Witam. Wiem że były pewnie takie temat, ale chcę być na świeżo że tak powiem :) Orientuje się ktoś może czy są na internecie dostępne gdzieś tomy komiksu ( od trzynastego w górę ). Wiem że kiedyś jeden użytkownik bardzo dobrze przetłumaczył 13 tomów, ale niestety zaprzestał dalszego tłumaczenia. Nie znam angielskiego na tyle by czytać w innym języku, próbowałem ale to na nic. Nie stać mnie też by kupywać tomy w księgarni. Pomoże ktoś ? :)
Powiem Ci tylko tyle, że nie ma i nie można tej bariery w żaden sposób przeskoczyć. Oficjalnych tłumaczeń nie wrzucając do sieci (a kiedyś to robili), a wszystkie amatorskie prace są gonione i kasowane z inicjatywy wydawnictwa.
Kurczę, Wielka szkoda :( Bardzo mnie interesuje to co dzieje się potem w tym miasteczku :) Skończyłem na 13 tomie. Jest może ktoś kto przeczytał wszystkie tomy i jest w stanie mi szczegółowo opisać akcje i ważne wątki ? :) Pozdrawiam.
Mówiąc szczerze, to po trzynastym tomie nie ma jakiś zawrotnych akcji za wyjątkiem jednego. Zaczynając chronologicznie:
-Aleksandria zostaje zaatakowana przez hordę zombie, poprzez rozwalenie jednej ze ścian. Akcja ciągnie się przez 6 zeszytów, w trakcie której dochodzi do śmierci Jessie i jej syna, rozdzielenia się pierwotnej grupy Ricka, Carl zostaje postrzelony w oko, czego wynikiem jest utracenie go, Douglas Monroe w rozpaczy po śmierci żony rzuca się w objęcia trupów. W tym czasie Michonne wraz z Rickiem sama wzięła się za oczyszczanie miasteczka, gdyż reszta jest odizolowana. Andrea jest wykluczona z akcji, gdyż siedzie na jednej z wierz
-tom 15 to całkowite przejęcie przez Ricka dowództwa w miasteczku, opłakiwanie śmierci, nawiązanie się nowych romansów między innymi między Abrahamem i Holly, dalsza rekonwalescencja Carla, Andrea i Rick rozpoczynają wspólne życie jako para, w międzyczasie Nicholas planuje pozbyć się Ricka jako dowodzącego, co oczywiście kończy się fiaskiem
-tom 16 nadal bez zmian w składzie, tyle tylko, że grupa spotyka Paula Monroe, który jest członkiem nowej osady o nazwie Hiltop Colony. Cały tom polega na dowiedzeniu się kto, gdzie jak i kiedy. Rick osobiście fatyguje się do osady w której dowodzi Gregory. Osada jest ogromna gdyż uwzględnia 200 mieszkańców, ma podstawy medycyny oraz gospodarki, a to przez plantacje warzyw i zbóż, którymi handlują z innymi na zasadzie handlu barterowego. W tym czasie na jaw wychodzi kwestia kolejnego po Gubernatorze antagonisty czyli Negana, na widok którego wszyscy trzęsą gaciami ponieważ nikt nie wie kto to jest, a zabija każdego kto mu się nawinie. Rick na oczach Hiltop zabija jednego z ludzi, który chce przynieść profity Neganowi, co owocuje tym, iż rozpoczynają się przygotowania do nowej wojny
-tom 17 to odszukanie siedziby Negana, obgadanie kwestii walki i taktyki, dowiedzenia się kto, jak gdzie i kiedy. W tym czasie dochodzi do śmierci Glena zadanej z rąk Negana i jego Lucille (pałka owinięta drutem). Negan pokazuje się z grupą prawie 50 typa uzbrojoną po zęby i na zasadzie zastraszania wymusza na Ricku współpracę, co oczywiście wywołuje lekki skandal w Aleksandrii. Ludzie jednakże nie wiedzą, że jest to zagranie tymczasowe, gdyż Grimes chce się zemścić. A i jeszcze jedno. W tym zeszycie umiera Abraham, a Rosita i Eugene zaczynają się zbliżać ku sobie
-tom 18 to dalsza część wątków z Neganem. Czytelnicy poznają jego siedzibę (fabryka w której żyją wbrew pozorom normalni ludzie, w okół poprzywiązywane trupy), jego sposób bycia oraz nastawienie do ludzi, jego kary w stosunku do sprzeciwiających się. W tomie tym dodatkowo Carl wybiera się osobiście to Negana z karabinem Abrahama gdzie wystrzelał sporą grupę popleczników tego typa. Ostatnim wątkiem rozpoczętym w w tym tomie (zostały jeszcze jeden zeszyt) jest odnalezienie przez Eugena fabryki naboi co znacznie przeważa szalę wiktorii na stronę Ricka jak i Hiltop. Dodatkowo na tapetę weszła nowa postać o imieniu Ezekiel, ale nie wiadomo co, gdzie jak i kiedy.
Aha i jeszcze jedno. Po śmierci Glena, Maggie i Sophie osiedlają się w Hiltop po czym znikają z tapety na dobre 7 zeszytów, by ponownie pojawić się w zeszycie 108.
@tomb2525, nie wiem czy takie pytanie padło (a nie mam czasu na przejrzenie całego forum) więc jak coś to wybacz:
- orientujesz się czy Kirkman wspominał gdziekolwiek/kiedykolwiek ile ma być zeszytów komiksu The Walking Dead? czy planuje zakończyć historię czy raczej na razie nie przewiduje? ;) Jestem po lekturze 16 tomu i uważam, że od tomu 13 TWD bardzo zwyżkuje. Zupełnie jakby autorzy nabrali nowego wiatru w żagle bowiem tomy 10-13 (włącznie) były dla mnie, delikatnie mówiąc, średnie ;) szkoda by było gdyby np TWD miało się zakończyć na tomie 18 czy coś w tym stylu :(
z góry dzięki za odpowiedź :)
z tego co wiem Kirkman zawsze mówił, ze będzie to tasiemiec, 200, 300 zeszytów, niech wali tego ile sie da ;d
Z tylu ile amerykański vol czy z 6 zeszytów. Na pierwsze pytanie już masz odpowiedź.
Dziękuje ci bardzo za streszczenie tego :) Wiem że to trochę musiało potrwać. Pozdrawiam, Rafał. :)