PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=689083}

The 100

2014 - 2020
7,5 77 tys. ocen
7,5 10 1 76904
7,5 4 krytyków
The 100
powrót do forum serialu The 100

Jak widzę oceny 5-6 i niżesz pod tym serialem to myślę o tych gościach i gościniach co wystawiają te komentarze -niespełna rozumu. Dobra wiem, brutalnie i lekko chamsko. Niech każdy wystawia jaką ocenę chce ale według mnie to jest jeden z lepszych seriali z gatunku S-F w historii kina w ogóle. Teraz zaczniecie mi wypominać jakieś stare dobre seriale czy kilka bardzo dobrych, bo oczywiście że takie były, ale nie w tym rzecz. Ja oglądam naprawdę dużo seriali i filmów... nie wiem, tak myślę że na bank będę w 10% jak nie mniej ludzi w Polsce (w populacji) co widziały dużo dobrych seriali, nie jestem ani stary ani młody bo mam 34 lata i ten serial jest obiektywnie, tak obiektywnie, nie subiektywnie jednym z najlepszych w ogóle seriali jakie widziałem w swoim życiu i jakie powstały. Mówią jednym z lepszych czy najlepszych mam na myśli jakieś obejrzane prze zemnie 50 topowych seriali (jak nie więcej) i ten serial plasuje się u mnie bardzo wysoko, nawet już pomijając gatunek S-F bo tam to pudło. Możecie mieć swoje zdanie ale i tak moje zdanie jest ważniejsze, bo jest bliżej prawdy obiektywnej ;) bo ten serial obiektywnie na pewno zasługuje na ocenę wyższą niż 5 i ci co dają takie oceny są niepełnosprytni umysłowo chyba albo cuś. Jeden z lepszych S-F ever. No proszę czekam, proszę mi podać w tym momencie jak jesteście tacy mądrzy, i ile to tych lepszych seriali waszym zdaniem od tego nie jest, lepszy serial? No jeśli już, to podacie jakieś 2-3 tytuły to i tak widziałem je pewnie a mówimy o serialu który wciąż jeszcze trwa. Serial jest super i proszę nie słuchać innych opinii ponieważ są one nierzetelne, nieobiektywne i po prostu nieprawdziwe.

ocenił(a) serial na 6
eliot84

Bliżej prawdy obiektywnej ? Ja interesuje się głównie lub tylko kinem ambitnym i artystycznym.
Jestem jednym z kilku największych kolekcjonerów takiego kina w Polsce. Osobiście tylko dwie osoby realnie poznałem z
większą kolekcją i znajomością kina. Jedna z nich ma 20 tysięcy filmów i zero rozrywkowego kina.
Na takie coś jak "The 100" ta osoba spojrzałaby z politowaniem :) Przecież z miejsca ktoś kto zna się na kinie wyrecytuje Tobie z
200 lepszych seriali, w tym 50 o 3 klasy lepszych :)
I co on czy ja mielibyśmy wyzywać wszystkich od ameb, bo mają mniejszą wiedzę filmową od nas ?

Tak jak 2/10 jest krzywdzące dla tego serialu to tak samo w drug stronę 8/10 jest bardzo mocno zawyżone.
Ten serial głównie jest dla młodzieży. Lekki serial pełen absurdów i niespójności.
Bardzo złe prowadzenie postaci i dużo dziur w fabule.
Ocena 8 jest bardzo zawyżona. Rozumiałbym 5/10 lub 6/10, ale 8/10 ? Serio ? Jeden z lepszych seriali science-fiction ?
Przecież bliżej temu serialowi do malin niż złotych globów.

To ile powinno wstawić się w takim razie najlepszym serialom, które najbardziej odmieniały oblicza tv i są bliskie perfekcji ? 15/10 ?
Twin Peaks, Sopranos, Prawo ulicy, Breaking Bad, Rzym itp.

