słowa, a ktoś kto w miarę zna angielski wie, że w tym miejscu powinno być inaczej przetłumaczone, a to jak tłumaczyli ostatnio terminatora 2 w tvp to była po prostu ZBRODNIA, zupełnie jak bym oglądał inny film, jednak nie ma to jak napisy...
To chyba już nie nazywa się prowakacją :) Taki styl pisania zdaje się ma już nawet swoją nazwę. Wg. Wikipedi ( http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/1_(cyfra) ) jest to zdaje się zdanie z wyeksponowaną treścią metaforyczną :D Sorry za OT.
Ale na AXN jest beznadziejny lektor i tłumaczenie - ja nie wyrobiłem dwóch odcinków pierwszej serii. Mówiłem ale zjebany serial a teraz na TVP1 jest spoko. Wywody Sary nie brzmią jak bezsensowny bełkot, akcja jest jasna bo na AXN źle tłumaczono i człowiek się gubił.
Wiem o lektorze AXN, ale Tvp też nie wykonała zadania prawidłowo, oglądając serial często pomijano lub tłumaczono inaczej kwestie bardzo ważne dla fabuły, a często przeinaczano zdania, każdy kto choć trochę zna angielski mógł z łatwością to wychwycił...a to jak przetłumaczono terminatora 2 ostatnio na tvp terminatora 2...ehhhh lepiej nie pisać, jakbym oglądał inny film, jednak napisy są niezastąpione...
PS:jeśli dodano mi 2 takie same wypowiedzi to wina filmwebu:-)
Dobra to teraz ja przepraszam, że tyle moich postów wyżej ale próbowałem dodać tekst na różne sposoby, którego nie było widać. Ktoś tu może sprząta?
2 sezon będzie emitowany na AXN, 11-ego, o 22:00 - poniedziałek. Ja osobiście się już od wczoraj niecierpliwie, co się stało z Cameron...
masz internet i tak cięzko znalezc i sciagnac ?*spoiler*
Cameron przezyla, cos sie w niej zepsulo i probouje zabic Johna, potem ją unieruchomili, wyjeli chipa, chcieli ja spalić, ale john oczyscil chipa i jej znowu włożył, scena pełna napięcia...itd
odcinek 2x1 to zdecydowanie jeden z najlepszych, a scena gdy John uruchamia ponownie Cameron wymiata!!!
w swięta ściągnąłem cały 1 i 2 sezon i w 5 dni obejrzałem 9 odcinków 1 sezonu i 13 odc. 2 sezonu, także piszę spoiler bo juz dawno widziałem
tu jest wszystko +dodatki DVD, takie jak
-Terminated scenes,
-Audition tapes,
-Creating the chronicles,
-Gag reel (Bloopers),
-Cameron dance rehearsal,
-Storyboard animatic,
-The Demon Hand Extended Version.
http://peb.pl/seriale/444863-megaupload-terminator-sarah-connor-chronicles-seaso n.html
Czy potrafi ktoś zrozumieć co mówi Cameron w [Terminated Scene - Pilot A] w momencie, gdy siada na krześle? Chyba ze 100 razy to odtwarzam i nic. W moich uszach brzmi to zdanie coś jak "Have you got wippen". Problem w tym, że raczej nie ma w angielskim tego ostatniego słowa, a prawdopodobnie całe to zdanie może być zupełne inne niż napisałem wyżej. A może wie ktoś coś o napisach do tych dodatków. Nawet angielskie mogłyby być. Ja ich znaleźć jakoś nie mogę.
Grief, dokładnie ten dialog brzmi tak (spisałem go z napisów na DVD):
C: You’re full of secrets.
J: What ?
C: You didn’t tell me you were in this class. You any good with them.
J: I’m okay I guess
C: They scare the heck out of me, if you wanna know the truth. Do you wanna get together after school sometime ? Maybe help me with computer stuff.
J: I really can’t I’ sorry
Dalej John tłumaczył, że bardzo by chciał, ale nie może, bo jego matka... itp.
Zagadką jest dla mnie słowo „heck” – nie ma takiego słowa w słowniku, ale tak było napisane...
What the heck to idiom, trudno przetłumaczalny ale w potocznym języku/slangu znaczy: "co do diabła...", "co do cholery..."
Resztę jakoś udało mi się zrozumieć ale z tym było ciężko.
"You didn’t tell me you were in this class. You any good with them."
W życiu bym nie powiedział, że w pierwszym zdaniu ona mówi "didn't". Nawet teraz w ogóle tego nie słyszę, a drugie zdanie to prawie brzmi jak jeden wyraz dla mnie :P
"They scare the heck out of me."
Samo "heck" znaczy tak jak napisał peesem potocznie albo "do licha!; a niech to!" (http://megaslownik.pl/slownik/angielsko_polski/118731,heck).
Dzięki za pomoc!
część dodatków jest jeszcze w trakcie uploadu także będzie ich jeszcze więcej w tym wątku za kilka dni skonczę
Mam pytanie dla tych co oglądali oba sezony.
