PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=876630}
7,1 25 tys. ocen
7,1 10 1 24922
7,0 43 krytyków
The Office PL
powrót do forum serialu The Office PL

1. W oryginalnym the office, miało się wrażenie, że to prawdziwe typy prosto z biura, sam wszedłem na filmweb aby obczaić aktorów bo byli normalnie jak normalni ludzie i nie znając ich w pierwszych minutach myślałem, że to prawdziwe biuro z prawdziwymi pracownikami, którzy coś się wygłupiają. Tutaj charakteryzacja oczywiście teatralna, makijaż jak do kolejnego polskiego serialu.

2. Gra aktorska również teatralna, widać, że jest to granie roli po kilku scenach w zwiastunie. W oryginale zaś jak wspomniałem wyżej - miałem mały mindfuk jak zobaczyłem pierwsze minuty serialu. Tu wystarczyła jedna scena aby zobaczyć grę aktorską, a nie autentyczne biuro, także aktorsko - słabo.

3. Nie oceniam tego przez wzgląd, że oryginał super to to musi być podobnie poziomem albo będzie 1/10 ale oceniam to na zasadzie czegoś zupełnie innego znając zamysł, zarys tego wszystkiego. Bo zamysł jest ten sam.

4. Zwiastun kompletnie mnie nie zachęcił do obejrzenia, nie rozśmieszył, nie zaciekawił. Raczej odrzucił przez powyższe rzeczy, a jeśli zwiastun kuleje to tylko mogę spekulować co dalej. Obejrzę jeden odcinek, max 2 i zobaczymy, w oryginale wystarczyło oberzeć te kilka minut aby już włączać zaraz następny.

5. Gdzie polski dwight? Chyba nie podołali :)

RezZer

Ja odniosłam wrażenie, że to chyba Woronowicz ma być tym polskim Dwightem. Tak wywnioskowałam z tego co mówi, ale też z jego ubrań (Dwight zawsze w tych charakterystycznych kolorach marynarki, koszuli i krawata).

RezZer

Ta teatralność polskiej gry aktorskiej mnie przeraża (od zawsze). No ale to tylko świadczy o aktorach. Że kiepscy.

Crazy_Ivan

Zastanawiam się ile w tym jest tego, że jesteśmy native speakerami i przy zagranicznych produkcjach tak tego nie czuć. Akcentowanie etc.

kon_ubraniokrad

Też o tym pomyślałem. Jak słyszę angielski nie jestem w stanie wychwycić wszystkich niuansów. W polskim... niestety jest to dla mnie bardzo irytujące.

RezZer

Muszę się z tobą zgodzić w każdym punkcie. Zapowiada się porażka.

ocenił(a) serial na 7
RezZer

Po obejrzeniu 2 odcinków mam takie wnioski:
1. Kobiety w polskich biurach w 2021 r. mają makijaż, chyba trochę inaczej to wygląda (wyglądało?) np. w Stanach, więc pewnie stąd ta różnica.
2. Gra aktorska może na nieco niższym poziomie niż w wersji amerykańskiej (brytyjskiej nie widziałem), ale czy grają sztucznie? Raczej nie, choć chyba trochę mniej czuć tej specyficznej atmosfery paradokumentu.
4. Nie powiem, żeby ten serial mnie powalił, ale po tych 2 odcinkach mam jakąś tam małą ochotę na więcej.
5. Nie ma polskiego Dwighta, bo to nie jest kopia 1:1 (choć w pewnym sensie jest nim Woronowicz). Część postaci jest podobna, część ma jakieś cechy osób z oryginału, ale nie są to ścisłe odpowiedniki.

neo01

Dobrze wiedzieć, jeszcze nie oglądałem

RezZer

Bez obejrzenia tyle komentarzy? Proszę się najpierw zapoznać z polską wersją, a potem się wypowiadać. Jest bardzo dobrze, mamy polskie realia, scenariusz jest świetnie napisany, minęło też 20 lat od pierwszego sezonu, więc argument o makijażu kobiet jest niedorzeczny.
Litości, oryginalne The Office (czyli brytyjskie) jest bez Dwighta. Teatralność? Połowę obsady widziałam w teatrze na żywo i jest różnica. Znam tych aktorów i tym bardziej doceniam ich role.

Prolka

Czy ty czubie oceniasz komentarze bez przeczytania ich? Napisane jest, że na podstawie tylko ZWIASTUNA, który jakby nie patrzeć wypadł tak jak go opisałem w tym temacie. Dziś ukończyłem właśnie pierwszy sezon i napisałem drugi temat, gdzie wałkuję, że jest to bardzo udana wersja Office'a. Jak znasz aktorów to pewnie siedzisz trochę w tym, a w tym trzeba znać dobrze j. polski, a na polskim uczą czytać ze zrozumieniem.

RezZer

I wybacz za czuba, ale ewidentnie szukasz zaczepki widząc, że to jedynie zdanie kogoś na temat zwiastuna a nie serialu. Co więcej, czołówka bardzej pasuje do filmu ala "film o dyskusji" bo nie rozumiem takto przesłania tej czołówki, nie mogę jej oglądać więc przewijam. Zresztą idzie to wydedukować po samej dacie komentarzy i tematu, przed otwarciem pierwszego odcinka zresztą.
Jak widać oceniłem na 8

RezZer

Jak mówisz o polskim, to nie "zwiastuna" a zwiastunu.

youmfasshole

Ale ja byłem słaby z polskiego, a tobie nie szkoda czasu na takie pouczanie o gramatyce?nie masz nic lepszego do roboty?

RezZer

No cóż, niestety widać. Nie, zawsze mam czas na poprawę osób. Zwłaszcza tych aroganckich