Jestem po drugim sezonie kiedy bohaterowie dowiedzieli się, że każdy z nich jest nosicielem
tego tajemniczego wirusa. Wychodziłoby na to, że podobnie jak w przypadku HIV jest on nie
groźny dopóki ten się nie "obudzi". Jak się domyślam "zombie virus" jest nieaktywny dopóki
organizm żywego człowieka go hamuje, a dopiero po jego śmierci wirus ten może się już
"obudzić" i "ożywić" martwe ciało.
W takim razie samo ugryzienie szwendacza nie powinno być od razu skazaniem na
szwendanie się człowieka - chyba, że zostanie mu odgryziony kawałek szyi :)?
Już nie pamiętam, ale w serialu chyba były sceny gdzie bohaterowie zostali nie tak poważnie
ugryzieni np. w rękę, a mimo to umierali przemieniając się w zombi. To byłoby nie logiczne.
No chyba, że taki szwendacz w momencie ugryzienia przekazuje jakieś enzymy, które budzą ten
wirus zamieszkały już w ofierze?
Jakie jest Wasze zdanie?
Pewnie w ślinie zombi jest wirus, który uaktywnia chorobe u ugryzionego, jak pamiętasz ugryzieni dostawali gorączki, która ich zabija, następnie budzą sie jako zombie. Gorączka pojawia się gdy organizm się broni, a ponieważ wirus jest zbyt silny , ciało zbytnio się nagrzewa, aż w końcu umiera.
@luis11 - guzik prawda.
@JacQu - naprawdę chcesz, żeby ktoś popsuł Ci zabawę w oglądaniu serialu? Pod koniec drugiego sezonu Twoje wątpliwości zostaną bardzo dobrze rozwiane. Jedyne, co mogę Ci powiedzieć, to to, że ugryzienie nie jest bezpośrednią przyczyną przemiany w zombie.
A, przepraszam, jestem zaspany i nie przeczytałem ze zrozumieniem Twojego tematu ;) JacQu, odpowiedź jest bardzo prosta, kontakt ze zgniłym, martwym ciałem może wywołać nie lada problemy. Takich wywodów było od groma. To nie wirus, a kontakt z "padliną" doprowadza do śmierci.
gorączka pojawia się bo dochodzi do zapalenia krwi poprzez ugryzienie a jak wiemy trup ma w sobie całe tabuny bakterii które ma każdy zmarły (ten normalnie leżący na cmentarzu) plus ma jeszcze dodatki w postaci rozkładającego się mięsa swoich ofiar, więc samo to ugryzienie może prowadzić do śmierci co potem skutkuje aktywacją wirusa, zombie to coś podobnego do warana z komodo, jak użre i nic nie zrobisz to umrzesz w męczarniach.