PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=846290}

The Chosen. Wybrani

The Chosen
2017 -
8,9 3,2 tys. ocen
8,9 10 1 3215
The Chosen. Wybrani
powrót do forum serialu The Chosen. Wybrani

Szok!

ocenił(a) serial na 8

IMDB 9,7/10 (14700 głosów)
Rotten Tomatoes 100% (critics) i 99% (audience)

Na całym świecie w samej aplikacji pyknęło już 110 mln wyświetleń. A w Polsce praktycznie nieznany. To dziwne. O ile oceny może przesadzone, to rzeczywiście serial rozsadza utarte schematy myślowe o znanych scenach Ewangelii, pokazując je trochę od kulis, proponując jak mogły wyglądać. Przy tym jest lekki, trzyma zdrowy balans między powagą a humorem. Niektóre teksty są wybitne, a jednocześnie nie robią z serialu jakiegoś głupiego sitcomu. To wciąż biblijny serial obyczajowy. Apostołowie są ludźmi z krwi i kości, kąsają się złośliwościami, bez nabożnych tekstów. Jezus oprócz tego że jest Synem Bożym, nie zapomina że jest człowiekiem, cieślą i że to jego zawód. A do tego mnóstwo smaczków, sprytnie poukrywanych w dialogach - znajomość Ewangelii daje dodatkową radochę w ich odkrywaniu.

Jestem pod wielkim wrażeniem interpretacji Ewangelii, której autorzy trzymają się naprawdę przyzwoicie.

jamoo

to ja poproszę o te dowody, email: wpiotreg@gmail.com

ocenił(a) serial na 8
toyminator

Tak się składa że cieszą się bardzo dobrymi ocenami krytyków i dziennikarzy piszących dla takich tytułów jak The Atlantic czy Wall Street Journal. Mają też wysokie oceny na dość wybrednym Rotten Tomatoes które preferuje kino niezależne, z wyższej półki lub art house. Serial jest wysoko oceniany bo jest to po prostu naprawdę dobra produkcja co jeśli chodzi o gatunek kina biblijnego graniczy z cudem. Oczarował publikę bez względu na wiek, poglądy czy wyznanie. Fenomen w pełni zrozumiały.

ocenił(a) serial na 10
toyminator

słaba recenzjusia , to taka sobie opińka , na szczescie nikogo nie obchodzi , w przecieiwństwie do Jezusa, on obchodzi ludzi

Magdalena_Barczyk_fw

idź się lecz , to tak samo jakby wierzyć że coś takiego była naprawdę co napisał Tolkien, Agata Christie, JKR czy Mohamet! :D

krevek

Na rotten tomatoes 100% od krytyków, to prawda. Od trzech i to z katolickich mediów.

ocenił(a) serial na 10
gaclav3

No proszę, a u nas 1290 osób oceniło średnio 8,9. Dlaczego Cię boli, że ludzie doceniają serial o Jezusie? Nie odpowiadaj mi proszę. Odpowiedz sobie. Nie gram w grę - ja Ci dokopię. To Twoja gra.

A Jezus żyje, uzdrawia. A przede wszystkim - zbawia. Tylko Wszechmocny może odpuścić nasze grzechy i uczynić szkarłat zła niewinną białością. Bo nas wykupił swoją Krwią.

Wszystkiego dobrego Śmieszku.

Uh_Huh

Odpowiem, bo mogę. Bo internet to nie kościół, w którym to tylko jeden koleś na ambonie ma prawo głosu oraz rację nawet kiedy jej nie ma.

Nie mam problemu z tym, że ktoś ocenia film w jakikolwiek sposób, bo każdy ma do tego prawo, na tym polega ten serwis. Zwróciłem jedynie uwagę na ewidentną manipulację o rotten tomatoes, gdzie ktoś podał średnią krytyków, nie uwzględniając, że było ich mniej niż palców i jednej dłoni zdrowego człowieka, a w dodatku żaden z nich nie był obiektywny poprzez wiarę, jaką wyznaje. Podobnie z resztą, jak większość ocen tutaj kierowana jest bardziej fanatyzmem religijnym (co widać po twoim komentarzu rodem z gry fantasy) niż rzetelną opinią na temat realizacji oraz wartości artystycznej serialu.

ocenił(a) serial na 10
gaclav3

https://www.filmweb.pl/search#/serials?orderBy=rate.desc&count=500%2C100000

ocenił(a) serial na 10
gaclav3

Kolego, pojęcia nie masz jakie jest znaczenie terminu "fanatyzm religijny". Czy faktycznie czujesz się lepiej, gdy nazwiesz fanatykiem kogoś, kto myśli inaczej niż ty i wierzy? Film obejrzałem, jest rewelacyjnie zrobiony, świetnie zagrany, wiernie oddaje ducha Ewangelii. Naprawdę arcydzieło. Zachęcam do obejrzenia. Taki właśnie jest Jezus. No w rzeczywistości Większy. No i dobra rada: nie bierz swojej niewiary za prawdę. To tylko twoje opinie. Sam wiesz czym kierowane.

ocenił(a) serial na 8
gaclav3

Warto brać pod uwagę fakt że bardzo przychylne oceny poleciały również od takich tytułów jak The Atlantic, Wall Street Journal i publiczności która nie preferuje tzw. "chrześcijańskiej paszy". Mnie ten gatunek zawsze przyprawiał o mdłości. Natomiast w przypadku The Chosen jak najbardziej podzielam zachwyt i rozumiem fenomen. To nie jest serial stricte dla wierzących (którzy i tak mieli problem z nazbyt wesołym Jezusem i zwyczajnymi apostołami). To jest wbrew pozorom bardzo uniwersalna i po prostu dobrze zrealizowana produkcja wyróżniająca się na tle innych ekranizacji życia Jezusa które są przepełnione patosem, sztucznością i kiczem.

ocenił(a) serial na 10
Uh_Huh

Boli ich, bo są nietolerancyjni i stronniczo lewaccy

krevek

Podoba mi się serial. Rola odtwarzana przez Jonathana Roumie trzyma zdrowy balans między powagą a humorem. Tak jak napisałeś wcześniej „oprócz tego że jest Synem Bożym, nie zapomina że jest człowiekiem”. Przynajmniej Jezus tutaj nie jest tak sztywny i poważny jak u Zeffirelliego.

ocenił(a) serial na 10
krevek

Jak nie ma gdzie obejrzeć to... gdzie obejrzeć?

ocenił(a) serial na 7
przemo_7792

S01 jest na netflixie