Zaczęłam oglądać 1 sezon, obecnie 8 odcinek. Chyba jestem jedyną osobą, która póki co nie widzi chemii między Clarke i Bellamy ;o :D
Póki co, nie widzę ich jako pary- nawet nie chcę.
Czytałam kilka opinii, jak m.in. ludzi denerwuje Finn- a ja go lubię, fakt jest młody, robi głupie błędy, ale to, co robił Bellamy w 1 czy 2 odcinku to też jakieś nieporozumienie było....
Jeszcze Octavia- czytałam, że ludzie pisali, że zakochuje się w każdym mężczyźnie, który ją "uratuje", okaże jej jakieś uczucie. Trzeba wziąć pod uwagę, że ta dziewczyna była zamknięta całe swoje życie w pokoju, ona nie wie jak wyglądają relacje ludzkie, uczy się dopiero.
Ogólnie serial mi się podoba, choć faktycznie momentami jest naiwny <?>.
No nic, przede mną jeszcze 3 sezony:D
Serial, który jest jako tako podobny do the 100 to The Tribe z 1999 roku.
Wiadomo, ze do najlepszych seriali temu brakuje bardzo, bardzo dużo, ale ogląda się lekko.
2 sezon jest zdecydowanie najlepszy. Aż zaskakuje, że z tak durnego i naiwnego dla młodych
zrobił się w 2 sezonie dojrzalszy i miał całkiem ciekawy scenariusz.
3 sezon to znów obniżka do tego co było w 1 sezonie. Zero logiki i spójności. Marny scenariusz.
Dla mnie jako całość 6/10
1 sezon 5/10
2 sezon 7,5/10
3 sezon 6/10
4 sezon ? Nie wiem czy będę oglądał te głupotki :)
W 2017 roku Twin peaks i długo długo nic (Wiadomo nr 1 w historii, bo dorównały mu po długim czasie dopiero
Sopranos, Sześc stóp pod ziemią, Prawo ulicy, Breaking bad)
Potem GOT 7 sezon. A potem reszta:
4 sezon Black Sails.
Taboo.
5 sezon House od cards.
2 sezon Strange Things.
3 sezon Narcos.
3 sezon Fargo
4 sezon Czarne lustro
5 sezon Vikings
Może wyjdzie też 3 sezon Gomorra (włoski).
2 sezon Westworld dopiero na początek 2018
Zobaczę, co to będzie po 1 sezonie, ponieważ zostały mi 4 odcinki.
Strange Things podobał mi się, cały klimat, sposób kręcenia.
Narcos też mi się podobało, ale teraz nie wiem jak pociągną ten serial , ponieważ Cartel Cali będzie chyba motywem przewodnim. Gomorra też b.dobra, z tym, że nie wiem czy to już w tym roku powstanie nowy sezon, ponieważ między 1 a 2 sezonem była długa przerwa.
Z tych seriali, które wymieniłeś, widziałam jeszcze Sopranos, natomiast GOT to totalnie nie moja bajka.
Z ciekawych jest jeszcze Black Orphan, czekam na nowy sezon :D
Narcos ma zamówiony 3 i 4 sezon. Gomorra podobnie też od razu zamówili 3 i 4 sezon,
ale nie wiem kiedy premiera 3.
Z gangsterskich seriali tak oceniam:
"Prawo ulicy" -10/10 IMDB 9.4 najlepszy serial HBO. Moim zdaniem perfekcyjny.
Lepszy od sztandarowych seriali HBO -Sześć stóp pod ziemią, Sopranos, Rzym, GOT,
Detektyw (1 sez), Westworld. GOT było świetnie przez 4 pierwsze sezony póki było w miarę zgodne z sagą.
Od 5 sezonu mnóstwo wycinali materiału książkowego lub zmieniali i sami strzelili sobie w stopę.
