PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=369170}

Terminator: Kroniki Sary Connor

Terminator: The Sarah Connor Chronicles
2008 - 2009
7,0 12 tys. ocen
7,0 10 1 12301
Terminator: Kroniki Sary Connor
powrót do forum serialu Terminator: Kroniki Sary Connor

Koleżanki i Koledzy !

Jak wiemy z odcinka 1x05, kiedy dzieje się coś tak strasznego, że ludzie nie radzą sobie ze swoim smutkiem, to wtedy piszą o tym w liście.

Niech ten post będzie takim właśnie listem...

Stało się. Fox podjął decyzję, której właściwie wszyscy się spodziewaliśmy. Zrobiliśmy co w naszej mocy aby ocalić serial, ale niestety przegraliśmy w zderzeniu z realiami biznesowymi i sytuacją w której jedni producenci i scenarzyści mają lepsze układy w Foxie a inni trochę gorsze.

Dla mnie „Kroniki Sary Connor” pozostaną wyjątkowym serialem, który na zawsze zapadnie w pamięć. Tak, jak już pisałem na forum, przede wszystkim do tego serialu przekonała mnie postać Cameron. I nie chodzi tutaj o jej fizyczną urodę, która jest tylko dodatkiem (pięknym, to prawda, ale tylko dodatkiem) do jej wyjątkowego charakteru.
Fascynuje mnie jej przemiana z maszyny w człowieka, oczywiście w sferze psychiki. Urzekające w Cameron jest zestawienie jej siły fizycznej z nieraz dziecięcą bezradnością w zwyczajnych, ludzkich sytuacjach.
Niezwykły dla mnie jest jej stosunek do Johna – jest zawsze u jego boku, nigdy go nie opuści, wszystko co robi, robi z myślą o nim i jest gotowa oddać za niego swoje życie gdyby zaszła taka potrzeba.

Stosunek Cameron do Johna jest dla mnie uosobieniem prawdziwej miłości, której jak dotąd w realnym życiu nie udało mi się odnaleźć...

Mam trochę żalu do scenarzystów, którzy w drugim sezonie potraktowali ten wątek zupełnie po macoszemu. Rozumiem, że serial nie mógł być love story, bo nie o to chodziło, ale stosunek Johna do Cameron w drugim sezonie stanowił całkowite zaprzeczenie tego, co było pokazane w pierwszym. Zresztą sądząc po ilości filmików na Youtube poświęconych tej parze, nie tylko na mnie wywarło to takie wrażenie.

Teraz pozostaje uczucie niedosytu, po takim a nie innym zakończeniu. Trochę w tym winy scenarzystów, bo już w momencie pracy nad ostatnimi dziewięcioma odcinkami wiedzieli, że trzeci sezon stoi pod znakiem zapytania i mieli dość czasu aby stworzyć bardziej sensowne zakończenie.

Na zakończenie chciałbym napisać coś ku pokrzepieniu serc...

Niezapomniany Freddie Mercury śpiewał, że „przedstawienie musi trwać”. Choć przegraliśmy bitwę, to walka dopiero się zaczęła. Teraz trzeba iść do kina na czwartą część Terminatora, podnosząc tym samym ogólne zainteresowanie tą tematyką. Być może serial jeszcze wróci jeśli nie w tej, to w innej telewizji.
Oglądałem kiedyś serial „One Tree Hill”, który po pierwszym sezonie miał fatalne wyniki oglądalności (faktem jest, że przez pierwsze odcinki trzeba było przebrnąć). Serial anulowano i wznowiono dopiero po dwóch latach, z tą samą ekipą. I doczekał się sześciu sezonów.

Pozdrawiam wszystkich fanów „Kronik”. Future is not set. There is no fate, but what we make !

ocenił(a) serial na 6
jacekjan

Ja też, wciąż, nie składam broni. W ten, czy w inny sposób, ta historia będzie się toczyć dalej, nawet jeśli tylko w naszych umysłach, lub na kartkach papieru. A wznowienie, choć płonna, to jednak miła ta nadzieja. Może z większym budżetem, bo teraz, można przecież to już powiedzieć, serial nie był pozbawiony wad, tylko przymykało się na nie oczy.
Pozdrowienia i szacunek dla Tych postomaniaków, wasze zacięcie pozostanie w mojej pamięci! Jaki jest wynik, kilkadziesiąt tysięcy? Naprawdę imponujące!

