PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689083}

The 100

2014 - 2020
7,5 77 tys. ocen
7,5 10 1 76906
7,5 4 krytyków
The 100
powrót do forum serialu The 100

Nie wiem czy zwróciliście uwagę na fakt iż chyba w tym serialu jest więcej przywódczyń niż
przywódców.Nie chodzi o to ,że to jest złe ale po prostu nieprawdziwe szczególnie dla
prymitywnych szczepów.Feministki wywalczyły równouprawnienie i co??I nic.Nadal kobiety nie
garną się do polityki i tylko 10% z nich zostaje inżynierami itd.Wychodząc z błędnego
założenia,że mózg nie ma płci stwierdziły,że przyczyną tej sytuacji jest
wychowanie,uwarunkowania kulturowe i pojawiła się ideologia gender,która z nauką nie ma nic
wspólnego.Silne kobiety zaczynają dominować na ekranie.Co jest celowym
zabiegiem.Dziewczyna,która waży 50kg i pierwszy raz w życiu trzyma miecz zabija 100kg
zabijakę:)Śmiech na sali.Na stacji mamy w zasadzie 4 silne osobowości :kanclerz,była
kanclerz,lekarka,radny Kane. Na Ziemi jak na razie poznalismy dwa klany i rządzą nimi kobiety
no i przywódce górali.W 100. Bellamy i Clark,która notorycznie podważa autorytet tego
pierwszego dalej Raven i Octavia.Reszta facetów z wyjątkiem Lincolna to jakieś cioty.Mężczyźni
generalnie sa przedstawiani jako słabi niedolni do podejmowania trudnych decyzji osobnicy i
jest to celowe działanie.Ofensywa feministek trwa:)Niestety nie da się zmienic ot tak tego co
stworzyła ewolucja przez miliony lat.

evo_33

Nie udawaj,że nie wiesz o czym piszę.Nikt nie jest wybitny z powodu urodzenia ale może podejmować istotne dla mas decyzje.W tej dyskusji lepszy byłby przykład noblistki Skłodowskiej.

ocenił(a) serial na 6
evo_33

A gdzie ja napisałam o tej wyższości?
Co do płci mózgu to akurat się powołuję na naukowe badania, jest ich mnóstwo, książek na ten temat też. Poczytaj dzieła najznakomitszego neuropsychologa eksperymentalnego na świecie Michaela Gazzanigi, a zobaczysz, że mózg damski i męski różnią się zasadniczo, po udarze kobiety szybciej kompensują utratę funkcji w jednej półkuli drugą, a mężczyźni doznają głębszych zaburzeń, bo ich mózgi są bardziej zlateralizowane.
Płeć mózgu wcale nie implikuje wartościowania, natomiast na pewno wpływa na zachowanie i sposób podejmowania decyzji. Wybitność na pewno ma związek ze sposobem funkcjonowania mózgów, na co sama dajesz przykłady, bo Elżbieta I Tudor miała z pewnością 'męski' mózg w kwestii podejmowania decyzji, o czym świadczy historia.

ocenił(a) serial na 8
lolekk

"Nie wiem czy zwróciliście uwagę na fakt iż chyba w tym serialu jest więcej przywódczyń niż
przywódców.Nie chodzi o to ,że to jest złe ale po prostu nieprawdziwe szczególnie dla
prymitywnych szczepów" - to nie za wiele o historii wiesz, radzę się podszkolić, choćby dawny Biskupin, czy obecnie wiele afrykańskich plemion

Milovia101

Istniały plemiona ,gdzie dziedziczenie było w linii żeńskiej i to akurat było mądre, ponieważ ojciec jest zawsze domniemany ale nazywanie tego matriarchatem to duża przesada.Koncecja matriarchatu i bogini matki były wyssane z palca przez archeologów z początku ubiegłego wieku.Zwykłe hipotezy nie poparte żadnymi dowodami.

