PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=556415}

The Event: Zdarzenie

The Event
2010 - 2011
7,1 3,9 tys. ocen
7,1 10 1 3900
5,0 2 krytyków
The Event: Zdarzenie
powrót do forum serialu The Event: Zdarzenie

Wytrzymałem do 8 odcinka. Naprawdę próbowałem. Chciałem dać szansę, ale ten serial to
jedna wielka kalka. Cały czas mam wrażenie, że ja juz to gdzieś widziałem
- sposób narracji choćby w "Damages" (i po trosze w "Lost")
- wielka tajemnica i spisek jak we "Flash Forward"
- a to poprawny politycznie czarnoskóry prezydent (dla jeszcze większej poprawności jest
kubańskiego pochodzenia), który praktycznie kieruje akcją i bierze sprawy w swoje ręce
("24") - czyżby takie to było zapotrzebowanie Amerykanów na wizerunek dziarskiego
prezydenta?
- a to znowu mamy sleeping cells powtykane na wysokim szczeblu, a atmosfera coraz
bardziej zaczyna przypominać skrzyżowanie "V" i "Fringe"
Bryndza Panie!
A do tego koszmarne dziury logiczno-fabularne. Widać że twórcy mają widza w du.. i się tym
kompletnie nie przejmują. Po prostu pchają akcję do przodu (w dodatku ślamazarnie) nie
bacząc na to że się to kupy nie trzyma.

bonzo

Trudno się nie zgodzic. Nawet słabe średnie Flash Forward było lepsze od The Event..

ocenił(a) serial na 8
digital8

kiedy 11 odcinek ?

digital8

Flash Forward słaby? There is no God...

ocenił(a) serial na 6
bonzo

Niestety, nie moge sie nie zgodzic. Pierwszy odcinek/pilot jeszcze dal rade. Pozniej ja dawalam szanse ale ten film to kalka wszystkich juz uzytych z sukcesem pomyslow... Szkoda. Mialam nadzieje na cos fajnego...

bonzo

I co z tego że kalka,mało kręcą takich seriali to i z pomysłami nie jest najlepiej ale ja lubię taką tematykę mam nadzieję że chociaż go skończą nim zrezygnują z kontynuacji z powodu braku oglądalności.Mnie się osobiście całkiem podoba i oglądam z przyjemnością,choć inni pewnie powiedzą że jest nudny i przewidywalny itd.

szarit

My też oglądaliśmy z przyjemnością tyle, że ktoś nam bez skrupułów odebrał!

matrixreload8

Niestety to prawda.. :)

ocenił(a) serial na 5
bonzo

Ja wytrzymałem do 9 odcinka. Sam się dziwię sobie, że aż tak długo dawałem szansę temu serialowi. Tam wszystko jest robione na siłę, niby coś się dzieje w każdym odcinku, jest akcja, ale całość jakaś bez klimatu, bez polotu, bez finezji, takie flaki z olejem... a najbardziej nie mogę zdzierżyć tego Seana Walkera. Nie widziałem tego gościa w innych rolach, dlatego zakładam optymistycznie, że to wina postaci, a nie aktora.

bonzo

jestem dopiero po obejrzeniu 1. odc. i nie wiem czy dalej zniosę te przeskoki w czasie..

użytkownik usunięty
stefaniak

lepiej sie jakoś zabezpiecz. weź chociaż chronometr do podróży w czasie, żebyś wiedział gdzie skoczyłeś.

bonzo

Hmm, no i ja mam podobna opinię. Przeciętniak idealnie pasuje do tego serialu, niby widać że była kasa na realizację, ciekawy w sumie pomysł ale kompletnie to nie wciąga, nie ma klimatu, zlepek sprawdzonych zagrywek z innych seriali. Ten serial nie ma własnego charakteru.

