PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177878
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Jak im się powiodło w komiksie, żyją nadal, jeśli nie to jak padli?

ocenił(a) serial na 4
Slowianin

W komiksie Hershel miał znacznie większą rodzinę. Jego dzieci to (obok napiszę jak zginęli) :
-Shawn (historia uzupełniona grą TWD, podczas umocnienia zabezpieczeń farmy, jeden z dzieciaków najechał mu na nogę traktorem,
co zwabiło pobliskie trupy, które przełamały zabezpieczenia. W efekcie został ugryziony w szyję rozrywając tętnicę szyjną)
-Billy (zamordowany przez Gubernatora podczas finalnego ataku, strzałem w głowę)
-Susie (zamordowana w więzieniu, przez jednego z więźniów Thomasa, który okazał się psychopatą, odciął jej głowę)
-Rachel (taka sama historia co z Susie)
-Arnold (zabity podczas otwarcia stodoły, zombie wymknęło się spod kontroli, jednym z trupów był Shawn i to on go zabił, a dokładniej
zagryzł)
-Maggie (nadal żyje)
-Lacey (zaatakowana przez grupę zombie przetrzymywanych w stodole, rozerwana na części, dobita przez Hershela)

Sam Hershel został zamordowany przez Gubernatora po tym jak jego syn został zastrzelony na jego oczach. Green prosił wręcz Blake o ten czyn ponieważ uznał, że nie ma już po co żyć

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

W komiksie nie było Patrici?
Dobrze, że serial nie jest 100% odzwierciedleniem tego co się wydarzyło w komiksie. Swoją drogą śmierć Shawna widziałem i próbowałem mu pomóc na pierwszym miejscu grając w grę.

ocenił(a) serial na 4
Slowianin

Była, ale Patricia nie była jego córką. To nawet nie była rodzina, tylko sąsiadka, a pytałeś się konkretnie o rodzinę Greenów :D Jeżeli jednak chcesz wiedzieć, to Patricia została zamordowana przez jednego z żołnierzy Woodbury podczas finalnego ataku na więzienie. Postrzelono ją prosto w głowę. Zaraz pewnie zapytasz się również o Otisa. Ten został rozerwany przez zombie podczas pierwszego (i ostatniego) przejścia zombie przez bramy więzienia, w wyniku braku szybkiej reakcji na powrót Tyreesa. Grupa nie zdołała zamknąć na czas głównej bramy, a co za tym idzie zostawili otwarte przejście.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Czy Twoim zdaniem dość znaczące odbieganie od historii z komiksu jest plusem, czy minusem tego serialu?

ocenił(a) serial na 4
Slowianin

Mówiąc szczerze to twórcy nie odbiegają aż tak znacznie od ogólnego toru fabuły. Wszystkie najważniejsze wątki są zawarte tyle tylko, że mają one inne ubarwienie. Pojawienie się Ricka, wejście Michonne, kwestia stodoły, ciąża, trójkąt Rick-Shane-Lori, romans Maggie i Glena, próba podcięcia sobie żył, czyszczenie więzienia, kwestia więźniów, halucynacje Ricka itd. To wszystko było zarówno w komiksie jak i pierwowzorze. Co za tym idzie ciężko mówić o sporej ingerencji w historię. Weźmy chociażby wątki Andrei. Przecież to jest żywa eskalacja pierwszej wizyty Ricka w Woodbury, tyle tylko, że tutaj mamy idealny przykład przeniesienia wątków na inną postać. Co do śmierci postaci. Nie grają one pierwszorzędnej roli. To jest tylko dodatek. Poza tym musimy zwrócić uwagę na to, ze na dzień dzisiejszy serialowego Hershela musimy postrzegać jako komiksowego Dale'a, co za tym idzie przy ocenie jakości ekranizacji tej postaci na bok odsuwamy komiksowego Greena.

ocenił(a) serial na 9
Slowianin

Maggie owdowiała i przeniosła się do innej grupy. W marcu nowy zeszyt, może tam dopowiedzą co dalej się z nią będzie działo. Generalnie komiks jest znaacznie fabularnie niż serial.

ocenił(a) serial na 4
Grendel69

Maggie pojawi się dopiero w zeszycie 109. Taka mała informacja :D

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Nobra.... jeśli się nie mylę to 13tego marca będzie 108. Skąd wiesz kiedy pojawi się Maggie then?

ocenił(a) serial na 10
tomb2525

a ty jesteś jakimś maniakiem. pamięta każdy szczegół, kto jest kim. w grze pamięta wszystko co kiedy jak masakra....

ocenił(a) serial na 4
agahub37

Jak się czyta to nie po łebkach. Do tej pory pamiętam każdy szczegół z "Potopu" Sienkiewicza, a czytałem to dobre kilka lat temu.

ocenił(a) serial na 10
Grendel69

Tom 17 dopiero ma wyjść i on nie jest podzielony na żadne zeszyty!
W USA w czerwcu będzie tom 18.

ocenił(a) serial na 9
agahub37

Could you please dać mi link do owych informacji?

ocenił(a) serial na 4
Grendel69

Słuchaj się go, a daleko zajdziesz. Tom 17 jest już cały do pobrania, tudzież kupienia na stronach amerykańskich. Tak samo jak i każdy inny tom, tak i on został podzielony na 6 zeszytów. Pierwszy zeszyt otwierający tenże tom wyszedł w maju 2012, a ostatni zamykający we wrześniu 2012. Obecnie czytelnicy są w trakcie zapoznawania się z tomem 18, który zapoczątkowany został w październiku 2012. Do jego zakończenia został już tylko jeden, który to premierę będzie miał 13 marca 2013. Oczywiście cały czas mówię o rynku amerykańskim, ponieważ polski wydawca komiksu (patrz firma Taurus) strasznie się ociąga tłumacząc się brakiem nakładu, co jest śpiewką regularną od dobrych kilku lat.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Nobra, to ja wiem że 13tego będzie finał tomu 18. Pytanie mam co do tego skąd czerpieta wiadomości o TWD?

ocenił(a) serial na 4
Grendel69

Odpowiedź poniżej :D

ocenił(a) serial na 4
Grendel69

Jeżeli chcesz ogarnąć co, jak, gdzie i kiedy z komiksem to polecam największą bazę o TWD http://walkingdead.wikia.com/wiki/Storyline_%28By_Issue%29 gdzie to jest wszystko przejrzyście napisane. Aczkolwiek musisz uważać, gdyż strona zawiera opisy odcinków etc. więc jest pełna spoilerów.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Przeczytałem wszyskie zeszyty komiksów, no worries. Z serialem też na bierząco. A jak znajdzie się chwila to i w D20 Modern w settingu TWD się gra :)

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Choroba, nie wiem jak edytować posty więc zrobię tak. Pytanie mam co do special issues odnośnie postaci poszczególnych. Widziałem tylko malutkie o Michonne i Gubciu, są jakieś jeszcze?

ocenił(a) serial na 4
Grendel69

Wydaje mi się, że więcej specjalnych edycji nie ma. Przynajmniej ja na nie nie trafiłem, a i samych informacji o takowych możliwych wydaniach nie znalazłem.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

No i wszystko w temacie, dziękuję uprzejmie!