Drugi sezon trzyma poziom czy raczej już na siłę dokręcony, a może jeszcze lepszy niż pierwszy?
Pierwszy odcinek drugiego sezonu jest genialny, reszta też bardzo ciekawa. No może w jednym, góra dwóch odcinkach mogłoby być troche więcej akcji, ale całościowo patrząc godne obejrzenia, szczególnie jeśli widzialeś pierwszy sezon!
2 sezon jest lepszy od pierwszego
najlepszy odcinek 2 sezonu to odcinek czwarty "Allison from Palmdale"- po prostu niesamowita jest ta Summer Glau [no i scenariusz tego odcinka - ocena 11/10]
co do Summer masz 100% racje, gdyby nie ona serial zniknąłby pośród innych pseudoudanych sci-fi. Jeśli zdecydują się na uśmiercenie Cameron to myśle, że trzeci sezon nie ma szans powstać.
Powiem, w zasadzie napisze tak:
porównując dwa sezony dla mnie o wiele lepiej prezentuje się sezon drugi...ale, właśnie ale...tylko do 10 odcinka, potem twórcy pogubili się, wręcz jakby zabrakło im pomysłu na dalszą część sezonu...pewnie dlatego, że myśleli, że go nie dostaną w całości:-)Sezon drugi powinien się zakończyć na odcinku w którym zniszczyli Cromartiego.
W sezonie drugim twórcy jakby "załapali" jak serial powinien wyglądać, bo w pierwszym popełniali(szczególnie w 4 pierwszych odcinkach) masę błędów, i w drugim sezonie tych błędów nie ma(bądź są znikome)
Allison from Palmdale, przyznaję rację, świetny odcinek ale nie jest moim ulubionym i dla mnie najlepszym dlatego, że nie ma kontynuacji tego odcinka, scenarzyści nie poszli za ciosem i nie wyjaśnili co stało się dalej, jak Cameron przeniknęła do obozu i jak Connor ją przeprogramował....i niech żałują bo z tego można by zrobić niesamowity odcinek:-)
Sezon dość nierówny, ale jest w nim fantastycznych parę odcinków, które wprowadzają dużo do świata terminatora i są po prostu bardzo ciekawe i świetnie zrealizowane...Są to odcinki: 1,3,4,5,6,8 i po części 10.
Pilot - bardzo dobrze ukazane przejście terminatora na złą stronę, scenę w której Cameron błaga o życie uważam za najlepszą w całych dwóch sezonach i podoba mi się to, że Cameron sama odrzuciła zadanie zabicia Johna, odcinek pełen akcji i trzymający w napięciu.
Odcinek 3 - Croamrtie to chyba najinteligentniejszy z terminatorów(nie dziwne, że powoli staje się pierwowzorem Skynetu), bardzo dobrze pomyślany odcinek trzymający w napięciu.
Odcinek 4 - Przeszłość Cameron, lecz mam niedosyt z powodu urwania wątku.
Odcinek 5 - Pojedynek z terminatorem ukazany na tle narracji "Czarnoksiężnika z Oz", bardzo mi się to podobało.
Odcinek 6 - Walka Cameron z rudym terminatorem, najlepsza scena walki z całych 2 sezonów, twórcy specjalnie zatrudnili kobietę która w masakryczny sposób umie wyginać swe ciało, dlatego bez użycia efektów specjalnych Cameron mogła z niej zrobić "precelka"...strzał dziesiątkę!
Odcinek 8 - Scena w której Connorowie załatwili Cromrtiego fantastyczna, wogle odcinek niezwykle oryginalny, pokazujący historie od strony każdego z bohaterów. I ten odcinek uważam za najlepszy w serii.
Odcinek 10 - Fajny pomysł z przeniesieniem terminatora do złego roku, pokazuje, że Skynet tez się myli, pomysł dobry lecz nie do końca wykorzystano jego potencjał.
"Odcinek 4 - Przeszłość Cameron, lecz mam niedosyt z powodu urwania wątku. "
mi się to właśnie podobało, że powstał niedosyt, podoba mi się właśnie ta tajemnica i to, że Cameron skłamała Johnowi na koniec odcinka.
moim zdaniem możliwe jest, że to jest przygotowanie czegoś wiekszego, (wcale nie jest powedziane że nie pociągną tego wątku za kilka odcinków)
jakby nie było w przyszłości,to mi się podoba, że urwali ten wątek, bo buduje tajemnice wokół Cameron - na pewno było to świadome działanie twórców.
Bardzo możliwe, bo Friedman mówił w wywiadzie, że w tych 9 odcinkach Cameron znów przestanie poprawnie funkcjonować...
też na to czekam, wątek Allison i Cameron mógłby sie znaleźć w następnych odcinkach, to niesamowicie ciekawa historia.
