PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177594
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Od razu zaznaczam, że nie czytałem (jeszcze) komiksu, także nie jestem znawcą
dalszych losów wszystkich bohaterów.

1. Finał był wg mnie był bardzo dobry oprócz ostatnich momentów. Kompletnie idiotyczna
jest reakcja większości na słowa Ricka o tym, że wszyscy są zarażeni (w końcu okazuje
się, że nie ma ratunku, że nawet jeśli niektórzy mieli jeszcze resztki nadziei to była ona
płonna). Wydaje mi się, że w takim momencie wszyscy powinni przeżywać chwilę
wyciszenia, konsternacji i rozważań odnośnie życia zarówno własnego, jak i swoich
bliskich. Jednak nie Carol zaczyna podpuszczać Daryla (na razie dzielnie się opiera ale
obawiam się, że w 3 sezonie może się złamać) przeciwko Rickowi. Mogli z tym poczekać
do 3 sezonu, a nie już teraz dawać jego zalążek (już wiemy wokół czego mogą kręcić się
następne odcinki.

2. Lori. Najpierw dowiaduje się, że Shane jest bardziej niebezpieczny niż wszyscy mogą
sądzić, potem zdradza Rickowi swoje obawy przed nim, następnie idzie do niego
(Shane'a) i dziękuje mu za wszystko (ratunek, itd.), jakby nie zdawała sobie sprawy, że on
może poczuć, iż jeszcze nie stracił jej całkowicie, no i na końcu kiedy dowiaduje się o
jego śmierci z rąk Ricka odtrąca go (Taa, czekałem tylko jeszcze na moment w którym
Lori powie Rickowi, że jednak kochała Shane'a)

Te dwie sceny lekko zepsuły finał, wiem oczywiście, że celem tego było zaciekawienie
widza jakie będą dalsze losy grupy, ale moim zdaniem wszystko mogło skończyć się (tak
jak pisałem) chwilą konsternacji, smutku i cicho wypowiedzianym stwierdzeniem, że
gdzieś tam w świecie musi znajdować się jakaś bezpieczna twierdza, azyl dla
wszystkich. W tym momencie kamera podniosłaby się w górę pokazując więzienie (czy
co to tam było).

ocenił(a) serial na 8
elbondo13

ta Lori jest mega beznadziejna, mam takie same odczucia jak Ty. Zachowuje sie jak gowniara ktora sama nie wie czego chce. Najpierw, sugeruje Rickowi, ze Shane to niebezpieczny psychol, ktory jest zagrozeniem dla niej, jej rodziny jak i calej grupy (przynajmniej ja to tak odebralam) a nastepnie odtraca Ricka, gdy ten przyznaje jej sie, ze go zabil. Jakie to w ogole ma znacznie? Przeciez zabił go w obronie wlasnej, gdyby nie wbił mu noza to przeciez Shane by go zastrzelił.. Moze wtedy ta dwulicowa szmata bylaby zadowolona? Poza tym, to, ze wszyscy sa zarazeni bylo oczywiste.

Nie moge sie doczekac 3 sezonu ! Serial jest swietny.

ocenił(a) serial na 4
krolowa_sniegu_2

Źle interpretujecie scenę zabicia Shane jak i poinformowanie Lori o tym fakcie. Ona nie strzeliła focha z tego względu, iż Rick go zabił, a o to, że Carl był świadkiem całego zajścia oraz, że dobił go przemienionego i został narażony na niebezpieczeństwo.

Co do Lori to zgadzam się w całej rozciągłości. Najbardziej wkurzająca postać w serialu jak i komiksie.

Jeżeli chodzi o powiedzenie faktu, iż każdy jest zarażony. Moim zdaniem, zakończenie było wręcz idealne oraz reakcja grupy jak najbardziej na miejscu. Rozumiem, chwila konsternacji itd, ale Rick przemilczał ten fakt, o co każdy mógł być wkurzony. Jak to się mówi, wszystko ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony powinien im powiedzieć o tym aspekcie, ale z drugiej po takiej informacjo grupa mogła by się rozpaść.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

ona wgl sama nie wie czego chce i o co 'strzela fochy' . :P

ocenił(a) serial na 4
krolowa_sniegu_2

Powiem Ci szczerze, że w komiksie Lori była wkurzająca również, jednak serialowa wersja przechodzi wszelkie pojęcie i jest kompletnie nie do zniesienia. Nie dość, że taki ma charakter, to na dodatek aktorka odgrywająca tą postać posiada zero jakichkolwiek umiejętności co jest podwójnie dobijające.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

szkoda tylko, ze Shane przez nia zfiksował, mogl sobie znalezc inny obiekt zainetersowania np Andree.. tworzyli by fajna pare:D

