PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177603
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Mam pytanie dla osób, które zaopatrzyły się w audiobooka oraz którzy przeczytali komiks. Czy warto
się w niego zaopatrzyć? :3 Zaznaczam że nie czytałem komiksu.

FigaZ

moim zdaniem warto, bo audiobook jest świetnie zrobiony, do tej pory audiobooki nie specjalnie lubiłem, lecz tu jest całkiem co innego bo masz prawdziwy podział na role, do tego muzyka w tle, jest klimat i warto się w niego zaopatrzyć.

ocenił(a) serial na 9
mars255

Z tego co pamiętam, w podobny sposób zrobiono "Narrenturm" Sapkowskiego, jeno mała różnica: Andrzej pisze książki, a tu mamy do czynienia z komiksem. Jak to się spisuje? Można prosić o jakąś konkretniejszą wypowiedź?

Grendel69

Dodano wiele efektów dźwiękowych, które brzmią naprawdę naturalnie i z łatwością możesz powiedzieć, że wystrzał z pistoletu, to wystrzał z pistoletu, zmiażdżenie mózgu zombiaka to zmiażdżenie mózgu zombiaka. Poza tym poza rolami, dodany jest narrator (który oczywiście jest w dźwiękowej adaptacji niezbędny, bo jednak obrazków nie masz), który jednak włącza się w bardzo niewielu momentach, bo tam gdzie tylko się da wszystko opisane jest efektami dźwiękowymi, dzięki czemu cały klimat, jeszcze podkreślany przez odpowiednią muzykę, jest zachowany,

Grendel69

może zamiast pisać, wrzucę link do pierwszego zeszytu http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HOVcxOXsoVA

FigaZ

Ja się zaopatrzyłem i powiem, że warto. Byłem trochę sceptycznie nastawiony do pomysłu przeniesienia komiksu na audiobook, ale zrobili z tego naprawdę rewelacyjne słuchowisko. Super zrobione są szczególnie efekty dźwiękowe, muzyka pasująca do klimatu, dobrze napisany scenariusz dla narratora (którego ograniczono do minimum, tak, aby mówił tylko to, czego nie da się przedstawić dźwiękowo i bardzo pomaga to klimatowi) i bardzo dobra gra aktorska. To, że nie czytałeś komiksu w niczym nie przeszkadza, bo wszystko jest zrobione w taki sposób, że czujesz całą akcję, fabułę i postaci. Szczerze polecam i są pogłoski, że już powoli szykują się do adaptacji tomu 3. i 4. Jak tylko go wydadzą, to od razu zamawiam bez wahania :)

ocenił(a) serial na 8
Kordassss

Temat dość stary, ale może ktoś mi odpowie.
Jak to się ma do podziału audiobooka.
Jeśli nazywa się Tom 1 i 2 to obejmuje on historię, która dzieje się w pierwszym i drugim tomie komiksu/pierwszym i drugim odcinku serialu? Czy może obejmuje większy zakres histori?

SatanSerduszko

Obejmuje akcję z 1 i 2 tomu komiksu (w sumie 12 zeszytów komiksu). Serial straasznie rozciągnął historię na początku, szczególnie na farmie gdzie spędzili cały sezon, a w komiksie to były bodaj 2 zeszyty (czyli może z pół godziny słuchowiska). Tom 2 kończy się w momencie w którym Rick z grupą znajdują więzienie, więc można stwierdzić że w porównaniu do serialu te 2 tomy to 2 pierwsze sezony.

ocenił(a) serial na 8
Kordassss

I o taką odpowiedź mi chodziło. Wielkie dzięki. Bałem się właśnie, że taki audiobookowy tom to na przykład 1 czy 2 odcinki serialowe, a to troszkę za mało jak dla mnie. A tu się okazuje, że to dość spory przedział czasowy. Zacząłem właśnie 3 sezon TWD, więc będzie w sam raz. Jeszcze raz dzięki.