ocenił(a) serial na 8
lolekk

Częściowo masz rację, rzeczywiście na początku ubiegłego wieku nastąpił boom "bogini matki" i matriarchatu doszukiwano się wszędzie, temu nie przeczę - ale wg. najnowszych badań rzeczywiście były okresy w których istniał on w pewnym stopniu. Każdy z nas zwraca uwagę na inne aspekty serialu - mnie osobiście podoba się to, że w końcu bohaterowie nie są kryształowo czyści i nudni. Co do feministek to ogólnie kino amerykańskie (zresztą nie tylko) w ramach poprawności politycznej serwuje zupełną odwrotność, faceci nie mogą mieć racji, związki hetero zaczynają być piętnowane - masz być homo albo bi itd. , nordyccy bogowie są czarni :) itp. Ale czy trzeba tak wariować bo oto kobiety są tutaj przywódcami - za każdą z nich stoi jakiś mężczyzna. I nie, nie jestem feministką ale Ty brzmisz strasznie szowinistycznie. To tylko serial, zbyt Cię irytuje nie oglądaj. Ja nie krzyczę kiedy, główny bohater w filmie jest facetem i rządzi po męsku czasem bezsensownie - to tylko filmy.

Milovia101

Serial oglądam z przyjemnością a moja uwaga dotyczy tylko pewnych działań,za którymi stoją lewacy.Gdyby socjotechnika i pranie mózgu nie były skuteczne to nikt by ich nie stosował.Nie przyjmuję tłumaczenia,że to tylko filmy,ponieważ serial z dużą oglądalnością jest wręcz wymarzonym narządziem w rękach propagandystów.

ocenił(a) serial na 8
lolekk

Aha ty czyli kiedy przepenieni testosteronem faceci sa glownymi bochaterami postapokaliptycznych seriali to wszystko jest cacy ??:P Ale kiedy kobieta To zaraz jest wrzask FEMINISTKI !! FEMINISTKI!! i nie wazne ze dobry :P Proponuje wyjazd do Syri :) 100% meska dominacja :) Kraj mlekiem i miodem plynacy :)

ocenił(a) serial na 6
lolekk

Prezydentem na górze jest mężczyzna, komandorem wszystkich plemion "ziemian" też mężczyzna, oraz kanclerzem jest mężczyzna, a Radny Marcus Kane dowodzi po lądowaniu na Ziemi. Wydaje się że kobiety dostały głównie stanowiska oficerskie.

lolekk

zawsze kobiet było więcej na świecie ,więc co tu się dziwić doszukiwanie się jakiś poprawności politycznych itp jest aż nadto przesadzone

lolekk

Nieprawdziwe ? Bo tak było do tej pory ? Czemu każde odejście od schematu jest krytykowane...równie dobrze historia mogła potoczyć się inaczej i nie byłoby nic dziwnego w tym,że kobieta rządzi. Wielkie mi halo. To nie żaden feminizm tylko trochę inne spojrzenie na bieg zdarzeń. Kto wie może tak właśnie by było,gdyby to była prawdziwa historia. Może ich geny się jakoś przystosowały do walki o przetrwanie,może ewolucja poszła tam w inną stronę? To fantastyka do cholery ;) Oglądać serial i dostrzegać w nim szerzenie feminizmu,bo jakimś plemieniem rządzi kobieta to jak podejrzewać Bolka i Lolka o homoseksualizm.

LoveWordplay

Ewulucja trwa nieustannie ale zmiany sa raczej widoczne na przestrzeni setek tysięcy lub milionów a nie setek lat. Jesteś naiwna.Nie ma takiej opcji aby nastolatka(nastolatek) dowodziła dojrzałymi ludźmi no chyba,że to królowa:)

lolekk

Nie rozumiem, co w tym złego, w tym serialu raczej widać, że zarówno kobiety i mężczyźni mogą być przywódcami i nie ma tutaj żadnej różnicy między nimi. Płeć nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o bycie odpowiednim do tej roboty, ważne jest to, jakim człowiekiem się jest w środku. Niepokojące jest raczej Twoje zdanie, jakoby tak tworzona fabuła miała zły wpływ na kogokolwiek.