"Breaking bad" 10/10 IMDB 9.5
"Sopranos" 9,5/10 IMDB 9.2 - 5 ZŁOTYCH GLOBÓW
"Świat gliniarzy" 8,5/10 IMDB 8.7 - 2 ZŁOTE GLOBY
"Zakazane imperium" -8/10 IMDB 8.6
"Fargo" -9/10 IMDB 9,0 - 2 ZŁOTE GLOBY
"Narcos" -8,5/10 IMDB 8,9
"Gomorrra" - 8,5/10 IMDB 8.7
"Peaky Blinders" -8/10 IMDB 8,8
"Taboo" zacznę dopiero oglądać, ale wiem, że jest w stylu Zakazane imperium i Peaky Blinders,
ale akcja umieszczona wiek wcześniej. Na początku XIX wieku.
Najbardziej dla mnie klimatycznymi serialami są Robin of Sherwood 1984-1986 i Twin Peaks 1990-1991.
Jedyne do których wracam co kilka lat. Nikomu nie udało się im dorównać, by stworzyć tak gęsty klimat.
Bardzo mnie zaskoczyło, że Lynch po 25 latach nakręci 3 sezon Twin Peaks. Szok.
Twin Peaks przez całe lata 90' był uważany jako bezkonkurencyjny serial nr 1 w historii.
David Lynch i Mark Frost wprowadzili do mało wymagającej, komercyjnej telewizji sztukę wysokich lotów,
pełną nieoczywistych i trudnych w odbiorze rozwiązań fabularnych.
David Lynch, twórca znany wcześniej głównie fanom kina artystycznego, stworzył serial pełen niesamowitego,
ezoterycznego klimatu, mówiący o rzeczach, które dla wielu Amerykanów były tematami tabu.
Do tego wszystkiego, korzystając z tradycyjnej formy telewizyjnej, wyśmiał wyświechtane gatunki
srebrnego ekranu, takie jak opera mydlana czy serial akcji. Twin Peaks był
też pierwszym tak znaczącym serialem, który swoją fabułę oparł na
tajemnicach, zagadkach i symbolach. Po dziś dzień wielu uważa Twin Peaks za
najlepszy serial, w którym kultura popularna spotyka się z artyzmem i sztuką.
Do dziś dnia wiele produkcji telewizyjnych czerpie garściami ze spuścizny Lyncha i Frosta np:
X-Files, Zagubieni, THe Killing, Pozostawieni, Fargo, Westworld – ta lista nie ma końca.
To zakończenie 2 sezonu Twin Peaks było jedno z najlepszych serialowych zakończeń.
Świetne też zakończenia serialowe są w Prawo ulicy, Breaking bad, Świat gliniarzy, Sopranos.
A za najlepsze ever uważane jest w Sześć stóp pod ziemią :) KATHARSIS.
Sopranos i Sześć stóp pod ziemią bardzo podobnie zrobione seriale.
Tylko w jednym rodzina mafijna. A w drugim rodzina zakładu pogrzebowego. Kapitalne seriale.
Pomyśleć, że Prawo ulicy mogło je przebić. I chyba też Breaking bad.
Obejrzałam cały sezon, chyba od 8 odcinka, faktycznie lepiej zaczęło się dziać.
Nie wiem, jakie pary powstaną w dalszych sezonach - ale wg mnie to Finn i Clarke pasują do siebie, a Raven z Bellamy:D
ogólnie serial na plus.
Dodałam sobie część seriali, o których wspomniałeś do "mojej listy" :) .
Nie lubię osobiście łączenia w pary bohaterów w serialach :)
A sceny seksu jako zapełniacz antenowy to już katastrofa i słabość twórców.
Chyba, że to tak genialnie jest zrobione jak w X-Files w pierwszych 5-6 sezonach.
The 100 najwyższy poziom ma pod koniec 1 sezonu i cały 2 sezon więc najlepsze przed Tobą.
3 sezon to nieporozumienie.
Jestem na 4 sezonie a nadal nie widzę chemii w Bellarke ;>
Finn w pierwszym sezonie fajnie wyglądał z Clarke. Lubię jego postać ;) Mimo, że szkoda mi było Raven, która jest jedną z moich najbardziej lubianych postaci :)
Braven/Rellamy :D <3 Fajnie by wyglądali razem ;) Trzeci sezon moim zdaniem tak do połowy jest nudny (?) Drugi jest moim ulubionym <3