PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177616
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Ja niestety mocno się zawiodłem (do tej pory obejrzałem 4 sezony w komplecie). Kiedy dwa pierwsze były naprawdę świetnie, sezon 3 oraz 4 spowodowały spory spadek jakości. Z przewagi survival horroru zrobiło się więcej obyczajówki i starć pomiędzy poszczególnymi grupami ludzi. Brakowało mi ewolucji wirusa, zwiększonej inteligencji czy szybkości zimnych, przejścia epidemii na zwierzęta, ciągłego strachu, niepewności, stałego przemieszczania się, poszukiwań nowych obozów i ogólnie kilku nowych elementów. Wszystkie te braki spowodowały, że na ten moment zombie są dodatkiem w serialu do całej już dużo słabszej reszty. Wielka szkoda, bo według mnie serial miał ogromny potencjał, który został niestety zmarnowany.

ocenił(a) serial na 10
Miglanc_filmweb

W piątym sezonie jak czytałem mają powrócić do czasów a raczej kluczowego momentu w którym głównym niebezpieczeństwem będą zombie :)

Chociaż z jednej strony Gubernator i te walki były ciekawe. Nie każdy chciałby cały czas patrzeć na tułaczkę grupki która błąka się by z dnia na dzień przeżyć :)

ocenił(a) serial na 6
Pelastius

"W piątym sezonie jak czytałem mają powrócić do czasów a raczej kluczowego momentu w którym głównym niebezpieczeństwem będą zombie :)"
To samo twórcy mówili nt czwartego sezonu. Generalnie lepiej podchodzić do wszelkich rewelacji przez nich głoszonych z odpowiednim dystansem, bo już nieraz udowodnili, że są na tyle bezczelni, by swoją nieudolność artystyczną maskować kłamstwem i obietnicami.

Miglanc_filmweb

Mnie z kolei brakuje takich mocnych, ciekawych i wyraźnych postaci. W 1 i 2 sezonie po prostu postacie były lepiej prowadzone. Jeszcze w 3 sezonie było w miarę dobrze, ale po uśmierceniu Shane'a, Merle'a, Andrei jest coraz gorzej. Dla mnie nawet Gubernator skończył się w 3 sezonie. Te kilka odcinków 4 czwartego sezonu z Gubciem to był niepotrzebny dodatek. Owszem doszło kilka nowych postaci i może coś z tego nawet będzie, jednak pod warunkiem, że coś zmieni się z akcją. Faktycznie 4 sezon najsłabszy. Jeśli nawiążą do pierwszych dwóch sezonów będzie dobrze. Co ciekawe pierwszy sezon miał 6 odcinków, drugi - 13, a kolejne 2 po 16. Więc nie ilość odcinków się liczy, a ich jakość. W pierwszym sezonie ciągle się coś działo i każdy odcinek oglądało się z wielką przyjemnością.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 4
Miglanc_filmweb

„Wielka szkoda, bo według mnie serial miał ogromny potencjał, który został niestety zmarnowany”. Tak, serial miał potencjał – mroczny, ciężki, survival horror, z żywymi trupami, w klimacie post – apokalipsy. Mnie nie przeszkadzałoby nawet przejście z konwencji bardziej z survival horror (głównym zagrożeniem łokery) na konwencje bardziej post – apokaliptyczną (głównym zagrożeniem są ludzie, którzy wobec braku instytucji normalnego społeczeństwa, oraz ograniczonych i stale deficytowych zasobów zaharowują się gorzej jak bestie). Oba rozwiązania to niesamowity potencjał stworzenia legendarnej produkcji...

….no i stworzyli legendarną produkcje. Ilość mielizn, błędów, idiotyzmów i bzdur scenariusza przejdzie do legendy. I na tym, moim zdaniem, polega zmarnowanie potencjału TWD. Co więcej współczynnik B/M (Bzdura na Minutę) zwiększa się z sezonu na sezon.

Ja nie jestem widzem który czepia się byłe szczegółu, a potrafi zjechać film/serial tylko za to, że w tej scenie w której łoker dostaje z magnum powinien lecieć nie metr, a pół metra bo prędkość wylotowa czy siła obalająca.... itd. Mam sporą tolerancję, nawet na filmy z stosunkowo wysokim B/M. No ale na litość Boga, to już jest przegięcie, aby widzów traktować jak skrajnych idiotów. To co czasem widzimy to nie test dla mojej tolerancji, to już jawna kpina! Pech che, że klimat faktycznie jakoś tam został zachowany, co mnie (i wielu innych jak widzę) ten „survival horror” ta „post – apokalipsa” jakoś przy tym ekranie aż do 4 sezonu zatrzymała.... A co się przy tym naklęliśmy na głupotę (naszą, że to łykamy) to już inna historia!

ocenił(a) serial na 6
pegaz_filmweb

przeciez serial od poczatku zawieral rozne absurdy, juz pierwsza scena pierwszego odcinka, gdzie Rick zostal postrzelony to kpina! jacy policjanci nie sprawdziliby ze w aucie moze byc ktos jeszcze? :D trzeba sie nastawic na zabawe i relacje miedzy postaciami wtedy serial zyskuje. od trzeciego sezonu przestalam patrzyc na takie niescislosci i pokochalam serial.

ocenił(a) serial na 4
sthrashne

Nieścisłości.... co za łagodne określenie, szanowna Pani. To tak jakby mówić o kanibalizmie „ekscentryczne upodobania kulinarne”. Jasne można pokochać serial, ale to taka miłość jaką czują rodzice do mocno upośledzonego dziecka.
Dobra, nie przejmuj się mną, tak tylko biadolę. Też lubię TWD.

ocenił(a) serial na 4
sthrashne

A, i żeby nie było – JA PRZY WALKING DEAD DOBRZE SIĘ BAWIĘ!!! Tylko czasem szlag trafie, jak pomyślę przy czym, i co by mogło z tego być, gdyby scenarzyści choć trochę się przyłożyli.
Wniosek: nie myśleć! Zdrowsze.

ocenił(a) serial na 6
pegaz_filmweb

I tak też to traktuj. Nie ma co się denerwować, przecież to tylko serial. Może i założenie komiksu było takie, aby pokazać ludzkie przemiany i dramaty, ale wiadomo, że ekranizacja to przede wszystkim trzepanie kasy na widzach. Idzie się na ilość odcinków, nie jakość.

Ja w serialu widzę jedną zaletę: pozwala mi na chwilę zapomnieć o swoich problemach :) nawet jeśli rozmyślam nad tym, co bym w scenariuszu zmieniła, zawsze to jakaś odskocznia.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 6
pegaz_filmweb

to akurat prawda, mozna bylo zrobic cos lepszego, ambitniejszego, ale na pewno nie zyskali by takiej ogladalnosci, polowa ludI by tego nie ogladala. widac chociazby na tym forum widac jak najprostrze sceny do ludzi nie dochodza np. 'czemu beth uciekla?' 'czy mi sie wydaje czy claimersi szukaja ricka?' -.- (nie obrazajac nikogo) zrobili serial dla mas ii tyle. ale czasem fajnie poogladac ryczace zombie!