Bardzo wciągający serial. Dwa pierwsze sezony oglądałam powoli tak 3 i 4 musiałam obejrzeć do końca i czekam na 5! Na początku bardzo nie podobała mi się a wręcz drażniła ilość akcji za dużo i co chwilę tak czułam przez pierwsze 2 sezony tak przy 3 i 4 dobór problemów, decyzji jest tak dobrze dobrany i zaskakujący, że nie czuć tempa akcji, ma się ochotę oglądać bez końca a najlepszej przenieś się do środka tej historii! :D Chociaż mam wrażenie, że niektóre wątki były drażniące jak np. ofensywa pika... Jeśli mu odwaliło i był więźniem mogli go nie dopuścić do wyborów a nie dać tak duże pole manewru i przez to wytłuc niepotrzebnie 300 ziemian. Zdziwił mnie bardzo Bellamy, który go popierał bez końca jakby nie wiedział co powinien robić i się zagubił, ale z drugiej ślepo wierzył że Pike miał rację. Bardzo spodobała mi się postać Kane która ewoluowała. Chociaż mam wrażenie że serial niekiedy jest zbyt brutalny i decyzje są bezsensowne. Z drugiej strony trochę jak w życiu nie wszystko pójdzie tak jak myślimy i tak jak być powinno. Nie podoba mi się że pomimo zakończenia wątka z AL który był naciągnięty tyle ile się da ciągle do tego dalej nawiązywali, ale wątek SI i sam pomysł całkiem był ok chociaż jak się oglądało był trochę uciążliwy myślało się serio jeszcze o tym? Większość aktorów gra świetnie, wybornie się ogląda tą grupkę zwłaszcza w tak wciągającej fabule. Mam nadzieję że będzie jeszcze wiele serii z tym serialem. Podoba mi się pomysłowość wątków i cała niesamowita historia.