ocenił(a) serial na 4
Szarleej

popieram negatywne opinie o serialu w tym wątku, na razie dotrwałam do 7 odcinka, ale od drugiego z każdym kolejnym coraz mniej mi się chciało to oglądać.
Dialogi nudne, naiwne, kompletnie bez klimatu, najgorzej sceny Seana z Lejlą :/
Scenariusz bzdurny w wielu miejscach np. jak do budynku (w 6 odcinku), który później się zburzył, wchodził Lee to czy już wtedy prezydent z epiką nie powinni widzieć że Lee to zdrajca ? nie powinni się zastanowić co on tam już robi ? przecież obserwowali go, było to widać w scenie później jak wchodzili tam "komandosi", że mają widok dobrej jakości z kamery naprzeciw tego budynku.
Wiele wątków w niewytłumaczalny sposób sama się rozwiązuje np. w 7 odcinku jak mieli sprawdzać czy Lee jest obcym i jakimś dziwnym sposobem okazało się, że to Murphy, żadna scena nic nie wyjaśniła, tak po prostu się stało i akcja szła dalej :/ Widać, że scenarzyści nie mieli pomysłu zupełnie jak wyjasnić niektóre kwestie i po prostu je pomijali, mając widza za głupka, który się w ogóle nie spostrzeże.
A jak zobaczyłam te dziewczynki z twarzami dorosłych to już mam kompletnie dość dalszego oglądania.

Podsumowując serial nudny, oklepany, bez klimatu. Szkoda na niego czasu.

ocenił(a) serial na 9
Jami

Nieprawda.

ocenił(a) serial na 4
amberangelic

może coś więcej powiesz ?

Jami

Jak wytrwałeś do 7 odcinka to bądź uprzejmy nie wypowiadać się o całości , to dokładnie tak jakbys nie do końca opanowal tabliczkę mnożenia i chcial wdawac się w dysputy matematyczne!

ocenił(a) serial na 4
matrixreload8

obejrzałam jednak całość, ale podtrzymuje moje słowa, a czym bliżej końca sezonu tym jeszcze gorzej

A ty może być podał jakieś argumenty na przytoczone przykłady, bo to co powiedziałeś nic nie wnosi do dyskusji.

matrixreload8

Nie wiem po co ci tabliczka mnożenia w dysputach matematycznych. Przydaje się w podstawówce, ale później używa się samych "literek". To raz.
Dwa: czy jeśli film jest tak żenujący, że wychodzisz z kina po 15 minutach, to znaczy, że film jest dobry? 9 odcinków to prawie 7 godzin filmu, czyli dość by pokazać to co się ma najlepszego. Jeśli scenarzyści tego nie potrafią to powinni zmienić pracę i zapamiętać, że:
(a) ma się tylko jedną okazję na zrobienie pierwszego wrażenia,
(b) marnowanie 7 godzin widza by zaserwować mu trudny do przełknięcia wstęp jest kiepskim pomysłem,
(c) dobre seriale są dobre od pierwszego (ewentualnie 2) odcinka,

ocenił(a) serial na 9
matips

Może by nie robiono Cię w konia w kwestiach finansowych, byś dał się zwieść reklamie lub byś się nie pogubił jak Ci padnie smartfon. Podziwiam wychodzenie z kina po 15 minutach.

ocenił(a) serial na 9
matrixreload8

Mam wrażenie, że serial naprawdę ruszył od ok 11-12 odcinka - ucieczka kosmitów - wtedy zaczęła się taka akcja, że obejrzałem chyba z 8 odcinków na raz. Dla mnie rewelacyjny serial.

