PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177864
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Czy ktoś orientuje się ile wynosi budżet serialu w ramach jednego sezonu lub w innym ujęciu? Próbowałem szukać takowych informacji, niestety bezskutecznie.

ocenił(a) serial na 10
TonyMontana_fw

Wiem jedynie, że budżet na sezon drugi wynosił 2,75 mln.

"Sources say last fall, even before the first episode of the show had aired, AMC let it be known that it would effectively slash the show's second-season budget per episode by about $650,000, from $3.4 million to $2.75 million. AMC cut the budget and pocketed a tax credit previously applied to the show."

ocenił(a) serial na 6
Luis Garcia

Dziękuję bardzo.

Luis Garcia

2.75 mln na odcinek.

ocenił(a) serial na 6
Jake_Boe

Spore przedsięwzięcie jakby nie patrzeć.

ocenił(a) serial na 4
TonyMontana_fw

2.75 to jest marny budżet jak na serial tego typu. W przypadku większości seriali budżety wynoszą od 3.5 mln do prawie 5mln a nawet 6, w zależności od tego jaki jest to typ produkcji i jakim szyldem jest reklamowane.

Co do budżetu trzeciego sezonu, to z informacji które udało mi się wyłapać, budżet na jeden odcinka przekracza granicę 3mln, ale nie jest większy niż 3.5mln.

ocenił(a) serial na 8
tomb2525

Myślę, że po ogromnej oglądalności 3 serii, 4 sezon dostanie o wiele większy budżet.

ocenił(a) serial na 4
Mr_Grieves

Mam taką nadzieję, zważywszy na to, iż kończy się powoli emisja MadMan i Breaking Bad, w które AMC ładuje niewyobrażalne pokłady pieniędzy, co jak dla mnie jest absurdem. Zamiast inwestować w produkt, który stanie się flagowym serialem stacji na następne 5-6 lat, to ci ładują pieniądze w coś, co skończy się za rok, góra dwa.

użytkownik usunięty
tomb2525

Breaking Bad może i się skończy, ale za to z klasą, a nie denne seriale które ciągną przez nie wiadomo ile, jak np. Dexter.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Hola hola kolego. Mad Men jest do tej pory najlepiej nagradzanym serialem od AMC i posiada wielu fanów, w tym mnie. Jeśli dzięki grubej kasie ten serial, jest taki dobry jak jest, to bardzo dobrze, że inwestują. Na pewno Mad Men nie skończy się przez niską oglądalność, ponieważ piąty emitowany w tamtym roku sezon, miał rekordową oglądalność. Z tego co słyszałem, to ma być siedem sezonów i zakończenie godne dobrej serii, a nie jakieś niewyjaśnienie wątków po cancelu. Breaking Bad to już w ogóle majstersztyk, latem będzie dokończenie piątego sezonu, który niestety będzie już ostatnim, więc jeśli będzie zakończenie, to wierzę, że godne mistrza i na pewno nie ma co żałować kasy na takie przedsięwzięcie jakim jest finał Breaking Bad.

Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 4
Slowianin

Ja nie kwestionuję fenomenu Mad Man. Niewątpliwie jest to serial, który zdobył rzeszę fanów, a których to natomiast chce utrzymać AMC tyle tylko, że ile pociągnął tą produkcję? Rok, dwa? Breaking Bad już się kończy o czym sam wspomniałeś. Dla stacji najważniejszym jest, aby po zakończeniu emisji tychże seriali, zagwarantować sobie przyszłość innym tytułem. Tym tytułem niewątpliwie jest TWD, który tak de facto należy na własność do AMC a co za tym idzie, to oni decydują o wszystkim co związane z serialem. Uważam, że AMC powinno racjonalniej dysponować zasobami finansowymi. Okroić o jakiś procent budżet dwóch innych seriali i dołożyć ten procent na konto "Żywych Trupów". Uważam, że żaden produkt by na tym nie ucierpiał, przy czym jeden by nawet zyskał. Jeżeli popatrzymy z racjonalnego punktu widzenia na sprawę, ograniczanie funduszy na TWD jest podcinaniem skrzydeł stacji. Weźmy chociażby pod lupę drugi sezon. Do czego doprowadziła taka decyzja? Do szeregu problemów co odbiło się na jakość obrazu.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Dobry serial i bez dużych funduszy się obroni. Gdy Breaking Bad zaczynał, miał mały budżet, o wiele niższy niż ten z pierwszego i drugiego sezonu TWD. Serial o zombiakach wcale nie jest taki tani, myślę, że trzeci sezon ma większy budżet od piątego Breaking Bad.

ocenił(a) serial na 4
Slowianin

Tyle tylko, że zmiana funduszu na mniejszy wprowadza lekki chaos dlatego, że twórca ma swoją wizję z wykorzystaniem każdego dolara (patrz Darabont). Poza tym brakująca kasa ogranicza możliwości produkcyjne. Obsada nie ma takiej swobody działania, choć i tak nie zaprzeczę temu, że to co odstawili w trzecim sezonie budzi podziw. Co do Breaking Bad to jego budżet waha się od 3mln do 4mln, czyli znacznie mniej niż TWD w drugim sezonie. To właśnie ze względu na MadMen i BB okroili finanse.

