Na początku proszę o niespojlerowanie, bo dopiero mam zamiar zacząć oglądać ten serial. Kto wpadł na taki "genialny" pomysł, żeby każdy sezon miał inną ilość odcinków? Jeszcze dałoby się zrozumieć jeden, czy dwa odcinki więcej w sezonie, ale taka przepaść jak a występuje w sezonach pierwszym i drugim woła o pomstę do nieba. Nawet jeżeli chcieli sprawdzić oglądalność, to każdy wie, że od tego jest pilot. Możecie mi wyjaśnić tę kwestię.
Powiedz szczerze czy dla osoby która dopiero ma zacząć oglądać ten serial to jest takie ważne? Z całym szacunkiem, ale trochę się czepiasz, niepotrzebnie ;]
Taka jest polityka marketingowa AMC. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku serialu Breaking Bad. Jeżeli stacja nie jest w 100% pewna czy serial przebije poziom minimalnej wymaganej widowni, czyli około 5mln widzów do odcinek, to lecie z 6 tudzież 7 odcinkowym pierwszym sezonem. Jeżeli serial okaże się hitem, później ilość odcinków się zwiększa. Z jednej strony jest to zabieg dobry, ale z drugiej już nie. W przypadku TWD uważam, że był to zabieg sporo nietrafiony. Gdyby pierwszy sezon liczył sobie od razu 13 odcinków, to mogliby w nim zmieścić zarówno fabułę pierwszego jak i drugiego bez znacznego rozciągania wątków w czasie. Jednakże z drugiej strony ukróciliby sobie drogę do eskalacji psyche bohaterów. Tak więc i tak źle i tak nie dobrze.
Pierwszy sezon mniemam, że wypalił, bo drugi ma już 13 odcinków. To teraz powinni trzymać się jakiś "ram", ale trzeci ma już 16. Idąc tym tokiem rozumowania (jeżeli poprzedni sezon okazał się dobry, to następny będzie miał więcej odcinków) wychodzi na to, że czwarty będzie miał jeszcze więcej?
Tendencja wzrostowa w ilości odcinków ma miejsce jedynie przy pierwszych trzech sezonach. Jeżeli widownia utrzymuje się na wysokości powyżej 8 mln, to sezon zachowuje 16 odcinków i to jest maksimum na które może sobie pozwolić stacja, a to ze względu na kwestię budżetową. Niemniej jednak jeżeli zauważy się spadek to wraca się do 6, ale to rzadkie zjawisko.
Idąc tym tokiem rozumowania to nie chcę wiedzieć ile będzie miał ostatni sezon odcinków... musi ze 40-ci ...
Poza tym chcę również powiedzieć, że to nie pilot sprawa zainteresowanie serialem a cały sezon, dlatego że poziom widzów może skakać. A nuż okaże się, że druga połowa sezonu zaliczyła poziom 8mln widzów.