PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570521}
6,7 18 tys. ocen
6,7 10 1 18350
5,4 5 krytyków
Terra Nova
powrót do forum serialu Terra Nova

Terrashit ?

ocenił(a) serial na 3

Byłem przekonany, że moje dwie fascynacje - Prehistoria i Sci-Fi - połączone w jedność
dadzą rewelacyjny efekt w postaci wciągającego jak wir, powalającego na kolana show.

Niestety oglądając pierwsze odcinki Terra Nova zawiodłem się na całego.
Można by pisać wiele o niedociągnięciach serialu, ale skupię się tylko na kilku, mocno
rażących.

Rozpoczęte nowe, ciekawe historie ucinane są "przy samym tyłku". Z każdej z nich
można by było zrobić jeden 45 min wciągający odcinek, a tutaj są tak spłycane, że już na
starcie wiadomo jak się sprawa zakończy.

Sam fakt ucieczki z więzienia Jima Shannona (w pierwszym odcinku) był by ciekawą
opowieścią, gdyby nie spłycono tego faktu do "podrzucenia kieszonkowego lasera w
masce tlenowej". Po tym możemy już śmiało założyć, że w 2149 r. jest gorsza ochrona w
więzieniach niż w 2011 r. na lotnisku w Warszawie. (zero wykrywaczy metali , broni itp.)

Efekty specjalne są na niezłym poziomie, widoki, wnętrza – miło się ogląda. Tyle, że
niestety oglądanie widoków i efektów specjalnych, przy przewijaniu nudnych scen,
zawęża czas trwania odcinka do... 10 min! A szkoda... Potencjał serialu jest wielki, ale
niewykorzystany.

Utkwiło mi jedno wyrażenie, świetnie określające charakter tego serialu, kiedy czytałem
opinie innych użytkowników filweb`u – serial familijny.
Polecam ten serial osobom nie wymagającym zbyt wiele od serialu gatunku Sci-Fi
Prehistoric, które bez obawy o zbyt dużą liczbę scen "przemocy", chcą obejrzeć ten serial
ze swoimi dziećmi :)

LCobra

Obejrzyj serial do końca. Odcinki "familijne" faktycznie są raczej mało ciekawe ale główna linia fabularna serialu jest interesująca a ostatnie odcinki bardzo dobre.
Ponadto serial nie ma właściwie konkurencji jeśli brać pod uwagę nowe pozycje z gatunku sci-fi. Wiekszość seriali to kolejne te same pomysły tylko serwowane odbiorcy ale już z innym opakowaniem. Dramaty, sportowe, komedie, medyczne, kryminały i dramaty kryminalne i sporowe dramaty ... . Jednym słowem nuuuudy!!
A tu powstaje coś naprawdę nowego i dostaje etykietkę "Terrashit". Więc kolejnego sezonu oczywiście nie będzie za to powstaną kolejne dramaty, sporwowe, komedie, medyczne, kryminały i dramaty kryminalne i sportowe dramaty i ... kryminały kryminalne

ocenił(a) serial na 3
elvira_

elvira_ ze względu na Twój komentarz przecierpię wątki familijne i obejrzę 1 sezon do końca. W pełni się z Tobą zgadzam, że aktualnie ten gatunek serialu nie ma zbyt dużej konkurencji... (kojarzy mi się z nim tylko "Ziemia 2 (1994 - 1995)" i dlatego mam nadzieję, że nowi scenarzyści podłapią temat i stworzą nareszcie coś na miarę pasjonującego dzieła...
Poczekamy, zobaczymy...