PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177804
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

The Walking Dead było najbardziej wyczekiwaną przeze mnie premierą (a śledzę kilkanaście
tytułów). Choćby nie wiem jak głupio brzmiało, że jara mnie serial o zombie, to zawsze TWD
pozostanie dla mnie czystą rozrywką na najwyższym poziomie, nic mnie tak nie wciągnęło od
czasów Lostów. Poza tym truposze ważne są tu akurat najmniej. To po prostu symbol
zagrożenia, niebezpieczeństwa czyhającego na ludzkość, które można podmienić na każdy
inny motyw z kina katastroficznego. Cieszy mnie, że pierwszy odcinek nowego sezonu
podtrzymuje poziom poprzednich, mimo że grupa mocno ewoluowała. Dobrym pomysłem
wydaje mi się też przeniesienie akcji do więzienia, którego penetrowanie daje duże możliwości
jeśli chodzi o budowanie napięcia. Więcej napisałam na swoim blogu, na którego serdecznie
zapraszam:

http://chodznafilm.blogspot.com/2012/10/serialowe-powroty-cz-2.html#more

ocenił(a) serial na 10
beatlesowka19

Nowy sezon (pierwsze odcinki) trzyma poziom poprzednich? Chyba jesteś chory, pierwszy odcinek trzeciego sezonu to jakaś katastrofa, najbardziej rozwalił mnie ten gówniarz (Carl) który wali idealne HeadShoty z dużej odległości (np. z wieży) i do tego zero odrzutu i nieskończona amunica -,- serial kaszan

ocenił(a) serial na 8
10minut

Akurat to co wymieniłeś to największe wady TWD, lecz chyba jedyne, które rzucają się w oczy. Aczkolwiek jeśli skupisz się na merytoryce, dialogach, postawach bohaterów w różnych okolicznościach i tak dalej to można przymknąć oko na ten rozrzut broni. Jednak niekończąca się amunicja i idealny współczynnik strzałów w głowę zabija realizm w tym serialu. I jeśli ktoś zwraca uwagę na szczegóły i ma obiektywne podejście do sprawy to rzeczywiście może być to wada, który odrzuci go od TWD. Jednak mimo tego jestem fanem, wkręciłem się w tą produkcję po obejrzeniu Breaking Bad (poprzeczka postawiona bardzo wysoko, polecam wszystkim) i mam nadzieję, że z czasem wyeliminują te błędy i sprawią, że będzie to wszystko bardziej przypominało rzeczywistość :)

ocenił(a) serial na 10
kacp666

Dało rade to wszystko znieść, ale ten dzieciak strzelający HeadShoty z wieży rozwalił system -,- Uśmiercenie go byłoby najlepszym chyba wyjściem, a nie robienie z niego rambo, w końcu on zostanie przywódcą grupy -,-

ocenił(a) serial na 7
kacp666

Ale po co szukać realności w serialu o zombie? Tzn owszem, musi być zachowane jakiekolwiek prawdopodobieństwo, ale takie nagięcia typu niekończąca się amunicja są jakby wpisane w ramy konwencji. Mnie to zupełnie nie przeszkadza radości oglądania, bo tu nie chodzi o naśladowanie rzeczywistości, tylko o wciągającą historię, budowanie relacji między bohaterami i efektowne rozwalanie zombiaków. Nie jestem chora, czuję się świetnie.

ocenił(a) serial na 10
beatlesowka19

W takiej historii powinno chodzić o przetrwanie, zdobywanie amunicji, pożywienia + to co napisałeś.. bo jak na razie to wszystko mają z dupy i strzelają lepiej niż lata szkoleni żołnierze, ta efektowne rozwalanie zombie, to jest serial i fabuała musi być a nie bezsensowne rozwalanie truposzów

ocenił(a) serial na 8
10minut

Dokładnie. Bo jaką ja mam mieć frajdę z wybijania zombiaków skoro i tak wiem, że szybko sobie z nimi poradzą dzięki własnie amunicji, którą od początku serialu mają nieograniczoną + niesamowitnym umiejętnościom strzeleckim, których niepowstydziłby sie żaden wykwalifikowany żołnierz czy nawet sam rambo, który chyba niedługi zwerbuje Carla do swojej 1-osobowej ekipy :P Mamy XXI wiek, w serial pakowane są miliony, więc mimo wszystko mogliby się trochę bardziej postarać w niektórych kwestiach.

ocenił(a) serial na 7
kacp666

To nie jest tak, że "na pewno sobie poradzą" - The Walking Dead to jeden z nielicznych seriali, w których twórcy nie boją się definitywnie uśmiercać bohaterów, nawet tych ważnych (Shane). Wiadomo, zombie nie zjedzą wszystkich, bo wtedy już serial nie miałby sensu, ale systematycznie pewne postaci odpadają i grupa zasilana jest przez nowy narybek. Walking Dead potrafi pod tym względem zaskoczyć.

