PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177165
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

SPOILER :)
Niech ktoś mi wyjaśni bądż wysnuje jakieś sensowne wyjaśnienie na czym polegałbym konfilkt pomiędzy Rickiem i Gubernatorem :)
Czemu mialbym Gubernator chciał zlikwidować Ricka i jego grupe ?
Przecież :
-ich obozy są oddalone od siebie ,mają wystarczające miejsce do rozwoju ,swoje Lebensraum :D
- Rick ma więzienie ,Gubi ma Woodbory ,każdy ma swoje zabawki ,po co Gubernatorowi zdobywać więzienie jezeli ma świetnie wyposażony kompleks-osade w Woodbory? wiezienie na pewno nie jest lepsze ,a jezeli tak czy opłaca się ryzykować ludzi ,sprzet do walki o więzienie ,nie mowiąc o transporcie tego wszystkiego do tego miejsca??
- problem władzy ,tak jak wspomniałem ,Rick ma więzienie i swoją grupę , Gubi swoją , Ricka raczej nie interesuje przewodnictwo w innej grupie :) a Rick nie stanowi dla Gubiego takiego problemu jak 10 uzbrojonych po zeby żołnierzy którzy nie mają gdzie się podziać :))
-Merle by raczej nie namówił na atak na więzienie motywująć to tylko zemstą na Ricku
Ps Komiksu nie czytalem ;d ,z góry dzięki za sensowne odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 7
DAWIDHACZKUR

zapomniałem dodać jeżeli Gubiemu zależy na szerzeniu kagańca oświaty i cywilizacji ,nie powinien likwidować innej ,samowystarczalnej grupy nie zagrażającej bezpośrednio jemu ,nawet jezeli jest psycholem(?) jezeli by tak zrobil to by sam sobie zaprzeczał ;d pozdro :)

ocenił(a) serial na 6
DAWIDHACZKUR

Bo Gubernator to psychol i jeszcze do tego chciwy megaloman. Nie wymagaj pełnej racjonalności od psychola, nawet inteligentnego. SPOJLER
W komiksie wyglądało to tak że Rick przyszedł razem z Michonne i Glennem do Woodbury (to oni odkryli śmigłowiec i sami trafili do miasteczka). Gubernator na "dzień dobry" chciał ich umieścić w swoim "circus maximus" gdzie walczy z sobą dwójka ludzi otoczona ze wszystkich stron przez wygłodniałe zombie. Praktycznie bez podawania jakiś sensownych powodów uj**ebał rękę Rickowi. Już nie wspominając co robił Michonne żeby uzyskać od nief info o więzieniu i po części też za to że odgryzła mu kawałek ucha. Później Michonne go okaleczyła, a Rick razem z Glennem i jedną panną uciekli z Woodbury, tak że można powiedzieć że im się "nazbierało". KONIEC SPOJLERA
Po tym 1 odcinku z udziałem Gubernatora już widać że ten serialowy też zdrowy nie jest i wcale może tak bardzo nie odbiegać od pierwowzoru. Po prostu po tym co zrobił z tymi żołnierzami można wywnioskować że jego taktyka to usuwanie każdego kto stanie na jego drodze. Traktuje każdego jako potencjalne zagrożenie.

ocenił(a) serial na 7
Tortuga033

tez tak to sobie tłumaczyłem ,ale w serialu (przynajmniej tak to odebrałem) bardziej zależy mu na utrzymaniu swojej osady i podniesienia z upadku ludzkości ,jednocześnie gloryfikując swoją osobę jako zbawiciela i ostatniego obrońce, niszcząc grupę Ricke przeczy sam sobie ;d ale widać taka jest natura psychola ,dla mnie to jest trochę nieścisłe ,mam nadzieje że zgrabnie scenarzyści pokażą spójną oś konfliktu miedzy nimi :)

ocenił(a) serial na 6
DAWIDHACZKUR

Dlaczego przeczy? Żołnierzy zabił, a na dobrą sprawę nic mu nie zrobili. Zrobił to dlatego że chcę za wszelką cenę być przy władzy i boi się że taka grupka mogła bym mu zagrozić, kwestionując jego działania i obalić go. Tak samo potraktuje grupę Ricka. Ponad to możliwe że będzie chciał dostać się do więzienia w którym jest broń, jedzenie, lekarstwa i tym podobne rzeczy, a tego nigdy za wiele. A w te bajki co wciska tym ludziom z Woodbury o swojej dobroci, podejrzewam że sam nie wierzy i robi to z premedytacją.

ocenił(a) serial na 7
Tortuga033

Żołnierzy to rozumiem jeszcze ,Ricka juz mniej ,zobaczymy jak w serialu to spotkanie rozwiążą :)

ocenił(a) serial na 3
DAWIDHACZKUR

Musi wyżywić i ochronić prawie 80 osób, a więc potrzebuje żywności lekarstw broni itd
Rick nie odda mu tego darmo. Poza tym gubernator jest psychopatą.

