PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=743791}

The OA

2016 - 2019
7,2 33 tys. ocen
7,2 10 1 33135
6,3 14 krytyków
The OA
powrót do forum serialu The OA

...od razu wchłonąłem cały sezon. Nie ma sensu opisywać, a streszczenie jeśli pojawia się, jest idealne: Pojawia się dziewczyna... W sumie tyle wystarczy. ;)
Nie ma sensu porównywać. Jest to coś oryginalnego.
Realia "Hamerykańskie - USA" - da się przeżyć, bo jest to nienachalne.
Bywa mocny. Osoby o słabym sercu przed filmem ostrzegam.
Nie jest też gore-drastyczny, jak taki np. "Hannibal". Po prostu mocny.
Polecam. Nie daję 10tek prawie wcale nowym produkcjom.

ocenił(a) serial na 10
Wa770

Mnie urzekło to, co mógłbym określić jako najlżejszy i najprzyjemniejszy dramat psychologiczny - z jedną z najcięższych fabuł.
Bo rzeczywiście historia jest okrutna, smutna.... Brutalna. Ale pojawia się w niej tak wiele pięknych rzeczy, że ten balans jest idealnie wyważony. Postaci są prawdzie, żadna na siłę, nie ma zapychaczy fabuły. Każdy otwierany "wątek" (tudzież wspomnienie) dostaje wyjaśnienie. No cóż.. Prawie każde. Bo czasem i głową trzeba ruszyć podczas oglądania.
Niektórych ten cały nasycany mistycyzm irytuje. A mi się mega podobał, bo był bardzo wyjątkowy. Opis serialu sugeruje, że jest jak każdy inny. A tymczasem jest bardzo unikatowy.
Tak bardzo czekam na drugi sezon! Netflixie, spiesz się proszę!

ocenił(a) serial na 10
JamesTC

Heh, prawdę mówiąc nie wiem co miałoby być w 2gim sezonie, tak jak nie mógłbym zresztą przypuszczać jak zaskoczy mnie 1wszy.
Przypomniałeś mi. Miałem dodać właśnie to do opisu, że osoby takie jak ja - typowo zachodnio-materialnie myślące, które mają trudności w odnajdywaniu swojej duchowości, a czują że jest dla nich ważna - mogą się natchnąć tym filmem.

ocenił(a) serial na 10
Wa770

Tak! Zdecydowanie można się natchnąć i trochę tym wszystkim pooddychać. Fajne uczucie :)
Drugi sezon? Mogą pokazać te inne światy, wyjaśnić o co dokładnie chodzi z aniołami - bo wiemy mało. Czemu ona jest oryginalna. OA musi odnaleźć swoją rodzinę, a także wrócić po tych którzy zostali w jej rodzinnym mieście.
Dużo potencjał na drugi sezon jest jeszcze!