I tak jak wcześniej pisałam - realizm nie jest aż tak ważny, ale znowu nie można popadać w skrajność, tu nie chodzi TYLKO o rozwalanie zombie... Pokuszę się o stwierdzenie, że to chyba jest tu akurat najmniej ważne, bo istotą serialu jest pokazanie, jak zupełnie obcy sobie ludzie muszą nauczyć się współegzystować, ponieważ od ich relacji zależy kwestia przetrwania. Wszystko to napisałam na blogu. A to, skąd oni biorą jedzenie czy amunicję jakoś niewiele mnie obchodzi, to po prostu nie jest zbyt istotne. Niedopracowania trzeba zrzucić na karb konwencji i cieszyć się widowiskową rozrywką na wysokim poziomie. Chociaż wiem, pewnie już moje słowa nikogo nie przekonają.

ocenił(a) serial na 4
beatlesowka19

Po pierwsze, to nie wiem, jakim cudem ludzie sobie ubzdurali coś o tej nieograniczonej amunicji. Raz grupa zrobiła czystki na spacerniaku i wielkie halo, mimo tego, że Hershel dobitnie mówił, iż ich zasobność w ten materiał znacznie się skurczyła. Później raptem trzy razy nastąpił wystrzał z pistoletów, więc już niech tak nie wyolbrzymiają.

Kwestia celności przy strzale w głowę. Zaręczam, że to nie jest takie trudne jak się wydaje. Jeżeli ruchy celu są ograniczone, a zombie raczej nie miały pełnej rotacji po placu, raptem dwa kroki na jedną minutę, to celność strzału wynosi około 99%. Wiem z własnego doświadczenia. Żadna z osób w grupie nie musiała się poruszać, gdyż wszyscy stali w miejscu. Część z nich posługiwała się karabinami lub czymś tam podobnym,co zaopatrzone jest w wizjery. Niektórzy strzelali z bliskiej odległości np. Lori, Beth, czy Maggie. Rozumiem, gdyby jeszcze byli w ruchu, a tu zombie pada jeden po drugim, jednakże oni się w ogóle nie poruszali.

Kwestia zaopatrzenia się w amunicję czy jedzenie nie jest w żadnym wypadku związana z niedopracowaniem serialu. Niektórzy to w ogóle wyłączają chyba myślenie na czas oglądania. Nasza grupa nie siedziała bezczynnie przez te 7 czy 8 miesięcy. Aktywnie poruszali się po okolicznych terenach. Znalezienie jedzenia czy amunicji w porzuconych autach, sklepach, domach naprawdę nie jest trudne. Przecież USA to taki zasobny kraj. Niech niektórzy dopowiedzą sobie pewne sprawy, a nie zrzucają winę na kark twórców, i co najważniejsze oskarżając ich o rzekome niedoróbki.

I na koniec taka mala dygresja. Shane nigdy nie był jakimś bardzo ważnym bohaterem. W serialu jego wątki przeciągnięto tylko po to, by w pewnym stopniu urozmaicić akcję na farmie. Tak naprawdę to powinni się go pozbyć już podczas obozowiska w Atlancie.

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Niestety większość widzów tak właśnie ma. Wszystko musi być powiedziane, pokazane, udokumentowane, udowodnione i podane na tacy, bo myślenie przecież boli. Ciężko zdać się na wyobraźnię i czasem samemu sobie coś dopowiedzieć.

ocenił(a) serial na 4
bob_Lazar

Dokładnie. Wszyscy podnoszą gromkie głosy a dlaczego to, a dlaczego tamto, a jak w twórcy coś już dobitniej wyjaśnią, to się sypie krytyka, że Polak to nie zwykły pożerać popcornu. To się nazywa hipokryzja.

tomb2525

odpowiadam do tomba, masz doswiadczenie?? malo ktorey strzelec potrafi strzelic w nieruchomy cel, z krotkiej broni powyzej 30m, to sa ludzie z zycia , nie snajperzy, nie pierdziel, bo jest widze to 4 razy w tyg, jestem kierownikiem strzelnicy(zolnierzem) wiec nie pierdziel:)

ocenił(a) serial na 4
jojo28

A wyobraź sobie, że akurat mam. Kilka razy w miesiącu chodzę na strzelnicę (oczywiście zajęcia z instruktorem) by nauczyć się tak dla profilaktyki, oraz jakby to ująć czystej rozrywki. Zdarza się również postrzelać z innych rodzajów broni. W miastach położonych niedaleko mnie nie jest to trudne. Oczywiści broni własnej nie posiadam, gdyż o pozwolenie w naszym kraju baaardzo trudno. Ja mimo nawet wady wzroku przeważnie trafiam w tarczę bardzo blisko 10, a czasami o ile się przydarzy mogę potrenować z udziałem manekinów. Naprawdę, trafienie w głowę, czy serce i płuca nie jest takie trudne jak się wydaje.

