Cześć,
Nie wiem czy wszyscy fani czytają oficjalnego bloga Kronik, ale ja tak i został zamieszczony tam dzisiaj apel do wszystkich fanów serialu, o co? O to by oglądać show w telewizji! Wklejam cały tekst notki:
First off, here’s the good news according to WBTV — “In its first Friday night telecast, TERMINATOR: THE SARAH CONNOR CHRONICLES maintained the season-to-date average of prior time period occupant ARE YOU SMARTER THAN A 5th GRADER among A18-49 and earned double digit increases among all key men demos (+20% among M18-34, +33% in M18-49 and +40% with M25-54). In fact, TERMINATOR, placed as the #1 program in its 8PM hour among M18-34 and M18-49.”
BUT, we’ve got a long, uphill battle to prove we deserve season three and we absolutely need your help. Here are a few ways that YOU can help boost attention and ratings.
**Watch it live! Yes, it’s Friday nights but it’s at 8PM. There’s plenty of time to still go out afterwards. I know we watch it live. Plus, target your Battlestar fan friends that might have not checked out our show yet. With us, Dollhouse, and BSG, it’s the perfect excuse to throw a Friday night sci-fi party and get your friends addicted.
**DVR it and watch it again (and again) within THREE DAYS. That’s how long Nielsen tracks recorded viewership. And you don’t need a Nielsen Box to be counted for that.
**Watch it again on FOX.com. Unfortunately, we’ve just found out that Hulu does not participate in Nielsen’s online viewership tracking, but FOX does! So please make it count! Truthfully, the HD quality is better on FOX’s site anyway.
**Make us #1 in the iTunes TV store as well as Amazon.com. Executives are always curious what’s selling well and definitely relate it to the potential for ratings growth!
**Use your creativity! Stage FLASH MOBS and arrange for lots of fans to show up to public places (outside busy stores, wherever the TV news channels may be, etc) decked out in homemade T:SCC shirts, carrying supportive signs. Of course, mind the law and don’t get in trouble! You think it’s too little, it won’t work? Think again! Grassroots support like that sure helped elect a certain new President…
**Email friends, family, coworkers, reporters, bloggers, pets, etc and explain to them WHY this show matters to you. Appeal to them on a personal level! Sure, it’s action and adventure, but it’s also a meaningful drama with thought out character development and a serialized storyline. Plus, with only 23 episodes under our belt, it’s easy to catch up!
**Work together! There are great, dedicated sites like the Sarah Connor Society and Sarah Connor Chronicles.org that can be used for organizing your plans. Plenty excellent choices listed in our blogroll right on this site.
**Arrange a trade-off. Switch DVDs with fans of other shows with potentially likeminded audiences. Again, Whedon fans are a great go-to, as are Battlestar dedicates. Arrange local viewing parties, hit up other show’s message boards (but always be polite!), and pimp out T:SCC.
These are just a few ideas but it’s really up to you. We’ve just begun what is essentially our last week of production on season two and we really would like to see the story continue (and feel like you’ll want it to as well!). Shout out in the comments area with other potential ideas. As we’re prone to say, there’s no fate but what we make…
(http://www.fox.com/blogs/terminator/)
Nie znam perfekt angielskiego, ale dużo z tego zrozumiałem i widać, że nie tylko nam zależy aby trzeci sezon powstał - twórcom również! Spytacie co my Polacy możemy zrobić? Cóż, jeśli nie mieszkamy w Stanach to "niezbyt" wiele, ale... pamiętajmy, że sezon drugi (czyli ten sam co w USA!) emitowany jest na kanale AXN w każdą niedzielę o godzinie 22:00 (sezon pierwszy był nie dawno emitowany na TVP2, więc zapewne "niedługo" możemy spodziewać się sezonu 2). Większość fanów pewnie jest na bieżąco z premierowymi odcinkami z USA, ale zawsze można odświeżyć sobie pamięć na AXN ;). Wiem, wiem - LEKTOR, ale nie jest AŻ TAKI straszny, w dodatku taki sam jak w wersji filmowej, więc widać, że starają się (swoją drogą słyszałem, że ten lektor to niezłe ziółko i nawet pali podczas nagrań xD ;).
Co jeszcze możemy zrobić? Udzielać się w dyskusjach nad serialem (jak np. tutaj) oraz zapraszać do oglądania serialu rodzinę i przyjaciół, niekoniecznie namawiać, ale chociaż informować, bo nie każdy słyszał o tym serialu (nie jest to jakiś disney'owski hit).
Jeśli znajduje się tu jakaś osoba, która zna angielski na wysokim poziomie, to może przetłumaczyć cały tekst, jeśli ktoś sobie tego zażyczy (a przyznam, że jest to wyjątkowa notka ich bloga). Jeśli nie będzie chętnych to wybiorę z tekstu najważniejsze informacje i przetłumaczę je, ale myślę, że i tak najistotniejsze fakty już przedstawiłem.
