PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177616
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

bo już nie wytrzymam ;O Gra o Tron sie skończyła, przydałby się w końcu TWD..

ocenił(a) serial na 9
emmeline37

Obejrzę nowe odcinki, ale jakoś specjalnie na to nie czekam, początkowymi sezonami ostro się jarałem, ale to co było w TWD ostatnio, to badziewie w porównaniu z początkiem, z resztą po tym jak obejrzałem Breaking Bad, to każdy serial wydaje się co najwyżej średni :D

extranick

prawda, nie podoba mi się, że teraz w TWD jest konflikt ludzie-ludzie, nie ludzie-zombie jak było kiedyś, zimni stracili na wartości.

ocenił(a) serial na 9
emmeline37

to prawda , trupy nie są już żadnym zagrożeniem - kiedy to zginął ktoś jakiś ważny z grupy z ,,ręki,, truposza? Chyba w 3 sezonie...

Mikael82

Hm.. a wiesz... że chyba masz rację? Czyżby Merle i Andrea byli ostatnimi, którzy zginęli od zombi? Ale ale - nawet oni zginęli od ugryzienia od zombi ustawionych przez ludzia :D A przedtem Lori i T-Dog też zostali ugryzieni przez zombi wpuszczonych do więzienia przez człowieka. Ej no - kto ostatni umarł w TWD od porządnego ugryzienia przez zombi nie sprowadzonego przez człowieka? Czy to nie był 2 sezon i Zośka? :o
Łeit e minyt - mam! Przyszywana córunia Gubernatora została staroświecko użarta!

ocenił(a) serial na 8
emo_waitress

https://lh5.googleusercontent.com/-nXpTCXpNUdA/UJOKlNj1iCI/AAAAAAAACPM/kxxNdoJDN n8/w506-h750/people_arguing_zombies.jpg

MrFantastic

Ale wiesz, plakat jest mylący - ludzie musieli być bardzo zgodni i się nie kłócić, skoro uciekali z Atlanty zgodnie z przepisami prawa, czyli tylko jedną nitką autostrady, drugą zostawiając Rickowi, żeby miał stylowy wjazd w miasto :D

ocenił(a) serial na 10
emo_waitress

Uwaga, niniejszym spojlerujeu:

Srerl nie zginou od łokera. Obejrzyj dokładnie moment jego śmierci, emo waitress ;] Podobnież Lori

emo_waitress

A Lilly to Pieseu? ;P

Dla przypomnienia: siostra Tary, otoczona wedle słów rzeczonej i pożarta.

Ponadto, w ostatnim odcinku, anonimowy krzykacz z polany. Tak, to takie subtelne przypomnienia od twórców: "zombie wciąż tu są, very groźne, much zagrożenie!" ;D

Lipiec: kiedy wreszcie ten październik?! TWD, mom, please!
Październik: TyWyDy schodzi na psy!
xD

Mam nadzieję, że pewnych wydarzeń komiksowych z przyszłości nie spłycili do użytej gdzie indziej kwestii źle podpartej siatki w więzieniu, liczę na ciekawe ukazanie tego przypomnienia walkerów o sobie.

ocenił(a) serial na 10
Valdoraptor23

xD

tak było, jest i będzie ;]

Valdoraptor23

Ale to były zombi ściongniente przez ludziów, tak że wiesz, jednak nie było oldskulu jak w 1 sezonie i np. atakiem przez obozowisko :)

LOL
Będzie jak zawsze, zaczną jednym dobrym odcinkiem i potem będzie męczarnia. Tak jest od początku 3 sezonu, co półsezon. Jak już wiadomo, czego się spodziewać, to się łatwiej ogląda ;)

emo_waitress

Jakby nie patrzeć wszystkie śmierci były przez ludziów (podoba mi się odmiana xD), każdy walker był człowiekiem w końcu. (Porwanie Beth można zrzucić na psa xD)

A co do 5 sezonu, Reedus twierdzi, że 5 sezon będzie uwaga cytuję "badass", a twórcy chcą pójść bardziej w stronę konfliktu ludziów z ludziami. :)

tiger31648

Uhum. Każdy z aktorów przed każdym sezonem każdego serialu mówi, że wyskoczymy z butów :D Już się nie dam nabrać! Byle Rychu i Carl byli mucho czasu, to jakoś przejdziem ten sezon.

