Klaus mówi do Rebeki, że dostanie lekarstwo na wampiryzm od Caroline. W dalszej części serialu słyszymy, że tylko jak się zdecyduje to musi się do niej zgłosić. Zabrzmiało to tak jakby mogła je dostać od razu. I tu moje pytanie. Co z Damonem? Jeśli umiejscawiać to w czasie to jakoś od 12/13 lat dopiero jest człowiekiem.
Tak sobie myślę, że w "Pamiętnikach wampirów" na końcu nie pokazano ich jako staruszków, więc może się nie zestarzał, a jedynie zginą wcześniej.
Przypomnij sobie co się stało z Katherine jak Elena wepchnęła jej do gardła lekarstwo, momentalnie zaczęła się rozpadać i zaczęła powolnie umierać, koniec pamiętników to odpowiednik czasowy końca 4 sezonu The Originals. 5 sezon TO to jakiś upływ 5 lat od powstania szkoły Salvatorów, więc myślę że tyle przeżył Deamon. Druga teoria moja jest taka skoro Elena zażyła lekarstwo to może wystarczyło też od niej pobrać krew? Na Stefana zadziałało. :)
Ona zaczęła się rozpadać jak Sailas czy jak mu tam (ten od którego się zaczęło) wypił z niej lekarstwo by połączyć się z ukochaną (co się okazało, że była kotwicą i oszalała).
Ja upływ czasu liczę poprzez córki Alarica. W jednym z odcinków z Dżinem, mowa jest że Damon przestaje płacić na szkołę bo zajął się swoimi dziećmi wiec musi żyć.
Twoja druga teoria mi się bardziej podoba. Tylko nie wiem czemu sobie zakodowałam, że jeśli posiadacz lekarstwo przekazał go komuś to zaczynał się starzeć do wieku jaki powinien mieć w danym momencie bo już go w sobie nie miał. Dla tego też Stefan się poświęcił bo i tak by umarł, ale to nie logiczne jest by je stracić jedną strzykawką. Jeszcze coś było z Boni i Enzo, że mieli się razem zestarzeć i potem Damon miał przejąć lekarstwo. Nie chciałabym być scenarzystą bo bym psychicznie nie wyrobiła.
Wychodzi na to że z krwi osoby wyleczonej z wampiryzmu tutaj mam na myśli Elene, można było wyleczyć więcej ludzi, Bonnie pobrała krew dla Enza, potem miał jej zażyć Deamon a X lat później Rebeka, Uniwersum Pamiętników i TO nawet po tylu latach zaskakuje. :)
Przecież Stefan będąc jeszcze wampirem, zabił Enzo. Wyrwał mu serce, wtedy Bonnie podała antidotum Stefanowi, bo ją też chciał zabić i tak się obroniła. A Stefan jako człowiek przed śmiercią dał dawkę z siebie Damonowi
Dokładnie tak . Katherine nie zaczęła się szybciej starzeć przez lek od razu czy to nie wydarzyło się przypadkiem jak ktoś jej chciał podać krew wampirzą i tą wampirzą krew to przyspieszyła ? Na koniec jest pokazane że zarówno Elena jak i Damon idą jeszcze jako młodzi ludzie za rękę i Elena spotyka swoją zmarłą rodzinę + wiadomo że mieli dzieci w późniejszym czasie więc zarówno zakończenia the vampire diares nie rozumiem i tak samo the oryginals z tym że Rebekah miała jechać po lek