Co do serialu to zważ, że w drużynie mają policjanta co to szkolenie takowe przeszedł i ma uprawnienia (o ile o takowych można mówić w realiach TWD) do uczenia. Sposobności do ćwiczeń mieli naprawdę wiele. Wszakże minął już spory kawałek czasu od wybuchu epidemii. Poza tym zważ na to, że oni muszą trafić w głowę by przebić mózg. Takowa głowa jest akurat dość sporych rozmiarów

ocenił(a) serial na 7
jojo28

Nie pierdziele:) Dla mnie to możesz pracować i na stacji kosmicznej, chodzi mi tylko i wyłącznie o to, że to serial telewizyjny, który z życiem ma nie wiele wspólnego i zwyczajnie trzeba przymknąć oko na niektóre rzeczy;)

ocenił(a) serial na 4
bob_Lazar

Poza tym, może akurat w tym serialu trafiły nam się wyjątki, co to posiadają pokłady umiejętności wcześniej przez nich nie eksplorowane.

ocenił(a) serial na 7
jojo28

Z 30 metrów ludzie precyzyjnie strzelają z replik ASG.

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Bardzo dobrze napisane, dziękuję!

ocenił(a) serial na 4
beatlesowka19

Dzięki wielkie. Przejrzałem również Twojego bloga. Mówię otwarcie iż z wielką przyjemnością mi się go czytało. Jest klarowny, perfekcyjny moim zdaniem pod względem ortograficznym i składniowym (nie jestem polonistą jakby co, wszystko tak na moje "oko" :D), a co najważniejszy jest świetny merytorycznie. Dawno nie czytałem tak dobrego tekstu, nie licząc oczywiście wpisów niektórych użytkowników, tu na forum. Oni wiedzą o kim mówię :D

Jedna jedyna rzecz, do której mógłbym się przeczepić to, cyt. "oglądanie głupot o zombie" :D co powiązane było z TWD. Oczywiście jest to każdego subiektywna ocena, ale bądźmy szczerzy, czy serial który na każdym kroku rodzi masę pytań jest "głupotą" :) To taka mała nic nie znacząca uwaga :)

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

O dziękuję, niesamowicie mi miło czytać takie pochlebne opinie! :) Studiuję polonistykę ze specjalizacją filmoznawczą, więc moim priorytetem jest, aby pisać poprawnie i lekko, ale także fachowo. Żeby to nie były tylko moje impresje, ale stwierdzenia poparte jakąś wiedzą. Komentarze takie, jak Twój, dają mi dużo radości, bo wygląda na to, że swoje założenia całkiem dobrze realizuję. Rosnę! :D

Wiem, TWD nie jest wcale głupotą, to serial z dobrze napisanym scenariuszem, który poza czystą rozrywką serwuje także niezły dramat obyczajowy. Jednak dla kogoś, kto nie jest zupełnie w temacie, stwierdzenie "jara mnie serial o zombiakach" brzmi bardzo płytko, bo kojarzy się z jakimiś naprawdę niewydumanymi produkcjami typu "Dom śmierci" czy innym szajsem. Tak więc ja nie sądzę, żebym oglądała głupoty, ale ktoś z boku, jakiś serialowy laik, zapewne tak pomyśli...

ocenił(a) serial na 4
beatlesowka19

Jeżeli będziesz miała jakieś nowe teksty to podrzuć, z chęcią przeczytam, nawet jeżeli nie będą związane z filmem, choć te są najmilej widziane :)

A co do TWD, to widzę, że poszłaś w tę stronę. W takim bądź układzie już nie mam obiekcji :D

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Ale że wszystkie chcesz czytać? :D Poza blogiem to zdarza mi się pisać tylko prace zaliczeniowe, ale domyślam się, że licencjat z Iwaszkiewicza Cię nie zainteresuje :P Niestety nawet na bloga mi czasu brakuje, a co dopiero jakieś inne rzeczy... Ale pochlebia mi to, co piszesz :]

ocenił(a) serial na 4
beatlesowka19

No może aż tak daleko się nie zapędzajmy :D Przyjmijmy, że ograniczę się do Twojego bloga. A co do braku czasu to rzecz zrozumiała. Jego mała ilość jest aż nadto odczuwalna.

ocenił(a) serial na 7
tomb2525

Tak to jest, że albo nie mam nic do roboty, albo naraz dostaję mnóstwo propozycji! Jak sobie wymyśliłam bloga i drugie studia, to i praca nagle jeszcze się znalazła. Ale to nie temat na to forum :) W każdym razie - gdyby to ode mnie zależało, to umieszczałabym notki co drugi dzień, ale że to bardzo czasochłonne, to nawet tych dwóch na tydzień ostatnio nie mogę wyciągnąć.

ocenił(a) serial na 7
kacp666

Precyzyjne strzelanie w daną część ciała nie jest takie trudne.

ocenił(a) serial na 5
beatlesowka19

Fajny blog.

ocenił(a) serial na 7
BeeBee61

Dziękuję, miło mi to czytać :)

ocenił(a) serial na 7
beatlesowka19

AMC robi kawał dobrej roboty, serial jest bardzo dobry . Mozna obejrzeć troszkę zombiaczków zwlaszcza, ze genialny Breaking Bad wraca dopiero na wiosnę .