Serial rozkręcił się tak, że powinien być trzeci sezon, jest tyle wątków do wyjaśnienia, narazie każdy kolejny odcinek wprowadza więcej niewiadomych niż wyjaśnień.
Ale widzisz, w dzisiejszych czasach tego typu produkcjami rządzi pieniądz, ten kto sponsoruje (w tym wypadku Fox i spółka) decyduje o jego losie, tutaj niema czegoś takiego jak waga zainteresowania poszczególnych grup widzów, których interesują losy bohaterów.
Jeśli niema dużej (bardzo dużej) oglądalności serial wypada i koniec. Wtedy nieważne jest, że urwany w połowie, że ci którzy wkręcili się w akcje są delikatnie mówiąc rozczarowani.
A producenci tymczasem bez mrugnięcia okiem przeskakują do innego projektu, zaczynając kolejny serial/film.
Co tutaj znaczy ta mniejszość widzów (fanów), dla których rozwiązanie losu bohaterów ma wielkie znaczenie, ktorzy z niecierpliwością czekają na każdy kolejny odcinek i w myślach rozpatrują możliwe kierunki rozwoju akcji.
Patrzyłem po necie, nigdzie narazie nikt nie jest w stanie konkretnie określić jak bedą wyglądały lody tego serialu i to chyba jasne.
Areną walki prawdopodobnie będą wyniki oglądalności emerykańskich telewizji, w pewnym sensie także wykup licencji do stacji europejskich.
P.S. Chcę tylko powiedzieć, że niewiem czy będzie trzeci sezon.
Jeśli sezon 3 powstanie to będzie to mały cud...choć już jeden się zdarzył po zrywie fanów i dzięki nim mamy pełny drugi sezon. Przeciwnicy zaciekli tego serialu nazywają go EMO TERMINATOREM i piszą, że kręcone są tylko dla kasy....hahahaahhaha...akurat FOX tracił na każdym odcinku parę tysięcy dolarów, aż do momentu sponsoringu każdego odcinka przez korporacje DODGE(od 5 odcinka)
Serial ma swą stałą rzeszę fanów którzy oglądają go, zawsze ok 5,60 mln.,jakby tak po przenosinach na piątek serial zyskał z 2-3 miliony widzów to może, może......
Tak czy owak jak skończą się Kroniki będę cieszył się Dollhouse, to będzie hit jak diabli!!!
z tego co ja wyczytałem o produkcji 2 sezonu:
serial (1 sezon) mial przyzwoitą oglądalność, woleliby oczywiscie zeby byla wieksza ale było 50 na 50 czy bedzie kontynuacja czy nie, zadecydowało to ze ludziom z foxa podobał sie projekt - 2 sezon jest lepszy od pierwszego, także zobaczymy jak bedzie.
jak macie rodzine w usa to piszcie zeby wlaczali foxa w lutym jak bedzie leciał TTSCC :D
W poniedziałek żaden serial nie ma szans, jak w primie time lecą Herosi, Fringe, Taniec z gwiazdami który gromadzi ok 18 milinów amerykanów i jeszcze NFL i Baseball....żaden serial by nie przetrzymał.
serial przenieśli już wcześniej na piątek, trzynastego lutego to piątek, więc są pewne nadzieje, trzeba liczyć na amerykańskich fanów serii.
P.S. oby nie było jak na TVP1, po T:SCC lecieli Londyńczycy, w zapowiedziach buraki traktowali ten serial jak jakiegoś rodzaju śmiecia, jak zwykłą reklame przed filmem, praktycznie nie istaniał.
Londyńczycy natomiast jak jakieś kurde bustwo zasmarkane!!!
nie wiem w ogóle nie ogladam tv
TTSCC sciaganłem 2 sezony w swieta i obejrzael jeden odcinek po drugim
w 5 dni
teraz zaczne ogladac w ten sposob prison breaka bo olalem to jak bylo na Polsacie
Zgadzam się. Jedynie przed ostatnim odcinkiem troszeczkę więcej powiedzieli i nawet mały konkurs ogłosili z tym, że prezenter zrobił to jakby w pośpiechu.
Osobiście straciłem już nadzieję na to, że powstanie 3 sezon. Myślę, że nawet jeśli byłby zryw fanów to FOX i tak będzie nieporuszony. Mam teraz tylko nadzieję, że ostatni odcinek nie przyniesie mi rozczarowania. Nie lubię zwłaszcza, gdy na samym końcu umiera jeden z głównych bohaterów. Nie mam wtedy ochoty już nigdy wracać do poprzednich części. Najlepszym dla mnie zakończeniem byłoby pozostawienie furtki dla dalszej historii mimo, że wszystkie problemy byłyby już rozwiązane. Np. Skynet został zniszczony i prawdopodobnie nigdy już nic na jego wzór nie powstanie jednakże pozostał na świecie jeszcze jeden terminator (Cameron? :)) i nie będzie próbował się zniszczyć jak w T2. Tak... lubię dobre zakończenia ^^