Pies odwalił dobrą robotę z Beth. Liczę na kontynuowanie owocnej współpracy trzymania jej z dala od kamery :D

emo_waitress

No dokładnie, ciężko żeby Reedus napisał "Rany, każą nam biegać na czworakach w strojach dinozaurów i jeść dziki szczaw z łąki, ten sezon będzie do niczego, nie oglądajcie mojego stoczenia się!" :D

Valdoraptor23

Ciekawe jaki kolor włosów będzie miał Darylek w tym sezonie.

Czy ktoś zadał ważniejsze pytanie dot. nadchodzącego sezonu? Nie! To ja, ja zadałam! Musi wam być teraz głupio, żeście myśleli o kanibalach i Beth, jak tu taki Problem Do Rozkminy jest!

Obstawiam kasztan z rudym ombre na końcówkach. Grzywka: długość do pół nosa, żeby się lepiej szczelało.

emo_waitress

To ja... gniady amarant z łososiowymi pasemkami oraz akcentami subtelnego beżu podpalanego z lekka orzechem laskowym. Długość: do pasa (w kontenerze nie było nożyczek a jak wiadomo będzie tam pół sezonu).

Valdoraptor23

Ulala, seksi! Fanki obrodzą :)

ocenił(a) serial na 9
emo_waitress

Spoiler

taki najczystszy atak , kiedy to zginęły ważne postacie to chyba Dale, T-dog i Andrea - to oni zginęli poprzez atak zombie
a najlepsze akcje z atakującą hordą(kiedy to ktoś zginął) to chyba sezon 1 - atak na obozowisko i sezon 2 atak na farmę.
i to by było na tyle jeśli chodzi o zombie w głównej akcji - śmierć pobocznych ludzi jak gość na polanie czego przykład przytoczył Valdoraptor to niestety słabe zagrania ze strony reżyserów.

A wszystkie ataki pojedynczych zombie czy też hordy można przypisać jako winę człowieka - np.Glen jadący do obozowiska z włączonym alarmem samochodowym czy też strzał w wykonaniu Carla na polanie w kierunku Shane'a

Winę za wszystkie ataki zombie , szczególnie te ataki , które kończyły się śmiercią można śmiało zrzucić na ludzi.

Brakuje takiej sceny jak z filmu Noc żywych trupów , kiedy to jesteśmy bezwładni co do zachowania oblegających nas truposzy.

W TWD wydaje się jakby nasi bohaterowie mieli pełną kontrolę nad zombie i wręcz traktuję je jako użyteczną broń a nie zagrożenie.

Mikael82

Właściwie to masz rację, większość zgonów od ugryzienia zombi ludzie sprowadzili sami na siebie. Nie pamiętam dobrze, czy tę hordę na obozowisko sprowadził Glenn, bo on tym autem przyjechał w dzień, a atak nastąpił w nocy, ale właściwie to oprócz tego obozowiska, to większości incydentów można było uniknąć: Sophie, Dale, atak na farmę, atak na więzienie, ugryzienie Hersha, drugi atak na więzienie, Merle i Andrea, z retrospekcji śmierć synka Michonne, Gubernator też obwinia się o śmierć córki, nawet wspomniana przeze mnie śmierć przybranej córki Filipa była spowodowana tym, że dziecko było nieupilnowane.
Wychodzi na to, że największym zabójcą ludzi w czasie apokalipsy zombi, jest głupota :P

Mnie brakuje scen, w których czuć zagrożenie ze strony zombi. Teraz one są jak namolne creepy i drobne pijaczki wyskakujące w parku zza krzaka z "panie, dej dwa złote", albo wystają pod domem czekając aż kupisz od nich encyklopedie. Są irytujące, ot co.
Dobrze wspominam scenę w Atlancie, ataku na obozowisko oraz oczyszczanie więzienia.

Czy jest konieczne oznaczanie wpisów spoilerami? Zakładam, że ktoś kto czeka na nowy sezon obejrzał już poprzednie :o

emo_waitress

Komiksowa tendencja to narastanie konfliktów ludziów z ludziami.

Zombie służą do usuwania niewygodnych postaci, które raczej nie poszłyby na pole walki i/lub ich śmierć powinna być długa i dramatyczna dzięki pożegnaniom i świadomości końca po ugryzieniu.

Choć zdarzają się wyjątki, na to czekam.

SPOILER

Koń Ricka ginie.

