PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 177 tys. ocen
7,8 10 1 177179
6,6 33 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Linia czasu

ocenił(a) serial na 10

Czy ktoś orientuje się ile czasu minęło od ucieczki z więzienia w połowie 4 sezonu do dotarcia do Terminusa?

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

szacowałbym że nie więcej jak 2 miesiące

lamontagne

Tu masz wszystko.
http://walkingdead.wikia.com/wiki/Television_Show_Timeline

ocenił(a) serial na 10
Evangarden

dzięki wielkie ;)

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

jakby kogoś to interesowało - odpowiedź to 7 dni :)

lamontagne

To nie jest oficjalna wikia, tylko fanowski projekt, ale większość artykułów jest tworzona rzeczowo i z pasją, więc myślę, że można im wierzyć - oczywiście zawsze zachowując pewien dystans.

ocenił(a) serial na 10
Evangarden

można mieć pewne zastrzeżenia - wg tego co jest tam napisane wynika, że Rick leżał w szpitalu ok.2 miesięcy od wybuchu apokalipsy, co jest raczej niemożliwe, ale większość oczywiście może się zgadzać, plus minus kilka dni.

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

Jeśli RYYYK faktycznie przeleżał 2 miechy w łóżku będąc w śpiączce to musiał mieć fest opiekę, skoro po tak długiej przerwie nie miał odleżyn, że o zaniku mięśni nie wspomnę - oczywiście, malowniczo upadł, gramoląc się z łóżka w pierwszym odcinku, ale już po chwili dreptał, chodził, a nawet jeździł na rowerze czy dźwigał torbę z bronią i wspinał się na siatki jak małpeczka :)

lamontagne

Ten temat był już tu na forum poruszany niejednokrotnie. Niektórzy wychodzą z mylnego założenia, że gdy wybuchła apokalipsa, szpital momentalnie przestał działać i poszedł w cholerę, a wszyscy żywi poza Rickiem czym prędzej go opuścili. Otóż tak nie jest i widać to chociażby po scenie wizyty Shane'a, która ma miejsce już jakiś czas po tym, jak to wszystko się zaczęło. Sporo wyjaśnia także obejrzenie Webisodes, kilku "pobocznych" odcinków TWD.

W komiksie też jest zresztą mowa o 2-3 miesiącach.

ocenił(a) serial na 10
Evangarden

oczywiście wszystko momentalnie nie przestało działać, a 2 miesiące zaczęły się od kiedy trafił do szpitala po postrzale. Jakoś po 2 tygodniach następuje sytuacje kiedy Shane blokuje jego drzwi łóżkiem szpitalnym, z czego wynika że jeszcze jakieś 45 dni przeleżał w tym pokoju :D Wszystko oczywiście wg tej stworzonej przez fajnych osi czasowej. Ale nie czepiajmy się szczegółów :D

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

Sprawa z drzwiami rozwaliła mi umysł.

Faktycznie, RYYYK wychodząc z pokoju odsuwa łóżko, którym wcześniej Szejn zablokował drzwi - raczej wątpliwe, by osoba, która doglądała RYYYKA, odsuwała i przesuwała je na miejsce za każdym razem, gdy przychodziła do swojego pacjenta. Uschniętych kwiatków się nie czepiam, bo są inne priorytety niż sprzątanie w momencie, gdy świat idzie w diabły, ale kto zmieniał RYYKOWI kroplówki? Chyba, że podłączono mu 100l baniak albo system rurek dał mu dostęp do głównego zbiornika :D

ocenił(a) serial na 10
Einshaew

myślę, że kroplówka już dawno się skończyła :D Według mnie Ricka nikt nie doglądał, został tam pozostawiony i zapomniany, nikt nie wiedział o jego istnieniu (oprócz mendy Shane'a). Ale patrząc na poziom rozwoju apokalipsy kiedy wydostał się ze szpitala (np. szeroka wiedza Morgana na temat szwędaczy, systemu ukrywanie się itp.) nie sądzę, że leżał tam 2 tygodnie czy tydzień. Wszystko wskazuje właśnie na te 2 miesiące, ale z drugiej strony jest to fizycznie niemożliwe :D

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

Dokładnie - po dwóch miesiącach leżenia w tej samej pozycji mięśnie grzbietu są jak galaretka - RYYYK nawet nie usiadłby na łóżku, nie mówiąc o poruszaniu się.... ale po co analizujemy logiczne, czy fizycznie możliwe możliwości? Przecież to TWD! ENDŻOJ IT OR LIW IT! :D

Einshaew

Dobre hasło xD Ja wolę nie wnikać w to i wierzę, że lekarka z Webisodów odsuwała i przysuwała łóżko, bo może się bała, że Rick w nocy umrze i wstanie jako zombie, a nie chciała łażącego po jej szpitalu walkera. Podważysz to?!

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

mogłabym spróbować podważyć, ale musiałabym jeszcze raz obejrzeć pierwszy odcinek, ale nie chce mi się ;D

ocenił(a) serial na 10
lamontagne

hmm tak teraz pomyślałam, że jakby się nim opiekowała, to by go przeniosła gdzieś bliżej swojego pokoju, co by było bliżej itp. a nie, że musi zaiwaniać do niego przez cały szpital. A kiedy się obudził jej nie było, a trochę czasu się wałęsał po tym szpitalu, i co, nie usłyszała go ani nic? Poza tym może to nie ten sam szpital? Wiem, że drzwi się zgadzają, ale plener naokoło nie :D W Webisodzie szpital był tak jakby w lesie, a w serialu widać, że jest to sceneria bardziej miejska. No ale nie ma co się czepiać i analizować :D

lamontagne

Może Rick wyszedł tylnym wyjściem od parkingu :D Osobiście wolę wierzyć w iluzję ciągłości, niż doszukiwać się niedociągnięć :) Nie chciało jej się, była zmęczona, czy coś. A lekarkę najprawdopodobniej zastrzelił Paul w Webisodzie. Nie można z całą pewnością temu zaprzeczyć.

http://walkingdead.wikia.com/wiki/Harrison_Memorial_Hospital

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

Do ju ask me do aj iwen lift, broł? FAK JE! :D

Lekarka z webisołdów nie cyrtoliłaby się z RYYYKIEM tylko sprzedała mu zastrzyk, a ciało wywiozła do kafeterii gdzie przetrzymywała pod kluczem resztę łokerów.

A nawet jeśli o niego dbała, to musiała mieć ręce, "które leczo" jeżeli zdołała doprowadzić nieprzytomną osobę do takiego stanu używalności, że ta po dwumiesięcznej drzemce hasała niczym młoda kozica po górskich szczytach.

Einshaew

Lekarka podawała zastrzyki tylko tym, którzy poprosili o śmierć. A o wpływie patogenu na zanik mięśni już kiedyś pisałem ;P

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

RYYYK w życiu nie poprosiłby o śmierć przed zrobieniem niezbędnych "THAAAANGGSSS and STUFFFFF". Nie ma takiej opcji!

ocenił(a) serial na 10
Einshaew

myślę, że ona się nim nie zajmowała - jakby tak było to przywiązała by go do łóżka na wszelki wypadek, tak jak Paula, który wg mnie ją potem zabił. Także pozostanie to na zawsze tajemnicą, chodź najprawdopodobniej jest to jakiś błąd i niedopatrzenie scenarzystów.