PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177851
6,6 42 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Pytanie o komiks

ocenił(a) serial na 9

Witam chcialem poszerzyc moja biblioteke o komiksy z seri Zywe trupy i tu
moje pytanie ile tomow ma na razie cala seria ile z nich zostalo przetlumaczone na polski i jaki jest poslizg pomiedzy naszymi a amerykanskimi wydaniami . Z gory dzieki za odpowiedz

ocenił(a) serial na 4
kubapol21

Obecnie seria liczy 17 pełnych tomów plus do tego 18 zaczęty, a to z tego względu, iż jeden tom liczy sobie 6 zeszytów, a tych już wyszło 3. Co zaś się tyczy tłumaczeń na język polski. Firma Taurus, która poniekąd ma prawa to tytułu zarzeka się, iż tłumaczą komiks na bieżąco, lecz to nie ma potwierdzenia w możliwości zakupu. Na dzień dzisiejszy można dostać wybiórcze tomy np. 2, 6, 12, 15 i to jak ma się dość spore szczęście. Pozostaje opcja w postaci Internetu. Tutaj można znaleźć aż 13 tomów przetłumaczonych na nasze, ale niestety tylko taka ilość. Reszta w języku angielskim, jednakże poziom dialogów nie wymaga dużej znajomość dialektu. Wielu rzeczy można się dowiedzieć z ogólnego kontekstu. Gorzej, kiedy mamy do czynienia z rozległym monologiem. Co do odstępów między wydaniami. W USA pojawiają się zeszyty co miesiąc, po czym po upływie pół roku wydawane są w postaci jednego tomu. W naszym kraju zeszytów nie ma, są tylko tomy i również nowy jest wydawany po upływie tego pół roku czyli około sześciu miesięcy.

PS, mam nadzieję, że załapiesz sens :D

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

Do tej pory ukazało się 105 zeszytów, coś Ci się źle wpisało.

ocenił(a) serial na 4
Tortuga033

Na te 105 zeszytów składa się 17 pełnych tomów (po 6 zeszytów każdy, co daje nam łączną liczbę 102) i rozpoczęty 18, który na dzień dzisiejszy liczy sobie tylko 3 zeszyty.

ocenił(a) serial na 9
tomb2525

looz na allegro znalazlem pare tomow ale osobiscie sklaniam sie do nabycia compediow vol 1 i 2

ocenił(a) serial na 6
tomb2525

Aha, już rozumiem ;]

ocenił(a) serial na 9
kubapol21

http://www.sklep.gildia.pl/szukaj/seria/zywe-trupy