Z seriali science-fiction dużo wyżej cenione są np:
X-Files 1993-2002 (mowa głownie o pierwszych 6 sezonach, gdzie serial zgarnął 5 złotych globów i miał też kilka nominacji)
Battlestar Galactica 2004-2009
Zagubieni 2004-2010
Westworld 2016-2018
Black Mirror 2011-2017
Utopia 2013-2014
Firefly 2002-2003

Seriale science-fiction:
The 100 - imdb 7,8
X-Files - imdb 8,7 (w latach 2001-2010 ocena była na poziomie 9,0)
Zagubieni - imdb 8,4
Black Mirror - imdb 8,9
Westworld - imdb 8,9
Stranger Things - imdb 8,9
Battlestar Galactica - imdb 8,7
Firefly - imdb 9,0
Orphan Black - imdb 8,3
Utopia - imdb 8,5

The 100 jest ponadto młodym serialem więc dopiero ocena pójdzie w dół.
A takim starszym serialom już obnizyła się o 0,4-0,6 od tego jaką miały, kiedy była emisja w tv i hype.

ocenił(a) serial na 6
returner

Do tego trzeba powiedzieć wprost - w serialu "The 100" jest przeciętny scenariusz, aktorstwo, dialogi.
Przynajmniej, gdy porównujemy do Topowych seriali.

ocenił(a) serial na 8
returner

Wypowiedziałeś się tak idiotyczne jak przewidywałem że się ktoś wypowie ale nie myślałem że nastąpi to tak szybko. Czytaj ze zrozumieniem, ja pisałem wyraźnie ze wśród "ogółu" gatunków the 100 jest za takimi serialami jak Twin Peaks, Sopranos, Prawo ulicy, Breaking Bad, Rzym itp. i jeszcze za 20 co najmniej innym. Co nie zmienia faktu ze jest to 30 serial wszech czasów. Napisałem to kolego wyraźnie. Teraz do kina S-F, napisałem ze jest kilka takich seriali i do nich zaliczam X-Files. Stranger Things dobry, ale były 2 sezony po 10 odcinków jak na razie (wiem będzie 3 sezon ale ciągnie się nagrywanie jak krew z nosa). Tak i to są te dwa lepsze choć X-Files nagrywali 20 lat temu kolego a ja mówiłem o tych kręconych "niedawno". Ale X-Files tak, tu się zgadzam, Stranger Things też ale jak pisałem krótki. Utopia - według mnie gorsza, Black Mirror, dla mnie serial słaby, nudny i dużo gorszy. Zagubieni? Hahaha serial dno według the 100, dno. Oczywiście trochę wyolbrzymiam ale chce żebyś zobaczył ten kontrast. Tego Orphan Black, Firefly, Westworld i Battlestar Galactica nie widziałem ale z tego co czytałem ten Firefly może być dobre, ten Batttlestar... może też nie najgorszy być. O Westworld i Orphan Black nie wiem nic. Nawet jak założyć ze te wszystkie 4 okazałyby się lepsze, w co wątpię, to przecież napisałem że jest to ścisła czołówka współczesnego serialowego S-F. O tym mówiłem właśnie, jeden z najlepszych seriali S-F i nigdy się nie zgodzę z notą 6, ani nawet 7 bo nie wymieniłeś nic, kompletnie nic i tylko utwierdziłeś mnie w przekonaniu ze mam 100% racji. Serial zasługuje na mocną 8 i możesz mi swoje głupoty pociskać ale nie masz racji. PS Sam siedzisz przed monitorem, czekasz z utęsknieniem i oglądasz każdy odcinek the 100. Ja dopiero wczoraj obczaiłem 1 odc 5 sezonu bo ja wolę jak już jest kilka odcinków niż czekać tydzień na każdy następny. Pozdrawiam i nota 6 dla tego serialu jest kpiną i ty sam to wiesz ale się do tego nie jessteś w stanie przyznać i tyle.

ocenił(a) serial na 10
eliot84

Dla mnie też The 100 to najlepszy serial Sci-Fi jaki oglądałem.