To co zrobił żołnierzom nie powinno się utrzymać w tajemnicy za dużo uczestniczyło w tym osób, jeśli to nie wyjdzie na jaw będzie to
następna nierealna nielogiczna rzecz w tym serialu.

ocenił(a) serial na 9
Leveler

dokładnie on to robi dla zywności lekarstw, paliwa, itd.

tacy żołnierze nie dali by mu się raczej podporządkować ot tak
i w wyprawach gdzie Gubernator zabija dla "łowów" żaden żółnierz by raczej tego nie zaakceptował, powstał by bunt i było by gorąco

a tak Gubernator ma swoich kilku wybrańców od czarnej roboty - o mordach wiedzą tylko oni, reszta zyje sobie w słodkiej niewiedzy i patrząc na nich dobrze im z tym ;)

a co do tego czy to wyjdzie czy nie wyjdzie moim zdaniem ma to małe znaczenie ;) co innego gdy masakruje sie grupe którą znamy, a co innego przypadkowych gości ;)

ocenił(a) serial na 7
fnh81

może macie rację a ja niepotrzebnie psioczę , bo jednak tak nie pasuje mi to że dla Gubiego najważniejsza jest cywilizacja a chce zniszczyć samowystarczalną grupe która jest w znacznej odległości od niego ;d ale cóz pewnie to owładnięty psychozą tyran który liczy na własną i tylko własną wizje świata, a Rick w niej nie pasuje ,tak jak wspomniałem ,mam nadzieje że jakoś to ładnie rozwiną ;d bo rozwiązanie ze Gubi ich znajduje i chce zniszczyć ot tak sobie ,jest dla mnie zbyt ,, prostackie'' liczę na bardziej wysublimowane zakończenie!

ocenił(a) serial na 5
DAWIDHACZKUR

Wiesz, w sumie jeszcze nie wiemy dokładnie jak przebiegnie spotkanie Gubernatora z Rickiem. W komiksie było inaczej, tutaj też moze być inaczej. Równie dobrze Gubi może po prostu poprosic Ricka o odstąpienie więzienia albo część zapasów i a ten się nie zgodzi, zacznie grozić czy coś takiego i od słowa do słowa dojdzie do konfliktu ;]. Na razie Rick i Blake się nie znaja, ale nie wydaje mi się, zeby scenarzyści zostawili to na zasadzie "Gubi jest świrnięty to będzie chciał wsadzić głowę Ricka do akwarium jako dodatkowy kanał". Na pewno któryś z nich nadepnie drugiemu na odcisk ;].

ocenił(a) serial na 9
DAWIDHACZKUR

Gove jest socjopatą on nie musi miec powodu by zabić, z byle pretekstu obciął Rickowi łapkę w komiksie, tu obciął głowe ocalałemu żołnierzowi, nie mówiąc o egzekucji na reszcie żołnierzy

ja powiem szczerze, że zanim przeczytalam komiks naczytałam się o gubernatorze i myslałam, ze to niezły bad ass, a jak mam być szczera to hmm no był świrem, ale bez mega przesady :P to co zrobił Michonne było mocne, ale to co ona zrobiła jemu było mega hardcorem ;)

zobaczymy jak oni to pokażą w serialu

fnh81

Ciekawość mnie zżera co oni sobie zrobili, ale chyba wytrzymam te kilka odcinków ;)

Ocalałemu żołnierzowi odciął głowę, żeby nie wydało się zabójstwo żołnierzy za szybko.

ocenił(a) serial na 10
DAWIDHACZKUR

W komiksie Rick traci reke (gubernator ja ucina). Straci w serialu? Jesli tak to wedlug mnie utnie mu ja Merle

ocenił(a) serial na 6
renesaga

Nie ,ktoś bardziej obadany w TWD mówił ,że Kirkman zaprzeczył temu .(mam nadzieje ,że pamięć mnie nie myli ;))

ocenił(a) serial na 5
ch0ryy

keeveek mówił, http://www.digitalspy.co.uk/ustv/s135/the-walking-dead/news/a331768/walking-dead -exec-we-shouldnt-cut-off-ricks-hand.html

renesaga

Jeden Merle bez dłoni wystarczy :) . Hm o dziwo te dwa obozy są tak blisko siebie mimo, że ekipa Ricka wędrowała około 8 miesięcy ( podobnie jak Andrea ) a tak w rzeczywistości to dzieli ich zapewne z 50-100 mil .

ocenił(a) serial na 7
xDamiaNNickx

z czego co pamiętam to chyba kręcili się w kółko ;d podejrzewam że w następnym odc ,nasze wątpliwości zostaną rozwiane ;)

ocenił(a) serial na 8
DAWIDHACZKUR

Odpowiedź jest prosta. Rick ma więzienie, czyli w danych warunkach najlepsze z możliwych schronienie. Woodbury mogłoby nie przetrwać ataku hordy składającej się z kilku tysięcy zombie. Więzienie ma w dodatku prowiant itp. Gubernator to świr i despota, który przyzwyczaił się do tego, że ma, czego chce. Traktuje każdego obcego jako potencjalne zagrożenie.

DAWIDHACZKUR

Gubernator to wariat, co już zostało wskazane w tym temacie. Jeśli serial będzie w miarę zgodny z komiksem, to niebawem widzowie mogą zetknąć się z córeczką Gubernatora. I to będzie miara szaleństwa Blake'a.