ocenił(a) serial na 4
krolowa_sniegu_2

Jeżeli chodzi o postać Shane to ten temat wolę omijać szerokim łukiem. Mimo tego, iż ten bohater był w pewnym sensie ciekawy to drażnił mnie jeszcze bardziej niż wspomniana Lori. Może z tego powodu, że preferuję raczej główne postaci podobne do Ricka. Co do możliwego związku pomiędzy nim, a Andreą. Jako czytelnik komiksu, zdecydowane nie. I jeden i druga całkowicie się od siebie różnią. Jedyne co ich łączy to chęć przetrwania, jednak ich wyobrażenie w tej kwestii jest diametralnie inne. Oczywiście cały czas bazuję na komiksowej wersji. Andrea jest osobą, która podąża z rozsądkiem nie czyniąc krzywdy innymi. Nawet w kryzysowej sytuacji potrafi wydedukować najlepsze dla wszystkich rozwiązanie. Jej idee nie miałby by racji bytu w świecie Shane, tak samo jak ten związek. Już prędzej związałaby się z Rickiem. SPOILER SPOILER (nie wiem czy czytasz komiks) W wersji papierowej od dłuższego czasu mają się ku sobie, z czego jestem zadowolony gdyż pasują do siebie na każdej płaszczyźnie.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

masz troche racji, swiat Shana to swiat pozbawiony zasad, moralnosci i uczuc, idealnie odnajdywal sie w realiach 'po apokalipsie'.. Wypowiadam sie tylko na temat serialu, komiksu nie czytałam. Widze, ze ty czytasz, wiec moze powiedzialbys mi, czy sa szanse, ze ta beznadziejna Lori zniknie xd ?

ocenił(a) serial na 4
krolowa_sniegu_2

Tak i to w dość dramatycznej scenie. Ale nie chce zdradzać pewnych szczegółów, gdyż zepsuje Ci to później odbiór sezonu 3.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

cieszy mnie to, ze w koncu jej zywot sie zakonczy ;D

ocenił(a) serial na 4
krolowa_sniegu_2

Znaczy tak jest w komiksowej wersji. Jak będzie w serialu? Nie wiadomo. Autorzy wieloma rzeczami nas zaskoczyli np. śmierć Sophie czy Dale'a abo zmniejszenie liczebności rodziny Hershela. Ja osobiście liczę na to, że jednak ją uśmiercą gdyż jest to kluczowy moment dla samej fabuły jak i przemiany Ricka.

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

Na którym zeszycie kończy się drugi sezon ?

ocenił(a) serial na 4
czesiol

Podajże 12, a obecnie już wszyło 98 zeszytów więc do dopiero tzw. wierzchołek góry lodowej.

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

a wiesz na ile sezonów został podpisany kontrakt ?

ocenił(a) serial na 4
czesiol

Z tego co słyszałem, to na razie planowane jest 5 sezonów. Jeżeli publiczność nadal będzie się utrzymywać na poziomie 7mln to na pewno będzie ich więcej. Słyszałem również, iż AMC anulowała kilka innych projektów, więc można się spodziewać, że na TWD zwiększą się fundusze, a co za tym idzie jakość serialu o dużo się podniesie. No i co najważniejsze, to projekt ma już stałego reżysera i scenarzystów.

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

Serial jest ok, pierwsze odcinki trochę tak oglądałem z ciekawości potem wsiąknąłem jak gąbka;D

ocenił(a) serial na 4
czesiol

Ja osobiście serial zacząłem oglądać dzięki aktorce Laurie Holden. Później dowiedziałem się o komiksie, kilku jego spinn-off'ach, teraz i grze, na dodatek LH gra moją ulubioną postać z dzieła Kirkmana. Uniwersum TWD pochłonęło mnie całkowicie. Szczerze, to nie wyobrażam sobie, abym mógł po prostu przestać sprawdzać jakieś newsy itd. tak samo, jak nie przyjmuję do wiadomości, iż Kirkman mógłby zakończyć serię.

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

a mały spoiler będzie coś jak "lekarstwo" czy cały czas się opiera na Survivalu przez te 94 tomy ?

ocenił(a) serial na 4
czesiol

W uniwersum Kirkmana jak dotąd nie poruszona została sprawa lekarstwa i raczej już nie będzie. CDC w serialu to jedynie dodatek urozmaicający całość i sposób w jaki Rick dowiedział się o tym, iż każdy jest zarażony. W komiksie wyglądało to trochę inaczej.

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

Czyli wniosek - Wszyscy i tak umrą ?

ocenił(a) serial na 4
czesiol

No coś koło tego :) Ale to raczej nie nastąpi szybko.

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

W wersji anglojęzycznej jest rzeczywiście 98 tomów, ale one są króciutkie. Polski wydawca łączy je i tak z sześciu tomów oryginału powstaje jeden wielgachny polski tom. Te osiem tomów które wydano w Polsce to więc tak na prawdę aż 48 tomów oryginalnych. Więc prawdopodobnie całkiem przypadkowo jeden sezon serialu to jeden polski tom (czyli sześć ang.)

elbondo13

Dokładnie tak samo pomyślałem po obejrzeniu finału, byłem tym troszkę zniesmaczony. Zakończyli to koszmarnie...
Jeszcze gorszym posunięciem była śmierć Dale, najbardziej sympatycznej postaci w serialu(jak dla mnie), ale to już raczej zarzut, który powinienem chyba kierować pod adresem komiksu (którego jeszcze nie czytałem).

ocenił(a) serial na 8
Pan_Kapitan

W komiksie Dale dłużej się trzymał :)

mareczekp2

|"Carl był świadkiem całego zajścia oraz, że dobił go przemienionego i został narażony na niebezpieczeństwo. " Dlatego Lori była wkurzona..

