Ten serial nie jest dla typowego polaka, każdy wie że większość polaków sprzeciwia się homoseksualnym parom, a jeszcze wychowującym dzieci to już szykują widły i pochodnie, mi się ten serial podoba, bo pokazuje prawdę, że homoseksualne pary mogą wychowywać dzieci, bez szkody dla nich.
Pewnie masz rację, dlatego raczej nie możemy się spodziewać tego serialu w polskiej tv. Skoro takie Glee leci po 23 w niedzielę.
Ja szczerze mówiąc "połknęłam" oba odcinki na raz i czułam niedosyt. Czekam na następne.
uważaj byś się nie zadławił/a tą poprawnością.....
moja opinia o tym serialu jest tutaj:
http://www.filmweb.pl/serial/Fosters%2C+The-2013-666613/discussion/po+pilocie+%5 BSPOILERY%5D,2218878
Zgadza się, to nie jest film dla typowego polaka, on przeznaczony jest dla typowego obywatela US. Instytucja męża, głowy rodziny została już tam dostatecznie ośmieszona i zdyskredytowana, a słowa jak mama i tata uznawane są za mowę nienawiści wobec tych, którzy maja homoseksualnych rodziców. Teraz pora wykazać, że biologiczni rodzice wcale nie są potrzebni, ba! oni nawet są źli. Dwie mamy albo dwóch ojców to zdecydowanie lepszy model rodziny. A jak ten serial pokazuje odebranie dzieci rodzicom to w gruncie rzeczy jest coś pozytywnego. Najpierw tym "złym" rodzicom, a gdy już społeczeństwo przywyknie to wszystkim, w imię równości. My (mam nadzieję) tego nie doczekamy, bo to jest dość długi proces, ale takie seriale to właśnie pierwszy krok to urabiania świadomości społecznej.
Masz rację, lepsi heteroseksualni pijacy niż homoseksualni kochający rodzice, tylko że problemem nie są homo rodzice, tylko homofobiczne społeczeństwo.
Chodziło mi o to, że lepsi homoseksualni niż dom dziecka, jeśli umieją zapewnić opiekę to w czym problem.
to oczywiste ,ze mama i tata z dziećmi to lepszy model rodziny,ale homoseksualny tez może być ok. Zwłaszcza , gdy rodzice hetero sa jakimiś alkoholikami albo po prostu się na rodziców nie nadają. Nie od dziś wiadomo,ze wiele par ma dziecko,a rodzicami z roznych powodów być nie powinni. To czy ktos jest wartosciowa osoba nie zalezy od orientacji.
Wierzę, że dobrze, że takie seriale ukazują się w Polsce, choćby tylko on-line. Mam nadzieję, że zobaczy go wiele młodziutkich ludzi i będzie on dla nich panaceum na homofobię. To właśnie film, muzyka i literatura mogą łamać krzywdzące stereotypy i otwierać na inność. Nie chodzi, żeby tą innością zarażać, ważne, żeby na nią otwierać i uwrażliwiać.
Myślę, że warto mieć trochę wiary w typowych Polaków. ;) Ja pochodzę z rodziny bardzo katolickiej i chociaż sama jestem niewierząca, to spełniam resztę kryteriów - choćby bardzo silne przywiązanie do tradycji i mocno zakorzeniony patriotyzm. Mimo to oglądam serial z rodzicami i wszystkim się bardzo podoba. Jest przyjemny, lekki, a przy okazji odzwierciedla większość sytuacji typowych dla domu pełnego dorastających dzieciaków, niekoniecznie nawet adoptowanych. Nieważne, czy rodzice są hetero, homo - serial promuje wartości pro rodzinne, co jest dość nietypowe we współczesnych produkcjach. Generalnie fajny, może nie wybitny, ale z pewnością spisze się na wieczorną posiadówę, gdy ma się ochotę po prostu zrelaksować po cięższym dniu.
Typowego, bo większość polaków jest homofobiczna, inaczej pis nie miał by takiego poparcia, wiem ze są w Polsce katolicy tolerancyjni, ale nauka kościoła jasno się wypowiada na temat takiej rodziny, jeśli ludzie w jakiś sposób nie zgadzają się z naukami z swoja wiary, to nie są wyznawcami danej religii, bo nie można z jednym się zgadzać, a z innym nie, bo tak na pasuje, z stąd tyle rozłamów chrześcijaństwa.
