PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177588
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Dlaczego Shane (po tym jak Rick go zadźgał) przemienił się w Szwendacza??? Przecież
żaden zombiak go nie ugryzł? Czy coś ominęłam?

ocenił(a) serial na 4
liza3009

tak, na oko z 45 min... oglądaj uważniej

ocenił(a) serial na 4
liza3009

Postaram się Ci jak najlepiej wszystko wytłumaczyć. Od pierwszego sezonu wiadomo, że wszyscy są zarażeni więc tak czy siak po śmierci każdy przemieni się w zombie. Aby do tego nie doszło należy zniszczyć główny ośrodek kierujący całością czyli mózg. Jak wiadomo Rick nie strzelił do Shana tylko zabił go nożem a na dodatek dźgnął go w klatkę piersiową, co doprowadziło do śmierci "przejściowej". Doszło do zatrzymania pracy narządów wewnętrznych i w tym momencie zaczął działaś wirus. Jak już wspomniałem każdy jest zarażony więc kontakt np. z krwią zombie nic nie robi, tak samo jak położenie na sobie takiego trupa. Co do zadrapań to nie wiadomo jakie mają one skutku, bo to tylko przypuszczenia, ale natomiast ugryzienia to już inna sprawa. Owe ugryzienie wywołuje tą tzw "śmierć przejściową" do której doprowadza nie działanie wirusa, a wysokiej gorączki, której organizm nie jest w stanie znieść.

ocenił(a) serial na 4
tomb2525

Moja wypowiedź skopiowana z innego tematu ponieważ takowych było od groma i jeszcze trochę. Mam nadzieję, że wyjaśniłem wszystko dość klarowanie. Ewentualnie można pytać. I tak nic nowego na forum TWD się nie dzieje.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

Dzięki za wyjaśnienie! Teraz już pamiętam, że faktycznie w którymś odcinku pierwszego sezonu padło takie stwierdzenie, że wszyscy są zarażeni... Już wszystko wiem, hehe. Dzięki raz jeszcze ;-)

liza3009

w sezonie 1 nie padło taki stwierdzenie... tzn padło, ale my tego nie słyszeliśmy - doktorek szeptał to Rickowi

ocenił(a) serial na 7
liza3009

prawdopodobnie to wirus powietrzne po śmierci stał sie zombiaki...

veniom

Ja tam natomiast nie rozumiem tego, że skoro i tak wszyscy są już zainfekowani to czemu od ugryzienia można się aktywować. Wirus i tak już krąży w krwiobiegu, ugryziony może być ledwie draśnięty, a i tak w przeciągu najwyżej godzin się przemieni. Niezbyt to logiczne lub też po prostu niedopowiedziane.

ocenił(a) serial na 4
Jaq87

Było wspomniane, że ugryzieni mają bardzo wysoką gorączkę. Po prostu umierają po ugryzieniu (pierw są chorzy) i się przemieniają.

ZiD0

No tak tylko od ugryzienia ludzie nie dostają gorączki. Mógłbym zrozumieć gdyby po prostu mieli syf w gębie, dochodzi do zakażenia i umierają, ale to też naciągane IMO, bo nie można powiedzieć, że osłabiony organizm się podda, przykładem jest murzyn co się zadrapał o samochód i ledwo przeżył, a mimo to nie zmienił się.

ocenił(a) serial na 4
Jaq87

Zadrapanie o samochód a ugryzienie przez zombie to co innego :) Chodziło mi o to, że ci którzy zostaną ugryzieni dostają gorączki, w wyniku której umierają... Potem powracają, już jako zombie. Nie wiem czemu temu przeczysz w pierwszym zdaniu.
Choć faktycznie, sporo innych rzeczy jest naciąganych w tym serialu, stąd dałem mu 6.

użytkownik usunięty
ZiD0

A ja uważam (chyba po raz pierwszy), że serial jest jak do tej pory lepszy od komiksu chociaż komiks w sumie bardzo się różni od filmu. Na początku nie doceniałem tego, że postawiono w filmie bardziej na odczucia, przemyślenia ludzkie i wywody na temat bezradności, zniechęcenia do życia w takim świecie ale to własnie wyróżnia obraz i dodaje smaczku. Sezon II po prostu mnie solidnie rozbił uraczając mnie takimi zwrotami akcji szczególnie przy końcówkach każdego z odcinka.

ocenił(a) serial na 4

Z komiksem nie miałem styczności, za to gra na podstawie komiksu mi przypadła do gustu.

ocenił(a) serial na 8
ZiD0

Komiks świetny polecam.

ocenił(a) serial na 7
mareczekp2

a podaj mi jak nazywa komiks:D:D

ocenił(a) serial na 8
veniom

yyy Walking dead komiks. Po polsku żywe trupy ale mało rozdziałów jest po polsku, tylko te początkowe. Ale dalej jest spoko wystarczy podstawa z angielskiego. Wpisz w googlach ja ściągałem z c homika.

użytkownik usunięty
ZiD0

@ZiD0 j
Na FB ABC pracuje nad grą ale ty mówisz o czymś w co grałeś więc to 2 różne gry.
Jaką nazwę nosi gra o której mówisz?

ocenił(a) serial na 4

http://www.telltalegames.com/walkingdead

Gra jest podzielona na 5 epizodów, póki co, wyszedł pierwszy (26 kwietnia bodajże).

użytkownik usunięty
ZiD0

Kupując ją teraz otrzymuje gwarancję bezpłatnych aktualizacji o kolejne epizody?

ocenił(a) serial na 4

"Na chwilę obecną w grze jest tylko pierwszy epizod, kolejne ukażą się niebawem i będą dostępne od razu w grze."

użytkownik usunięty
ZiD0

Z tego co widzę na Playstation Store Epizod 1 kosztuje 18 zł a przepustka na cały sezon 69 zł.

ocenił(a) serial na 4

No, więc masz dwie opcje. :)

użytkownik usunięty
ZiD0

Wydaje mi się że to takie naciąganie na kasę ze względu na popularność serialu jak i komiksu co do komiksu to sam autor z tego co wyczytałem nawet nie zna zakończenia swego dzieła więc mniemam, że komiks, serial jaki i gra będzie totalnym tasiemcem do póki nie straci na zainteresowaniu, co do samego komiksu to powiem szczerze, że zaczął już mnie męczyć przy 4 zeszycie a każdy z zeszytów ma po ponad 100 stron.

ocenił(a) serial na 4
Jaq87

T-Dog ledwo przeżył ale nie umarł, a to zasadnicza różnica. Ugryzienie wywołuje wysoką gorączkę, której w żadnym wypadku nie można zbić. Organizm nie wytrzymuje tak wysokiej temperatury i przestaje funkcjonować. Jak napisałem doprowadza to do tzw. śmierci przejściowej.