Valdoraptor23

Uczynne te zombi.

od. spoiler
no właśnie, myślałam, że dłużej pożyje, w końcu był na plakacie z samym Rychem!

emo_waitress

Wszyscy muszą umrzeć...

Valdoraptor23

Pffft. :>
Nie wszyscy, Danka tak powiedziała. Tak że koń mógł spokojnie przeżyć :( Kolejna sztuczna, niepoczebna śmierć w TyWyDy :/

emo_waitress

Były pogłoski, że koń wiedział o planowanych cięciach budżetowych serialu i chciał powiedzieć Darabontowi. Nietrudno się domyślić, co stało się dalej...

Valdoraptor23

To od konia wszystko się zaczęło, ta Klątwa Wściekłych Scenarzystów.
Czy ktoś wie jak się w ogóle nazywał ten cichy bohater pierwszego sezonu?

emo_waitress

http://walkingdead.wikia.com/wiki/Siggard's_Family_Horse

Aktor grający konia nazywał się Blade. Blade - ostrze. Cięcia.. Przypadek? Nie sądzę...

Valdoraptor23

Przypomniał mi się film Blade z Łeslim Snajpsem. To był dopiero zajefajny film o wampirach!

Nie pasuje mi to imię do konia. Uważam, że jeżeli jest to klacz, to powinna nazywać się Malina, a jeżeli ogier, to American Justice.

emo_waitress

W 5 sezonie będzie kucyk o imieniu Malina. Pomoże Rickom uciec z Terminusa, ale na końcu gdy już widzowie go pokochają, potknie się i wpadnie do dołu z walkerami (żeby przypomnieć o zagrożeniu ze strony trupów). Wczoraj mi się to przyśniło, więc to potwierdzony spoiler.

Valdoraptor23

Twój spoiler wydaje się pewny, na pewno pewniejszy niż Darylowe "nowy sezon będzie badass" :D

ocenił(a) serial na 6
Mikael82

Chyba normalne, że nasi bohaterowie z czasem przestali obawiać się pojedynczych grup zombiaków i z wiekszą sprawnością ich likwidują. Mają po kilku latach cały czas srać w gacie na widok trupa? Człowiek nie ślimak, uczy się.

dnbmajk

Z jednej strony racja, człowiek nie ślimak, uczy się. Ale - człowiek nie maszyna, traci czujność.

ocenił(a) serial na 9
dnbmajk

każdy zombie to bardzo duże zagrożenie, co w niektórych epizodach podkreślają główni bohaterowie.
Tylko, że oni tak mówią a traktują zombie jak komary. Nieprzyjemne paskudztwo, które jest , i czasem jak mi się chce to zabije a jak nie to nie , lub ewentualnie jak mi zagrozi to mu strzele.
Przyzwyczajają się ? być może tak , dlatego przydałoby się więcej akcji z podkreśleniem zagrożenia jakie niosą zombie - a w prost mówiąc przydałoby się więcej ofiar czego podobno nie szczędzono nam w komiksie.
W czwartym sezonie zabrakło epickich uśmierceń głównych bohaterów - Hershel to za mało - śmierć powinna dotknąć Daryla , Glena i Tyressa.
Czyż niepiękna była by scena w najgorszym dotychczasowym epizodzie - kiedy to Daryl i Beth raczyli się bibrem - a mianowicie epizod rozegrany w ten sposób - Daryl i Beth popijają podczas gdy i chata zostaje osaczona przez horde walkerów - chata zostaje rozniesiona przez zombie a dwie papuszki rozerwane w nieopisanym dramacie na strzępy - przecież to by był epicki epizod!!

ocenił(a) serial na 9
emmeline37

w sumie to najwieksza wada obecnego TWD, niezbyt ciekawi bohaterowie, jedynie Beth jestem w stanie obdarzyc jako taka sympatia,

SPOILERY

Shane, Merle, Hershel, ten siwy co sie trzymal z Andrea (boze, jak moglem zapomniec jego imienia :/ ), Andrea tez byla ciekawa na poczatku, przeciez to byly najwieksze zalety, jeszcze Daryl byl bardzo na plus, ale teraz stal sie parodia samego siebie. Autorzy powinni wiedziec kiedy ze sceny zejsc niepokonanym! :D

extranick

ten siwy to Dale xD Też go lubiłam w sumie. Taki pierwowzór Hershela.