Na początku chcę powiedzieć, że AMC wypuściło już krótkie opisy charakteryzujące poszczególne odcinki. Ja osobiście skupię się na trzech ostatnich epizodach, gdyż to one będą punktem wyjścia. Ich treść jest następująca (oczywiście nie są one Bóg wie jak długie, jednakże co nieco zdradzają):
"PREY"
The Governor attacks the prison, a big battle starts. Rick is seriously injured. Daryl must make a decision.
"THE SORROWFUL LIFE"
Rick is betrayed. Andrea and Michonne are once again reunited. The Governor confronts Rick and Glenn to tell them where Andrea is.
"WELCOME TO THE TOMBS"
Rick has escaped with Martinez and figures out that someone in the group has been tricking them. Someone in the group commits suicide and Rick blames Tyreese for the cause.
Co najbardziej rzuca się w oczy? A no fakt, że więzienie w cale nie skończy się w tym sezonie, a zostanie przedłużone na sezon następny, co mnie niezmiernie cieszy. Naprawdę pozytywna wiadomość, gdyż to świadczy o tym, iż AMC wie z jakim materiałem ma do czynienia i wie jak sobie z nim poradzić.
Sprawa następna, to ponowne złączenie się Michonne oraz Andrei. Ktoś jeszcze śmie wątpić w naszą blondynkę i jej podwójną grę? Wydaje mi się, że nie. Poza tym już ewidentnie widać, iż odegra kluczową rolę w finalnym pojedynku między Gubernatorem a Rickiem, który będzie miał miejsce w czwartym sezonie.
Sprawa numer trzy, to Martinez, który jak widać zacznie działać w "ukryciu" szpiegując dla Gubernatora. I co Tortuga, mogę mieć rację? :D
Jak widać ostatnie trzy odcinki będą pełne akcji oraz tragicznych wydarzeń. Pierwsze stracie dwóch guru odbędzie się już w odcinku 14. Pytanie teraz, kogo to starcie zabierze? Wiadomo, że Rick będzie ciężko ranny, co świadczy o zaczerpnięciu motywu komiksowego. Jednakże, Rick to nie wszystko. Ja osobiście typuję Axela, Bena, Morgana, Allena plus ewentualnych przyjezdnych. W myślach mam jeszcze Beth, ale zważywszy na to, że będzie to dopiero pierwsze starcie, to ona raczej to przetrwa, ale kto wie? Do tego pewnie znajdzie się ktoś z "przyjezdnych", więc liczba trupów będzie wyrównana. AMC wspomniało coś o zdradzie. Pytanie teraz, kto zdradzi? Czyżby chodziło o Daryla? Może to on zainicjuje wyjazd z więzienia, zabierając Maggie, Hershela i dzieciaki, osłabiając przy tym grupę? Czy jest możliwość na powrót farmy? No niby jest stracona, ale zawsze jest ta szansa, że sytuacja nie jest aż tak tragiczna jak nam się wydaje. Niemniej jednak, jest to mało podobne do Daryla aby ten wyjechał mając wszystko gdzieś. Przyjmuje opcję taką, że wyjedzie ale do pomocy wróci. W końcu lojalność ponad wszystko. Są jeszcze dwie osoby, które Rick może oskarżyć o zdradzę. Są nimi Michonne oraz Andrea, które mogą zniknąć na pewien czas. Świadczy o tym fakt, że Gubernator zrobi sobie przesłuchanie pytając o Andreę. Co się z tym jeszcze wiąże? A no kwestia przetrzymywania Ricka w Woodbury. Możliwe, że razem z Michonne zadecydują o chęci ratowania Andrei. Odwiedzą miasto, po czym Grimes i Glen zostaną schwytani, a Andrea z naszym niemym wojownikiem ucieknie, co w ramy "zdrady" idealnie pasuje, choć wiadomo, że ciężko tu mówić o takim przewinieniu, kiedy to ratuje się za wszelką cenę życie osoby nam bliskiej. Tutaj też na arenę wchodzi też Martinez. Po zapowiedzi ostatniego odcinka, widać iż twórcy chętnie skorzystali z pomysłu komiksowego, a mianowicie chodzi o samobójstwo. Pytanie teraz kto? Czyżby Carol? Wydaje mi się, że nie, zważywszy na fakt, że jest to kobieta silna psychicznie, która przez wiele przeszła. Może Sasha? Niby nieprawdopodobne, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wprowadzić pomysł jej romansu tudzież odtrącenia ją przez Tyreesa, który będzie o wszystko obwiniany. Opcją nr jest jakaś kobieta, którą poznamy w międzyczasie? Może to ta, którą widzimy w trailerze? Jedna rzecz mnie jednak ciekawi. Kto może być tą osobą mieszającą w grupie Ricka? Poza nawiasem jest Martinez, gdyż on na tapetę wejdzie dopiero w odcinku 16. Czyżby chodziło o Merla? Wiele na to wskazuje i nawet by to do niego pasowało, co natomiast oznaczałoby iż całe to zajście na arenie będzie miało rodzaj szopki.