Co do poparcia PiS - fakt, mamy w Polsce całkiem sporo wykolejonej prawicy i niestety żadnej porządnej reprezentacji, bo szanowny Korwin Mikke, czy PO, to też farsa, a nie prawdziwa prawica. W każdym razie twierdząc, że ludzie, którzy nie zgadzają się z wszystkimi naukami kościoła, nie są wyznawcami danej religii, po prostu nie masz racji. Wszelkie religie ewoluowały na przestrzeni wieków, rozłamy (szczególnie chrześcijańskie, ale również np. Islamu) powstawały przede wszystkim na tle historycznym, z przyczyn politycznych. Te "różnice" (chleb przaśny, czy nie; celibat, czy nie), pełniły jedynie rolę dość trywialnych pretekstów.
Gdybyśmy mieli wychodzić z założenia, że ludzi, nie zgadzających się w 100 procentach z naukami kościoła, nie nazywa się jego wyznawcami, to katolicyzm wciąż istniałby w swojej pierwotnej wersji, a wierz mi, że tak nie jest. Niegdyś kobiety katolickie mogły modlić się jedynie w nakryciu głowy, bo tak stanowiło pismo. Idea trójpolówki wzbudziła spore wzburzenie, bo w Biblii ewidentnie napisane jest, że uprawa różnych roślin na jednym polu jest ciężkim grzechem. Niewiele się o tym mówi, ale tak jak wspomniałam, pochodzę z mega katolickiej rodziny i Pismo przerobiłam na wszelkie możliwe sposoby i pod każdym kątem.
Łał, kompletnie odbiegłam już od serialu... W każdym razie mentalność ludzi się zmienia, religia dostosowuje się do czasów, nie ma zbytnio innego wyjścia, dlatego proszę, nie odbieraj katolikom tego tytułu tylko dlatego, bo chcą popchnąć swoje wyznanie w dobrym kierunku.
Dokładnie , przynajmniej dla części. Ja osobiście bardzo lubię ten serial i nie mam z nim problemu. Tak samo jestem fanką modern family. Oba seriale pokazują nowy model rodziny w pozytywny i prawdziwy sposób. Fosters wychodzą do odbiorcy z poważnymi tematami i je uzasadniają a modern bardziej uczy przyzwyczajać poprzez śmiech. Masz racje co do glee to że leci tak późno. ale wracając do tematu pozostaje tylko mieć nadzieję że kiedyś nie będzie takich homofobicznych barier.
Ja tez jestem fanką Glee, Modern Family i The FOsters ;) I uważam, że super, że powstają takie seriale, z wplecionym motywem z ludźmi o homoseksualnej orientacji i nie tylko, takie które generalnie poruszają trudniejsze tematy i może przez nie część społeczeństwa ( ta mniej otwarta...) się wreszcie zacznie zastanawiać zamiast pitolić farmazony...jak np nieszczęsna posłanka Pawłowicz. Modern Family zdaję się też leciało w tv..ale ostanio nie widziałam. Też ubolewam, że wartościowe seriale/ filmy czy tez dokumenty lecą powyżej północy w tv, przynajmniej publicznej.
chciałabym żeby ludzi (najbardziej polaków) móc łatwo przyzwyczaić i edukować poprzez takie seriale jednak , albo ich nie zrozumieją, albo w ogóle nie obejrzą bo wbrew kościołowi. To się kiedyś zmieni jednak potrzeba na to dużo czasu
Nie, nie zmieni się, bo większość Polaków to nie są owieczki podążające za nowymi trendami z zachodu
Są to owieczki, posłuszne kleru i Watykanowi, bez własnego rozumu i to nie jest moda, osób LGBT jest tyle samo, co 100 lat temu.
Homoseksualizm to nie jest nic nowego, a tym bardziej trend z zachodu. Homoseksualizm jak i Heteroseksualizm idą w parze od setek lat , ale jeśli ktoś chce wmawiać sobie że to wymysł 21 wieku albo coś nowego zachodu to gratuluję
a może to heteroseksualizm jest nienormalny i nienaturalny? Bo pisali o nim w Biblii to wszyscy uznali to za normę - absurd prawda? to samo tyczy się homoseksualizmu - tak po prostu jest i tego się nie da zmienić czy wyleczyć