użytkownik usunięty
tomb2525

Dziwisz się, czemu budżet w 2 sezonie był niski, skoro siedzieli tylko na farmie i od czasu do czasu zabili jakiegoś zombiaczka? Zauważyłem, że chciałbyś jak najbardziej okroić zasoby finansowe innych seriali AMC, byle tylko The Walking Dead miał więcej...oglądałeś chociaż jeden z tych dwóch seriali?

ocenił(a) serial na 4

A wiesz dlaczego akcja działa się tylko na farmie? Bo właśnie AMC okroiło budżet! Efektem tego było właśnie takie rozłożenie akcji w drugim sezonie. Darabont planował kompletnie co innego. Miała być większa wielowątkowość itd. Mieliśmy dostać zaczątki Woobdury, więzienia etc. To on oponował za tym, by TWD przyznano dodatkowe fundusze, ponieważ przez wcześniejszą decyzję uniemożliwili mu realizację swojej wizji. I tak oglądałem i nadal oglądam tamte seriale, choć wybiórczo bo nie zawsze mam czas by zasiąść przez telewizorem.

ocenił(a) serial na 6
TonyMontana_fw

W sumie to ciekawi mnie ile dostaje taki koleś za robienie szwendacza ,wie może ktoś ?

ocenił(a) serial na 10
ch0ryy

Dołączam się do prośby ale to zależy chyba od popularności serialu czym wiecej na nim zarobią tym wieksze wynagrodzenie? a taki szwendacz pewnie dużo nie zarobi ;D

ocenił(a) serial na 4
KxOxSxTxExK

Takiej informacji nie dostaniemy, no chyba, że ktoś z tego forum planuje zatrudnić się do roli szwendacza :D Ja osobiście uważam, że takowe wynagrodzenie nie przekracza 10 dolarów za określony czas pobytu na planie. Najgorzej mają ci co grają w krótkich sekwencjach. Oni to za wiele nie dostaną. Ciszyć się mogą natomiast ci, co biorą udział w filmowaniu takich scen jak atak na farmę czy oczyszczanie więzienia, bo to zajmuje kilka godzin.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Idę na szwędacza, nie ma bata, nawet po trupach do celu!

ocenił(a) serial na 9
karciarz

w dniu zywych trupow Statyści, którzy zagrali zombie w filmie, otrzymali czapki z napisem "Grałem zombie z Day Of The Dead", kopię gazety z napisem "Dead Walk" z początku filmu i jednego dolara.:P

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

Jezeli nie sa to ochotnicy/fani zrobiacy to chetnie za free to mysle ze moga dostawac te 10$ ale za godzine spedzona na planie ... Sama charakteryzacja mysle ze moze trwac ze 2-3h ... oczywiscie moge sie mylic :)

ocenił(a) serial na 4
ch0ryy

Podejrzewam, że tam też są fani, którzy pewnie nic nie dostają. Tak jak np. w Boondock Saints. Sean i Norman zapraszali fanów na plan, bo potrzebowali dużo ludzi. Przyszły tłumy. O ile mnie pamięć nie myli to do roli zombiaków też zapraszano, głównie to Greg się przewijał.

ocenił(a) serial na 6
Badly

Tak mi się właśnie wydaje ,że teraz to mogą być fani .Ja bym przyszedł za darmo :)

ocenił(a) serial na 5
ch0ryy

Ja bym jeszcze dopłaciła haha ;D.

użytkownik usunięty
Kassandra85

Ale za to jaki make-up będziesz miała. Dziewczyny będą zazdrościły :P

ocenił(a) serial na 5

Make-up byłby zabójczy. Już widzę te zazdrosne spojrzenia w mym kierunku ;P.

użytkownik usunięty
Kassandra85

Albo spojrzenie, albo ołowiana kula ze strachu, że faktycznie jesteś jakimś zombie :D

ocenił(a) serial na 5

Tak czy inaczej byłaby to czysta przyjemność :).

ocenił(a) serial na 7
TonyMontana_fw

A skoro już jesteśmy przy temacie pieniążków - wie ktoś dlaczego Andrew Lincoln otrzymuje 40,000$ za odcinek, zaś Normanowi Reedusowi i Jonowi Bernthalowi (w czasach zatrudnienia) płacą/płacono 80,000$?

ocenił(a) serial na 7
Gleek99

Kwestia popularności mogła odgrywać kluczową rolę. Albo Andrew ma kiepskiego agenta xD pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 4
Gleek99

To zależy od długości kontraktu. Andrew Lincoln ma podpisaną umowę na siedem sezonów, więc inaczej ma rozplanowane wynagrodzenie. Barenthal grał w tylko dwóch sezonach, więc taka wysokość, zważywszy na jego dość wzmożoną aktywność w serialu jest adekwatna. U Reedusa jest natomiast ten problem, że nie ma stabilnej umowy tzn. twórcy przed każdym kolejnym sezonem rozważają czy zostawić Daryla w serialu czy nie. To natomiast owocuje tym, iż aktor chce mieć jaką stabilność. Swoje też robi popularność oraz kwestia promowania serialu.