Mnie zastanawia opuszczone Woodbury. Z tego co przeczytałem powyżej nie ma o nim żadnego słowa. Może to była jakaś zasadzka na Ricka ?
Opuszczone Woodbury? Chodzi Ci o to miasteczko, które widzimy w trailerze zamieszonym przez Ciebie tutaj na forum? Jeżeli akurat te masz na myśli, toto nie jest Woodbury. Prostując sprawę jest to Cynthiana. Świadczy o tym układ ulic i brak tych ścian na około. Już nie chcę wspominać o fakcie, że cała przestrzeń obejmuje kilka ulic, kiedy to Woodbury uwzględnia jedynie jedną. Mówiąc szczerze, to ja sam się na początku pomyliłem :)
Tak miałeś rację, tylko że wygląda na to że Maritnez wkroczy do akcji dopiero w finałowym odcinku, a nie już w kolejnym.
Coś mi się kiedyś obiło o uszy że Daryl i Merle będą żałować że wrócili razem z Rickiem do więzienia. Niestety, tak jak już napisałam - nie pamiętam gdzie to czytałam, dlatego nie jestem w stanie podać źródła i ciężko powiedzieć, na ile to są prawdziwe informacje. Jeżeli by się okazało tak jak piszesz, że starszy Dixon będzie grał na dwa fronty to by oznaczało że przynajmniej do końca sezonu powinien pociągnąć (no bo to wyjdzie na jaw dopiero w finałowym odcinku ..). Co prawda w takie sytuacji wyszedłby na mendę, no ale cóż...dobry Merle, to już nie był by Merle :D
Zastanawia mnie to samobójstwo. Wątpię żeby to była Carol. Nawet jeżeli by coś się stało Darylowi (odpukać), to nie sądzę żeby wpadła w taką rozpacz, że aż by się targnęła na własne życie. Więc pozostaje Shasha. Ewentualnie Beth, ale to nie miałoby żadnego uzasadnienia, przynajmniej na dzień dzisiejszy. Ale - kto powiedział że to będzie któraś z bohaterek? Może to ten gość z grupki Tyreese'a, lub jego synalek coś sobie zrobią? Choć to też jest takim bardzoooo daleko idącym gdybaniem.
Na koniec dodam, że dobrze że wątek więzienia nie zostanie zakończony w tym sezonie. Biorąc pod uwagę jak jest on obszerny, to nawet nie było by szans na upchanie tego w 16 odcinków. No chyba że by bohaterowie ciągle działali, a jak wiadomo nie o to tutaj chodzi. Dzięki rozłożeniu wątku więzienia na 2 sezony za pewne dostaniemy trochę "chwil wytchnienia", na dialogi i monologi bohaterów.
A czy ja mówiłem, że Martinez wkroczy już w kolejnym? Wszystkie promo, które oglądaliśmy do tej pory, a które ukazały się w przerwie między półsezonami, uwzględniają w sobie sceny ze wszystkich pozostałych odcinków, a nie tylko z jednego. Równie dobrze sekwencja ta może mieć miejsce w odcinka finałowym. Nic nie stoi na przeszkodzie.
Co do Merla, to takie rozwiązanie wyjaśniałoby fakt, jego nieobecności w trailerach. Wiemy, że ktoś miesza w grupie, twórcy wiele w zapowiedziach z tego wątku nie zdradzili, Merla ni widu nie słychu. Pasuje więc jak ulał. Poza tym jest jakieś inne zadanie z nim związane? Jedyny grubszy wątek pasujący do tej postaci. Rozwiewa to również wizję możliwego rozdzielenia się braci.
Co do samobójstwa, to też mnie to trochę nurtuje. Nie wydaje mi się, aby Carol od tak sobie wskoczyła w ramiona nowo przybyłego. Za krótki czas na nawiązanie bliższych relacji, aczkolwiek Pelatier tak się rozhulała ostatnio, że kto wie? Najgorsze w tym wszystkim jest to, że to Tyreese zerwie za wszystko, a więc jest to z nim ściśle związane. Już tak sobie gdybam od dłuższej chwili i naprawdę nie mogę wymyślić jakiegoś sensownego wytłumaczenia na ten ewenement.