ocenił(a) serial na 2
elfka77

Płeć ma znaczenie i zawsze miała znaczenie, szczególnie w społecznościach prymitywnych. Dymorfizm płciowy nie jest wymysłem mizoginistów, którzy chcą powstrzymać marsz kobiet ku równouprawnieniu, ale faktem biologicznym. Po prostu różnimy się. Nasze mózgi też są inaczej zbudowane, co implikuje całą masę kolejnych wniosków.
Nie, kobiety, nie są gorsze, nigdy czegoś takiego nie powiedziałem, są po prostu inne. I jeszcze raz powtórzę: to jest fakt. A faktów się nie kwestionuje.
W społecznościach prymitywnych istniał tu czy tam matriarchat. Ale nie istniała nigdy społeczność, w której kobiety byłyby silniejsze fizycznie od mężczyzn. Istnieje mit Amazonek, ale nawet jeśli istniały społeczności kobiet-wojowniczek, to tylko dlatego, że mężczyźni ze względów religijnych bądź kulturowych pozbawieni byli możliwości rozwijania wojennego rzemiosła. W mitologii greckiej w świecie Amazonek chłopcy byli zabijani albo okaleczani.
W tym serialu niczego takiego nie ma. Mężczyźni teoretycznie są wojownikami. Słabszymi od kobiet albo im równymi, co jest absurdem.
Niedawno nasza mistrzyni Justyna Kowalczyk wygrała prestiżowy Bieg Wazów. W klasyfikacji kobiecej. W całej stawce amatorów i półamatorów zajęła znakomite 71 miejsce, najwyższe w historii tej imprezy jeśli chodzi o kobietę. Poprzednio najlepsza kobieta uplasowało się na miejscu 91.

per333

Taki fakt jak z koziej dupy trąbka, Twoje poglądy przypominają mi jedną scenę z "Parks and recreation", gdzie pewien emeryt uważał, że kobiety nie powinny być u władzy, gdyż przez okres i poród do ich mózgu dopływa mniej krwi, przez co myślenie idzie im gorzej x) Nie rozumiem, co złego jest w ukazywaniu silnych kobiet, akcja serialu dzieje się w przyszłości, nie zapomnij że na Ziemi wiele się pozmieniało. Zresztą z historii znamy mnóstwo wojowniczek lub przywódczyń, no a historia się jeszcze nie skończyła.

ocenił(a) serial na 2
elfka77

Masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Twoja płeć za to nie odpowiada, ale tak czy owak komunikacja z kimś jak Ty musi być siłą rzeczy utrudniona. Bez odbioru.

per333

Uff, całe szczęście, już się bałam, że będzie to nudna i bezsensowna dyskusja :)

ocenił(a) serial na 2
lolekk

To jest serial adresowany do dojrzewającej młodzieży.
Kobiety nie tylko są przywódcami, ale zwykle są też piękne i młode. Walczą lepiej od mężczyzn, znają techniki karate, judo, zapasów i taekwondo. To lata ciężkich treningów, ale tutaj nabywają umiejętności, które każdej z nich na igrzyskach olimpijskich dałyby złoty medal. W zasadzie od razu 4 złote medale: oddzielnie w karate, judo, zapasach i taekwondo. Gdyby do programu olimpijskiego wprowadzono kendo, to miałyby piąty medal jak w banku. Jako mistrzynie olimpijskie szkolone pod czujnym okiem sztabu trenerskiego, dbające o odpowiednią dietę wysokobiałkową oczywiście z każdym wygrywają, żaden stukilogramowy dryblas nie jest dla nich przeszkodą. Umiejętności tych ślicznych dziewczyn są tak duże, że w licznych walkach nie nabywają poważniejszych urazów, dzięki temu ich lica są nieskazitelnie gładkie, nosy proste, kości nienaruszone.
W kinie azjatyckim karatecy skaczą na wysokość czterech pięter, może te tutaj też potrafią. Nikt by się nie zdziwił, nikt by nie zaprotestował. Skoro można z orbity zlecieć na Ziemię w rakiecie balistycznej, to co za problem podskoczyć w walce na wysokość czwartego piętra? Bułka z masłem.

per333

Skoro serial tak bardzo Cię razi to go nie oglądaj, włącz sobie lepiej jakiś dokument lub film biograficzny, tam będziesz miał realizm pełną gębą :)