ravbor

jak na razie 14 tysięcy, ale nie pisaliśmy tego przecież po to żeby FOX dał Kronikom nowy sezon (to nie miało związku) po prostu pisaliśmy bo lubimy i sądzę że jeszcze nie przestaniemy pisać ;) bez względu na okrutną decyzję o końcu serialu :/

ocenił(a) serial na 10
jacekjan

Moja nadzieja nigdy nie zgaśnie! Zawsze będę miał nadzieję na to, że jednak powstanie trzeci sezon, jest on bardzo potrzebny po to by zamknąć fabułę w jakiś rozsądny sposób, bo zakończenie 2 sezonu właściwie tylko otworzyło więcej drzwi niż zamknęło. Mam nadzieję, że FOX, albo inna stacja jednak zajmie się produkcją tego serialu i w styczniu 2010 zobaczymy 3-ci sezon Kronik Sary Connor! :)

ocenił(a) serial na 8
jacekjan

Fajnie to wszystko napisałeś mi się podoba:D
Ale faktem jest, że zrobiliśmy wszystko by serial pozostał i uważam, że wciąż jesteśmy gotowi wiele zrobić by powrócił na antenę fani tak łatwo się nie poddają:D

ocenił(a) serial na 10
jacekjan

bardzo ładnie napisane, ja też oddaję hołd serialowi, no niestety Fox anulował (wejdźcie sobie na ich ramówkę, tam można się za głowę złapac jakie g*wno teraz będą puszczac, a Terminatora olali), a co gorsza Warner Bros nie chce za bardzo sprzeda praw do serialu, więc my, fani Kronik jesteśmy w dupie. Nie rozumiem jak można kontynuowac takie szmiry jakie są w ich nowej ramówce, a odmówic rewelacyjnemu Terminatorowi, jedynym serialu na podstawie czegoś wcześniej - i to nie byle czego, bo Terminator to przecież kultowy film, jeden z bardziej rozpoznawalnych na świecie. Cała reszta wydaje się byc przy podstawach "Kronik" bujdą wyssaną z palca i przelotnymi serialikami. Poza tym (a zawsze musze to dodac :) ) wreszcie zobaczyliśmy świetną Summer Glau w czymś bardziej ambitnym niż Mamut. (no i jeszcze Firefly, ale on nie był aż tak popularny jak Kroniki). Nie wiem co jest takiego w Dollhousie (którego lubie ale bez przesady - po prostu sobie oglądam, w Terminatora patrzyłem jak w obrazek), czy innych że je kontynuują. (apropos, nie każdy wie, ale Dollhousa wprowadzili jako "wypełniacz" czasu po terminatorze i może dlatego zdobył popularnośc, mało osób by włączyło Dollhousa bez obejrzenia Terminatora wcześniej, bo jedno leciało po drugim na Foxie), a teraz zrobili z niego główne piątkowe danie wieczoru. Niestety ten serial również odpadnie, jeżeli nie pokażą go razem z czymś naprawdę fajnym. Trzeba przyznac - dyrektorzy Fox są pojebani.

ocenił(a) serial na 10
tomekszy

Witam wszystkich. Niestety nie mogłem z wami uczestniczyć przez ostatnie 3 dni, ale nie piszę tego postu dlatego by się usprawiedliwiać. Wiadomość o zakończeniu serialu dotarła do mnie w poniedziałek wieczorem. Pierwsza myśl jaka mi wtedy się nasunęła była taka:
( podejrzewam że u większości również ), że „ przecież było wiadomo od początku, że Kroniki nie zostaną przedłużone”. Wszystkie news-y jakie znajdowałem w internecie nie dawały szans naszemu serialowi.
Jednak człowiek żył marzeniami do ostatka i łudził się że może jednak....
Niestety..., okazało się inaczej.
Z jednej strony czuję smutek, pustkę, przygnębienie, kiedy słucham muzyki z filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=j96CfkHFjMk
(link znalazłem u nas na forum).
Z drugiej strony jednak: gniew i wściekłość, że dla dupków z Fox-a ważniejsza jest kasa niż serial z „duszą”. Tak z „duszą” bo niech każdy myśli co chce ale Terminator: The Sarah Connor Chronicales ma to coś w sobie, co przykuwa moją uwagę do telewizora jak magnes.
Oczywiści nic nie jest idealne na świecie, ale tak fantastycznego serial jeszcze nie oglądałem i obawiam się że długo będę musiał czekać na taki serial, kóry wywoła u nie tyle emocji co T:SCC.
Na ostatek jedno chce wam powiedzieć:
Nie poddawajcie się i wysyłajmy nadal petycje i e-maile, bo coż innego nam pozostało?
Przegraliśmy bitwę, ale wojnę wygramy!!!
I will by back!!!