Jami

Przecież Lee "został" człowiekiem dzięki temu że Thomas przebrał się za lekarza i podmienił próbki krwi w szpitalu. Jak wychodził ze szpitala to uciął sobie pogawędkę z doradcą prezydenta w windzie. Do wielu wątków można się przyczepić, ale ten akurat był wyjaśniony.

ocenił(a) serial na 4
Peet

tak, to wiem, ale chodzi o zupełnie inną scenę: dlaczego murphy'ego uznali za obcego ? tego już nie wyjaślili, i to że na samym początku kariery Lee to Thomas podmienił próbki nie wyjasnia dlaczego w 7. odcinku przy ponownym sprawdzaniu Lee znowu nie uznali za obcego ? przecież wtedy z tego co pamiętam Thomas był w zupełnie innym miejscu.
Poza tym tak jak mówię, pewnie cieżko było im to sensownie wszystko wyjasnić, więc po prostu tego nie nakręcili, tak jak w wielu innych sytuacjach. Po prostu przeskoczyli z jednej sceny do drugiej mając nadzieję że nikt nie będzie na to zwracał uwagi.

Jami

Jeśli Murphy to ten gość co zamknięty był w bagażniku to też było wyjaśnione dlaczego jego obwinili o sabotaż. Jest scena w której Thomas zbiera odciski palców z jego samochodu i umieszcza je na fiolce z izotopem i podrzuca ją w kawiarence.

ocenił(a) serial na 1
bonzo

amen

bezpłodność twórcza autorów wzrasta proporcjonalnie wraz z kolejnymi odcinkami tego szajsu

albo mamy więcej uporu albo nadziei, od ciebie i wytrzymaliśmy do 10 czy 11 odcinka, ale aż boję się myśleć o ile bylibyśmy mądrzejsi gdybyśmy obejrzeli wszystko

bonzo

Możesz być bardziej konkretny co do dziur logiczno - fabularnych? A może po prostu serial wymagał za wiele myslenia i pogubiłeś sie troszeczkę? Jak raz na ruski rok pojawi sie inteligentny i ciekawy serial, który w dodatku dobrze rokuje na przyszłość to oczywiśie oglądalnośc spada gdyż gosposie domowe nie nadążają z przetwarzaniem informacji, żal proszę Państwa zmierzamy do ery zidiocenia kompletnego tylko "Moda na sukces" pozostanie w telewizji!!

ocenił(a) serial na 4
matrixreload8

Oczekujesz ode mnie że będę pamiętał p o13 miesiącach nietrzymającą się kupy fabułę? Gwarantuję Ci, że ogarnąłem wszystko, aż za dobrze. Najwidoczniej Tobie wyłączył się tryb myślenia i łykałeś wszystko jak młode pelikany.

bonzo

ja tak samo... oglądałem odcinek w odcinek, ale nagle po prostu nie zalezało mi,by wiedziec co sie dzieje dalej,.

bonzo

Niestety to samo zdanie...obejrzalam caly sezon, bo lubie taka tematyke, serial sredni, ale jak sie nie ma co ogladac to dobre i to...jak ktos jest fanem takich klimatow to obejrzy,mimo ze bez szalu..

ocenił(a) serial na 9
bonzo

Może i kalka, ale jak dla mnie to najlepsza kalka w SF jaką widziałem. Widać że stacji zależało na stworzeniu nowego "Losta", ale tu przynajmniej nie sprowadzono całej tajemnicy do jakichś źródełek. Dobra obsada (zwłaszcza w wątku prezydenckim), dobre tempo akcji (poza rwanym i zbyt często przeskakującym w czasie pilotem), ciekawi bohaterowie (tu też bryluje wątek prezydencki) i dobre zwroty akcji.

"Flash Forward" i nowe "V" ze swoją nietrafioną obsadą i kiepskimi dialogami pozostają daleko w tyle.

ocenił(a) serial na 8
Khaosth

A tam gdzie kalka, swietny serial i nie powiedzialbym ze FF czy V byly slabsze, cala trojka na wysokim poziomie.

ocenił(a) serial na 8
bonzo

Hmm podaj choc jedna kalke

bonzo

jak uwazasz ze ten serial jest dobry to polecam "Wrogie niebo" - Falling Skies.