Pozdrawiam wszystkich fanów serialu!
AXN, niedziela 22:00
O lektorze na AXN to mi nie mów...właściwie chyba lektor za dużo nie ma do tego, bo on tylko czyta tłumaczenie, które jest po prostu durne...pamiętałem co to za gagatki zrobili wersję Polską, ale zapomniałem...w sumie jakieś nieznane bliżej studio...to dużo tłumaczy.
Fox od pewnego czasu bada ranking pobieralności z internetu poszczególnych pozycji, sezon pierwszy Kronik był na 3 miejscu...ale My, tu w kraju praktycznie nic nie możemy, poza forum filmwebu nie ma innego takiego miejsca gdzie zbiera się większa ilość ludzi aby podyskutować o serialu...Serial jest za mało rozreklamowany, kiedy Prison święcił triumfy nawet w otwierając lodówkę można było znaleźć jego reklamę:-), a Kroniki mają bardzo słabą siłę przebicia, nawet nasza tv publiczna traktowała go jako zło konieczne, przynajmniej AXN dał nam na do rozebrania ze skóry wiszącą Cameron:-)
Co do lektora na AXN to jest to (o ile mnie uszy nie mylą) Tomasz Knapik- absolutny profesjonalista. Kiepskie jest natomiast udźwiękowienie. Momenty w których słyszymy głos lektora są źle ściszone, a sam głos powinien byc przepuszczony przez filtr który sprawia, że dźwięk jest bardziej przyjemny [zresztą kiedy pan Knapik czytał T2 całe lata temu na Polsacie to jego barwa głosu idealnie pasowała-a już na pewno nie drażniła]. Na TVP był lektor i również nie było takiego problemu.
Jeśli chodzi o sam apel Kronik o pomoc to przyznam, że nie wierzę w nasz wpływ na Foxa. Serial jest fajny i ma swoich wiernych fanów. Kto miał z Kronik zrezygnowac już to zrobił. Reszta jest wierna.
Trzeba liczyc na amerykańców. W skrócie co doczytałem w liście:
*Cieszą się z oglądalności, która procentowo dobrze wypada
*apelują do tych którzy wybierają się w piątki na imprezy żeby oglądali argumentując:TTSCC emitujemy o 20. 21.00 to też wczesna pora na wieczorne wojaże więc jeżeli zależy wam na 3 sezonie to poświęccie tę godzinkę. Trzeba dodac, że za oceanem piątek jest traktowany jak u nas sobota. W piątek balują- w sobotę trzeźwieją.
*Zachęcajcie znajomych do oglądania piątkowych wieczorów sci-fi
*połączcie siły z fanami pozostałych seriali
*oglądajcie odcinki w necie na stronce foxa i inych
*popularyzujcie serial. Namawiajcie znajomych, włączajcie na wystawie w supermarketach Kroniki itp.
*kupujcie DVD i zachęcajcie fanów innych seriali sci_fi
Trzeba więc przyznac, że przeciętny fan w stanach ma większe pole do popisu od nas. Po statnich klapach nowości foxa jest jakaś iskierka nadziei. Może t4 Salvation dopomoże kronikom?(może wzrosnąc zainteresowanie tematem).
Wg mnie trzeci sezon jest bardzo potrzebny dla odpowiedniego zamknięcia całości.
1sezon-prolog, zawiązanie akcji. Młodzieżowy początek, ale świetny finał serii [oglądałem w tvp i pewnie dałbym sobie siana, ale końcówka z Cromartim jak skasował tych gliniarzy-wpadali kolejno do basenu i ta muzyka w tle- majstersztyk!]
2sezon-akcja nabrała powagi i tempa. Doszło kilka wątków, kilka zamknięto.
3sezon ?????
pzdr
Knapik jest profesjonalistą, jest genialny, i nie wyobrażam sobie Terminatora i Bundych czytanego przez innego lektora...ale...właśnie, ale tekst który dostaje do przeczytania jest fatalnie tłumaczony...czasem to zakrawa o kpinę....przykłady tutaj:
http://www.filmweb.pl/topic/1064503/%22A+leje+na+Ciebie+suko+%22+czyli+jak+mo%C5 %BCna+t%C5%82umaczeniem+zniszczy%C5%9B%C4%87+dobry+serial.html
Oglądalność wypada tragicznie, choć mają drugie miejsce w przedziale wieku 18-49 to i tak to jest o wiele, wiele za mało...
PS Nie ma żadnego Terminatora 4, jest Terminator Salavation, to nie jest 4 część, to początek nowej trylogii..;-)