Hm no ale przecież Carl tam przybiegł sam, to ona powinna być wkurzona na siebie, że nie umie dziecka upilnować, a jednocześnie powinna pocieszyć się tym, że przez jej niedopilnowanie, Carl uratował Rickowi życie tak jak by... (tak jak by, bo Rick może by się odwrócił, w końcu nie jest głuchy i go jakoś powalił)
p.s
Chciałem zapytać, pamiętam jak lekarz mówił do Ricka, że wszyscy są zarażeni, ale jak do tego doszło?
W powietrzu jest wirus? czy jak?

Skończyłem 2 sezon - rewelka
Ale to nie koniec dla mnie na dziś, idę jeszcze walczyć z hordą zombie, dziś chcę wcielić się w Deryla, zobaczymy czy się uda :D
Wczoraj jako Rick przetrwałem dość długo :p
dobranoc :)

ocenił(a) serial na 8
guli_radom

Ani w serialu ani w komiksie nie wyjaśniono skąd się wziął ten wirus. Myślę że nigdy tego nie wyjaśnią.

mareczekp2

Źle sformułowałem pytanie...Nie chodzi mi o to skąd w ogóle wziął się pierwszy zombie, tylko czemu każdy człowiek na ziemi jest zarażony skoro większość nie została nigdy nawet zadrapana, czemu np. Shane zamienił się w zombie

ocenił(a) serial na 8
guli_radom

Najprawdopodobniej wirus jest w powietrzu, jednak napewno wiemy że zadrapania i ugryzienia powodują śmierć, która jest katalizatorem do przemiany. Nieważne jaka, byle bez uszkodzeń mózgu.

mareczekp2

Zadrapania i ugryzienia wiadomka, a Mareczek czytałeś komiks?
Jeżeli nie to niech ktoś proszę wypowie się czy w komiksie o tym coś wspominają
Tylko najlepiej bez dokładnych szczegółów, zastanawiałem się czy zacząć czytać komiks, bo nie mogę się doczekać na 3sezon, ale niee.. odpuszczam, oglądając nie chce wiedzieć (Może nie całkowicie, ale po części) co będzie lub co najprawdopodobniej będzie dalej ...
Czas spać, dziś będę Glenem :E
Dobranoc.

ocenił(a) serial na 4
guli_radom

Po pierwsze: CZYTAĆ KOMIKS!!!! :) Przy tym serialu to jest wręcz niemożliwe, aby się z nim nie zapoznać. Zmienia w ogóle zapatrywanie na telewizyjną wersję, a co najważniejsze w pozytywny sposób. Wiadomo dlaczego Rick na tym etapie serialu jest taki a nie inny itd. Poza tym później jest świetne porównanie między jednym a drugim. Można się zastanawiać czy dobrze zrobili tak ciągnąć dany wątek itd. Dodatkowo w serialu jest dodana masa rzeczy. Producenci nie trzymają się strict do komiksu. Główna oś jest urozmaicona o ogromną ilość smaczków.

Co do infekcji, to od 2004 roku czyli czasu wyjścia pierwszego zeszyty, aż do teraz nie wspomniane zostało jak doszło do zarażenia każdego człowieka. Po prostu padło stwierdzenie, że wszyscy są zainfekowani i tyle. Moim zdaniem to jest największym plusem uniwersum TWD, z tego względu, że my jako widzowie/czytelnicy cały czas zastanawiamy się na przyczynami epidemii. Tu na forum tworzyliśmy już wszelkie możliwe teorie, od wspomnianego wirusa w powietrzu, przez mutację jakiś cząstek/mikrobów w organizmie, do nawet ataku KOSMITÓW xD Tak więc ta kwestia nigdy nie zostanie wyjaśniona. No chyba, że Kirkman postanowi zakończyć komiks i ni stąd ni zowąd powie dlaczego.

Co do śmierci Shane, to jak wspomniałem wszyscy są zainfekowani. Nie ma znaczenia, czy zostanie się ugryzionym czy np. postrzelonym. Obie te rzeczy powodują tzw. śmierć przejściową. Następuje zatrzymanie pracy wszystkich narządów, po czym do akcji wchodzi nasz wirus, który do pracy przywraca jedynie mózg, a taki delikwent, jak już każdy wie, kieruje się jedynie jedną potrzebą, czyli zaspokojeniem niezaspokojonego głodu.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
tomb2525

ja też się dziwię, dlaczego oni usuwają

informacje o ukazaniu się tłumaczenia Dziubluni powinny być podawane w głównym wydaniu wiadomości
niech się naród cieszy i ma igrzyska

ocenił(a) serial na 8
Dziubla

Tak korzystam, wielkie dzięki za info potem sprawdzę:)