PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177616
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Jak myślicie? Jakich aktorów można by było zaangażować? Jak wyglądałyby polskie
postapokaliptyczne realia?

Moja wizja:

W roli Ricka (Rysia) Piotr Adamczyk albo Tomasz Karolak (coby polską tradycję obsadzania
zawsze jednego z tych panów w roli głównej podtrzymać), ewentualnie Bartłomiej
Kasprzykowski. W roli Carla (Karolka) któryś z gówniarzy z "rodzinki.pl" albo Mateusz Mostowiak.
Jako Lori (nie ma polskiego odpowiednika, więc proponuję tradycyjną polską Leopoldynę)
widziałbym Małgorzatę Kożuchowską. W roli Daryla (Dariusz?) pan Artur Żmijewski, który zamiast
motocyklem poruszałby się swoim wypasionym rowerem. Jako Glenn (chyba brak
odpowiednika; może zatem Grześ?) Maciej Musiał, zaś Maggie (Magda) - jego koleżanka z planu,
Olga Kalicka. Jako Hershel (Henryk) - Franciszek Pieczka. W roli Shane'a (Szymona) Maciej
Wilewski/Andrzej Zieliński. Jako Gubernator Filip Blady - Ireneusz Czop. Andrea
(Anna/Adrianna/Andżela) - Katarzyna Bujakiewicz. Jej siostra (Amy?) - Małgorzata Foremniak.
Michonne (Michalina) - Aleksandra Szwed. Merle - Emilian Kamiński. Carol (Karolina) - Olga
Bołądź. Dale (Daniel/Damian?) - Janusz Michałowski (oczęta).

Fabuła:

W polskim szpitalu kolejka była tak długa, że wirusy pacjentów zmieszały się, tworząc wirus
zombizmu. Pierwsi zmarli brani byli za żartownisiów, dlatego wirus szybko się rozprzestrzenił.
Zombie dopadły cały personel szpitala i wszystkich pacjentów, z wyjątkiem Ryśka - policjanta,
który zapadł w śpiączkę po postrzeleniu przez przestępcę, którego nie zatrzymały nawet kartony
rozstawione na drodze. Rysiek obudził się już w nowej rzeczywistości. Początkowo niczego
dziwnego nie zauważył - świat na zewnątrz wyglądał dokładnie tak, jak wcześniej. Powybijane
szyby, napisy na ścianach, zapach stęchlizny, dziurawe drogi... Jednak było podejrzanie pusto.
Rysiek wyruszył na poszukiwanie rodziny - najpierw do rodzinnej wioski pod Warszawą, później
do samej stolicy, która była już całkowicie opanowana przez wyjątkową odmianę szwendaczy -
hipsterzombies, których nie można było przebić bo ich twarze były chronione przez wielkie bryle
zasłaniające całą gębę. Epidemia nie dotknęła gimnazjalistów - ci po ugryzieniu po prostu
umierali. Być może miało to związek z tym, że wirus atakuje mózgi. W Warszawie Rysiek
napotyka inną grupę ocalałych, którzy ratują go z opresji i zabierają do prowizorycznego obozu e
lesie. Tam bohater odnajduje swoją żonę i syna. Szybko zaczyna żałować, bo żona jest wiecznie
fochającą się dziwką, a syn po protu debilem, jak to dziecko w jego wieku. To dodatkowe
utrudnienie w walce o przetrwanie.
W drodze do bezpiecznego miejsca bohaterowie przeżywają wiele niewiarygodnych przygód.
Jednym z ważniejszych zajęć jest szukanie bimbru - większość jest uzależniona, a reszta pije z
powodu beznadziejnej sytuacji. A młody Karol dlatego, że jest już w wieku piątej podstawówki,
więc najwyższy czas.

W roli Daryla widziałbym Grabowskiego, a w roli Gubernatora proponowałbym Jacka Granieckiego :D

użytkownik usunięty
mejbirdus

Grabowski chyba już za stary na tę rolę :( Co do Gubcia, no nie wiem, jakoś mi nie pasuje do tej roli. Już prędzej do T-Doga :D

Grabowskiego mogliby jakoś "odmłodzić" :D A co do Tedego, to na T-doga też sie nada

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Monstro

gdzie wspomniałem, że to żart?

Wyszło żałośnie, więc teraz udajesz, że to nie był żart. Pogrążasz się.

Monstro

nie sraj żarem :v

mejbirdus

A ty się nie wtrącaj do dyskusji.

użytkownik usunięty
Monstro

Jakieś dyskusji? Jeśli faktycznie masz ochotę na dyskusję, to zapraszam jak przejdzie okres ;)

Może ty masz okres, ale normalni mężczyźni raczej nie. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Monstro

"Normalni" to średnio adekwatne słowo, ale okej, ja już milknę, bo z zasady nie wdaję się w takie bezsensowne rozmowy. Również pozdrawiam, bez odbioru.

ocenił(a) serial na 10

Zarządzam spokój albo wszyscy wyłapią brak uszanowanka!

Pozdrawiam,

Prezydent Pieseu.

Einshaew

Ty nawet nie masz własnej tożsamości.

ocenił(a) serial na 10
Monstro

http://kwejk.pl/obrazek/2018372/wow-yourself.html :)

Einshaew

Powinieneś odwiedzić psychologa. Twoje zachowanie nie jest normalne.

ocenił(a) serial na 8

A mnie to ubawiło. Jak tak u nas wyjść na ulicę około piątej rano w sobotę - można się poczuć jak w TWD, doświadczyłam. Nawet "zwłoki" po krzakach leżą:P W obsadzie brakuje mi, jednakowoż, Michała Żebrowskiego :)

użytkownik usunięty
sleaze

Spokojnie, dla pana Żebrowskiego znalazłoby się miejsce, np. po śmierci któregoś z bohaterów (chociaż w polskich serialach bohaterowie nie umierają, chyba że aktor sam umrze lub zrezygnuje) ;)

w roli ricka bracia mrozek

camakal

w roli carla - linda

camakal

mroczek*

użytkownik usunięty
camakal

jeden jako Rick-Farmer, drugi jako Rick-Rick :D

moze byc