The Office PL
powrót do forum 1 sezonu

Zwiastun pierwszego sezonu był słaby, a potem po premierze masa recenzji przekonujących że jest inaczej. Obejrzałem - i to nie tylko moje wrażenie, bo obejrzała ten serial cała masa moich znajomych, fanów wersji oryginalnych zresztą - i doszliśmy do wniosku, że ten serial był dokładnie taki jak na zapowiadających go zwiastunach.

Za wyłączeniem 2-3 postaci w tle czuć sztuczność i odgrywanie scenek (coś co wersje UK i US maskowały dość dobrze, przynajmniej w początkowych sezonach). Humor w głównej mierze opierał się na dwóch typach dowcipów: a) Michał coś tam bełkocze gdy nie wie co powiedzieć (i tu widać przede wszystkim świetne zdolności Carella czy Gervaisa, którzy własnymi ad-libami byli w stanie pociągnąć każdy tekst jakimś dodatkowym żartem), b) ktoś powie coś co ma być poważne, a sekundę później dopowie coś co wywraca ten tekst do góry nogami ("kapitan dba o morale, dlatego orkiestra na Titanicu grała do końca", "nie lubię zmian, jestem żonaty 20+ lat. Ale 3 w separacji"), za każdym razem w ten sam sposób. Nic w tym zabawnego ani oryginalnego.

Drugiego sezonu nawet nie tykam i nikomu nie radzę.

ocenił(a) serial na 1
orvaldi

Jak to w przypadku wiekszosci polskich produkcji - polowa budzetu poszla na kłamliwą promocję.

ocenił(a) serial na 1
orvaldi

lepiej nie można tego opisać - sztuczność, niesamowity cringe i zwyczajnie brak komedii w komediowym z założenia serialu

orvaldi

Dokładnie tak, w wersji UK/US był cringe ale bawił (i nie była to jedyna os humoru), były tez relacje między pracownikami czy dużo spojrzeń w kamerę. Tutaj Michał wiecznie zapodaje jakieś suchary, dodatkowo podaje je w jakiś sztuczny teatralny sposób a reszta przewraca oczami i tak w kółko. Myślałam ze w 2 sezonie się to rozkręci ale jest tylko gorzej.

ocenił(a) serial na 8
orvaldi

trzeba być turbo dzbanem porównywać ten serial do USA, gdzie łączy te seriale tak naprawdę tylko tytuł. Twórcy już dawno mówili, że to nie jest na podstawie serialu USA. Dać trójkę to po prostu kpina. Wyjmij kija z dupy i daj chociaż nędzną szóstkę i nie pozuj na wielkiego znawcę kina

ocenił(a) serial na 3
matiz1992

Tak, nie powinno się porównywać seriali z tej samej franczyzy bazującej na tym samym pomyśle wyjściowym i przepisaniu głównych postaci... jasne. No ale oceniłeś ten serial na 8, więc głębokiej myśli się po tobie nie spodziewam.

ocenił(a) serial na 5
matiz1992

Nie jest na podstawie serialu USA ale prawie co odcinek są sceny z tego serialu 1:1 ściągnięte. Nie mówiąc już o drewnianym wątku romansu Asi i polskiego Jima.

ocenił(a) serial na 8
orvaldi

Oglądałeś amerykański The Office i skreślasz polski po pierwszym sezonie? Przecież ta sama sytuacja była w amerykańskim - pierwszy sezon zrażał a potem aktorzy coraz lepiej wchodzili w swoje role. Polskie biuro jest coraz lepsze. Czwarty sezon był świetny. A podchodziłem do serialu x wielką obawą 

ocenił(a) serial na 1
phelek1986

Musicie mieć coś z deklem by dawać temu polskiemu wytworowi więcej niż 3. Proszę nie porównujcie z amerykańskim bo to nawet nie ma podejścia

ocenił(a) serial na 8
mariusz_m_14

Wybacz, ale dla mnie problemy z deklem ma ktoś, kto specjalnie zaniża oceny jakichś produkcji.