PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10050978}

The Pitt

2025 -
8,0 7,5 tys. ocen
8,0 10 1 7484
8,0 9 krytyków
The Pitt
powrót do forum serialu The Pitt

Zobaczyłem zajawkę serialu na Max, szybko skojarzyłem z ER i zacząłem oglądać licząc na to że to będzie kontynuacja starego dobrego ER.

Niestety już po pierwszym odcinku dobre wrażenie prysło jak wrzód na dupie dokładnie tak jak przy Mr. Robot kiedy zobaczyłem te nierealne adresy IP. W sumie to było do przewidzenia, niby to człowiek wiedział ale się łudził :(

Pełny opis w notatniku:
https://monogr.ph/67823c7a965d58dded564e46

ocenił(a) serial na 8
Frank_waters

Sorry, ale nie masz racji, zwłaszcza co do oceny serialu od strony merytorycznej (medycznej). Nie wiem też jakie ma znaczenie gdzie był kręcony, kto tam gra i gdzie grał wcześniej i w jakiej aplikacji jest zrobiona lista pacjentów itd. Serial jest prawie 1:1 kopią ER i w tym względzie się sprawdza, przynajmniej po 2 odcinkach.

ocenił(a) serial na 2
Frank_waters

UPDATE:
Na początku stycznia wystartował też drugi serial medyczny "Doc"
https://www.filmweb.pl/serial/Doc-2025-10069791

Po jednym odcinku jeszcze za wcześnie żeby cokolwiek powiedzieć ale będę się temu przyglądać chociaż nie spodziewam się wielkich rewelacji - Pierwszy sezon ma mieć 10 odcinków

Frank_waters

Ale bełkot

ocenił(a) serial na 7
Frank_waters

Po co to "nie znam się to napiszę"? Nie masz bladego pojęcia ani o działaniu ochrony zdrowia, ani zagadnień medycyny ratunkowej, a akurat w Stanach nie mają fioła nt RODO.

ocenił(a) serial na 2
sucinum

A skąd ty wykręciłeś RODO i CO to ma do rzeczy?

Frank_waters

A co Ci się nie podoba w tym serialu?

ocenił(a) serial na 2
JoasiaAsia

Przeczytaj cały opis pod linkiem, tam już dużo napisałem o negatywnych stronach The pitt.

A potem dla kontrastu obejrzyj sobie Włoski serial medyczny "DOC Nelle tue mani" który po 8 pierwszych odcinkach ogląda mi się dużo przyjemniej dlatego że:

a) Serial nagrywano w PRAWDZIWYM szpitalu a nie w puszce
b) Używają tam PRAWDZIWEGO sprzętu a nie atrapy CT / MRI / USG i innych
c) Lekarze mimo że są "tylko" aktorami zachowują się bardziej natualnie
d) Całkiem niezły "świeży" serial gdzie podczas oglądania nie masz wrażenia że "To już gdzieś było" / Tamto zerżnęli z Grey's anatomy / Ten przypadek to pamiętam z Dr. House

Oczywiście w DOC NtM też jest trochę błędów: W kilku odcinkach rozbieżność miejsc / niektóre sceny NP. elektrowstząs defibrylatorem niejako siłą rzeczy muszą być "udawane" tym nie mniej uwżam ten serial za warty obejrzenia.

Frank_waters

Po to jest forum, żeby na nim dyskutować, a nie reklamować swoje blogi. Zakładam, że powyżej wypisałeś najważniejsze elementy - żaden z nich nie ma dla mnie większego znaczenia. Trudno poważnie potraktować krytykę użycia rekwizytów zamiast sprzętu za setki tysięcy (po co?). Brakło argumentu, że nie tną prawdziwych ludzi prawdziwymi skalpelami ;)

ocenił(a) serial na 2
Frank_waters

UPDATE #2:

Ja nie mogę co tu się odjaniepawla - W styczniu mamy "wysypkę" seriali medycznych jak przy ospie wietrznej :) 2 seriale wyszły a teraz ma być jeszcze trzeci jakiś Koreański serial. https://asianwiki.com/The_Trauma_Code:_Heroes_on_Call

Na początku pomyślałem "Po co komu kolejny gniot" ale nie oceniajmy książki po okładce bo jeśli będzie zrobiony tak dobrze jak Squid game to było by ZAJ**IŚCIE

Frank_waters

Bo Squid Game jest dobrze zrobiony :D? Tam dopiero jest głupot że się w pale nie mieści

Frank_waters

Czytanie tej twojej śMiesznej recenzji to zwykle strata czasu. Piszesz jak jakiś niepociaszony frustrat i doczepiasz się do czegoś bes sensu i zrozumienai fabuły. A umówmy się, dużo jej jeszcze nie było, jak udało ci się zgubić? Czepianie się nagrywania z puszki i używania atrap sprsętu to wisienki na torcie.